21 Ιανουαρίου 2014

Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ - Ευρώπης τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες

Ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών της ΕE, Βαν Ρομπάι, Μπαρόζο, Ράσμουνσεν, Σαμαρά καθώς και τον Πάπα Φραγκίσκο
Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ - Ευρώπης τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες
Την Ευρώπη θα επισκεφθεί στα τέλη Μαρτίου ο Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να συμμετάσχει σε δύο Συνόδους Κορυφής, μία για την πυρηνική ασφάλεια και μία με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον Πάπα Φραγκίσκο.
Ο Ομπάμα θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για την πυρηνική ασφάλεια η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ολλανδία στις 24 και στις 25 Μαρτίου και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 26 Μαρτίου, προκειμένου να μετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής μεταξύ των ΗΠΑ και των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ. Στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται ο Πρωθυπουργός να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ με κύριο μενού την οικονομία.

Συνεργασία και με την Τουρκία για το Φυσικό Αέριο Θέλουν οι Βρετανοί

http://www.newsbomb.gr/media/k2/items/cache/e82ccf830bb7aaf05413227f0c7ea03c_XL.jpg
Συμπερίληψη και της Τουρκίας στους σχεδιασμούς συνεργασίας για το φυσικό αέριο προκρίνει το Λονδίνο. Σε συνέντευξη στη τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Από μέρα σε μέρα», ο Βρετανός ύπατος αρμοστής, Μάθιου Κιντ, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον βρετανικών επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας να συνεργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το καλύτερο αποτέλεσμα, είπε, «θα ήταν μια συνεργασία στην περιοχή, στην οποία θα έπαιρναν μέρος και η Βρετανία και η Τουρκία». Εξέφρασε την ελπίδα πως στο μέλλον θα μπορέσει να συμβεί κάτι τέτοιο.Ο Μάθιου Κιντ μίλησε και για τη συμφωνία Λευκωσίας- Λονδίνου, για τις περιουσίες στις βάσεις και απέρριψε αναφορές περί «γιβραλταροποίησης».Με τη συμφωνία, είπε, οι περιουσίες στις βάσεις αφήνονται στους Κύπριους. Οι Κύπριοι είπε έχουν το δικαίωμα να πωλήσουν την περιουσία τους σε όποιον θέλουν και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να αξιοποιηθεί η γη αυτή.

Τα απομεινάρια του Ελσίνκι

Οταν καθορίσθηκε η σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες, υπήρχε η αμοιβαία προσδοκία κάποιας αίσθησης έστω μικρής προόδου που θα συντηρούσε μια λιμνάζουσα αν όχι νεκρή επί της ουσίας διαπραγμάτευση.Σήμερα, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς και την προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να χειραγωγήσει Αστυνομία και Δικαιοσύνη, το ερώτημα που τίθεται είναι το κόστος της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες: Σε ποιους τόνους θα εκφρασθεί η αποδοκιμασία των ευρωπαϊκών θεσμών για τις αυταρχικές του πρακτικές και πώς θα απαντήσει.

Ενοικιάζουν την παραλία "Πέντε Μίλι" σε τουρκικό τουριστικό όμιλο

Υπερπολυτελές ξενοδοχείο στην παραλία του κατεχόμενου Πέντε Μίλι, εκεί όπου αποβιβάστηκαν οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής το 1974, σχεδιάζει να ανεγείρει τουρκικός όμιλος εταιρειών. Παρουσιάζεται να ενοικίασε παράνομα είκοσι στρέμματα γης για 49 χρόνια. Το γεγονός προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Στον τουρκικό Ομιλο εταιρειών Αλτίνμπας, περνούν είκοσι στρέμματα γης στην παραλία του Πέντε Μίλι στην κατεχόμενη Κερύνεια. 
http://www.philenews.com/data/apovasi%5B1%5D%205.jpg
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, το λεγόμενο Τμήμα Βακούφικων Εδαφών, υπενοικίασε την συγκεκριμένη έκταση για σαράντα εννέα χρόνια στον τουρκικό όμιλο, με την μέθοδο του ΒΟΤ.Την παράνομη συμφωνία, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Βακκάς Αλτίνμπας, ο οποίος εξέφρασε ετοιμότητα να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας. 
 

DailyFx.gr: Η Τουρκία συναντά προβλήματα στο σταυροδρόμι της ανάπτυξης


Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κεφάλαιο" το Σάββατο 18 Ιανουαρίου
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία έχουν σηκώσει θύελλα συζητήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αν η πολιτική θύελλα των σκανδάλων που ενέπλεκαν ισχυρούς αξιωματούχους ήταν στο επίκεντρο το προηγούμενο διάστημα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είδαμε τις επιθέσεις των αγορών στη γείτονα χώρα. Τις τελευταίες ημέρες, ο κυριότερος λόγος είναι η πτώση της τουρκικής λίρας σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ, κάτι που αντανακλά και τα προβλήματα που υπάρχουν. Πως έφτασε όμως η ισοτιμία EUR/TRY στα 3,000 και τι περιμένουμε στη συνέχεια;

Δανία: Βόμβα έτοιμη να σκάσει το τραπεζικό σύστημα

Δανία: Βόμβα έτοιμη να σκάσει το τραπεζικό σύστημα
Βόμβα έτοιμη να σκάσει στα θεμέλια της οικονομίας της Δανίας φαντάζει σήμερα το τραπεζικό σύστημα της χώρας με τον ΟΟΣΑ να κρούει νέο καμπανάκι κινδύνου για τα τεράστια επίπεδα ιδιωτικού χρέους και την αυξητική τάση των "κόκκινων" δανείων.Ως εκ τούτου ο Οργανισμός στην ετήσια έκθεση του για τη χώρα τονίζει την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για τα υψηλά επίπεδα χρέους των νοικοκυριών πριν αρχίσουν οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια τους καθιστώντας τα δάνεια πιο ακριβά για τους δανειολήπτες. 

Άρθρο Mπράιζα στο Bloomberg υπαγορεύει στην Κύπρο συνεργασία με Τουρκία για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων |

http://www.newmoney.gr/sites/default/files/styles/full-width/public/nmsynth.jpg Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που είναι σύμβουλος στην Turcas ζητά συμπόρευση Ισραήλ – Τουρκίας με τις ευλογίες Νoble και Delek Άρθρο Mπράιζα στο Bloomberg υπαγορεύει στην Κύπρο συνεργασία με Τουρκία για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων Για το Ισραήλ η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν ανοικτά των ακτών του ήταν σαν να κερδίζει το jackpot με την μελλοντική ενεργειακή ανάπτυξη να προσφέρει στη χώρα πρωτοφανή οικονομική ασφάλεια, αναφέρει σε άρθρο του στο Bloomberg o πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στο Μπακού και πρώην βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα.

Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για λουκέτο σε εκδοτική εταιρία Η εταιρία κατηγορήθηκε για κουρδική προπαγάνδα



Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό ΔικαστήριοΟι τουρκικές αρχές έκριναν πως προπαγάνδιζε το PKK - Για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης μιλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων    Η Τουρκία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, καθώς το 2001 είχε επιβάλει τη διάλυση εκδοτικής εταιρίας με την επωνυμία Mezopotamya Basin Yayin Α.Ş. 
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου συνοδεύεται μάλιστα από πρόστιμο 5.000 ευρώ, που πρέπει να καταβάλει το τουρκικό κράτος ως αποζημίωση για ηθική βλάβη στην εκδοτική εταιρία.

Ανοικτή κριτική του πρώην ιμάμη Γκιουλέν στον Ερντογάν Με αφορμή την πιθανότητα νέας δίκης για τους καταδικασθέντες στρατιωτικούς


Ο μουσουλμάνος πρώην ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει στις ΗΠΑ από το 1999, «έσπασε» τη σιωπή του για να κατηγορήσει την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του - πρώην συμμάχου του κατά των κεμαλικών - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ανατροπή, εδώ και δύο χρόνια, της δημοκρατικής προόδου στην Τουρκία.«Οι τούρκοι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι για το ότι, τα δύο τελευταία χρόνια, η δημοκρατική πρόοδος έχει τεθεί εν αμφιβόλω», δηλώνει ο Φετουλάχ Γκιουλέν σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.Ως παράδειγμα, ο ιδρυτής του κινήματος Hizmet καταγγέλλει την πρόθεση του τούρκου πρωθυπουργού για την επανάληψη των δικών εκατοντάδων στρατιωτικών που καταδικάσθηκαν το 2012 και το 2013 σε βαριές ποινές φυλάκισης για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Συναγερμός για τρομοκρατικά κτυπήματα στην Τουρκία

http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/374F3AAAB24AD85512BC241FCBA0D651.GIF
Συναγερμός σήμανε σε τρεις πόλεις της Τουρκίας μετά από πληροφορίες ότι η οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος Ιράκ Δαμασκός" η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα ετοιμάζει επίθεση αυτοκτονίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας είναι σε ετοιμότητα.Οι πληφορορίες των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι η επίθεση αναμένεται να γίνει είτε στην Άγκυρα είτε στην Κωνσταντινούπολη είτε στο Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία και στόχος τους είναι να σαμποτάρουν στην ειρηνευτική διάσκεψη "Γενεύη 2"  για την Συρία που πραγματοποιείται στην Γενεύη.http://www.ant1iwo.com/

Σε βαρύ κλίμα ξεκίνησαν οι επαφές Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Η επίσκεψη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιείται στον απόηχο της κρίσης στην Τουρκία
Σε βαρύ κλίμα ξεκίνησαν οι επαφές Ερντογάν στις Βρυξέλλες
Σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς και των πολιτικών εξελίξεων στη Τουρκία, ξεκίνησε την Τρίτη τις επαφές του στις Βρυξέλλες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρά την προσπάθεια του Τούρκου πρωθυπουργού κατά την αναχώρησή του από την Τουρκία, να δώσει μία εικόνα θετικής πορείας στις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ, στις Βρυξέλλες το κλίμα για την Αγκυρα είναι βαρύ.
  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανοικτά τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που η τουρκική κυβέρνηση χειρίστηκε το σκάνδαλο διαφθοράς και τις παρεμβάσεις τους στη δικαιοσύνη και την αστυνομία, οι οποίες ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια της θεσμικής εκτροπής.

ΣΥΡΙΖΑ: Ξανά στο προσκήνιο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων


Το ζήτημα των αποζημιώσεων και των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα τίθεται ξανά στο προσκήνιο, με αφορμή σχετική επερώτηση του κόμματος Die Linke στο γερμανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.Όπως αναφέρεται, τίθεται επίσης το ζήτημα των ευθυνών των ελληνικών κυβερνήσεων, που «ουδέποτε διεκδίκησαν την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Γερμανίας απέναντι στον ελληνικό λαό.
Παράλληλα, το γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έθεσε το ζήτημα στον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Σε ελληνικά χωρικά ύδατα μπήκε τουρκική φρεγάτα


Στα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια της Κέας εισήλθε στις 15.35 η τουρκική φρεγάτα «Giresun».Στη συνέχεια, κινούμενη με βορειοανατολική πορεία, διήλθε μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου (Στενό Καφηρέα) και βγήκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στις 18.50.Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν και παρακολουθούν το τουρκικό πλοίο. NAYTEMΠΟΡΙΚΗ

Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. Η ευρωπαϊκή προοπτική μεγάλο «στοίχημα» για την ηγεσία της χώρας

Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε.Αθανασόπουλος Αλ. ΆγγελοςΠριν από 25 χρόνια, παρά δύο μήνες, τον Μάρτιο του 1989, η ομιλία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Κόσοβο σηματοδοτούσε το ξέσπασμα του σερβικού εθνικισμού και το αιματοκύλισμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, πρώτα με τον πόλεμο της Βοσνίας και στη συνέχεια του Κοσόβου. Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου όμως, στις Βρυξέλλες, η Σερβία επιστρέφει στην Ευρώπη έπειτα από χρόνια απομόνωσης, καθώς ξεκινούν επισήμως οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή ένωση (ΕΕ).

Τουρκία: Στοπ στους γιατρούς στις πρώτες βοήθειες σε διαδηλωτές Απειλούνται με τριετή φυλάκιση και εξωπραγματικά πρόστιμα

Τουρκία: Στοπ στους γιατρούς στις πρώτες βοήθειες σε διαδηλωτέςΠαρά την κατακραυγή διεθνών οργανώσεων, η κυβέρνηση Ερντογάν έθεσε σε ισχύ έναν αμφιλεγόμενο νόμο ο οποίος απαγορεύει την παροχή ιατρικής βοήθειας χωρίς έγκριση των αρχών.Ο νόμος της κυβέρνησης Ερντογάν απαγορεύει στους γιατρούς να εργάζονται χωρίς άδεια σε εκτός των κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Επισήμως, στόχος του είναι να εμποδίσει το άνοιγμα ιδιωτικών ιατρείων από γιατρούς του Δημοσίου.Πολλοί όμως φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικαλεστεί το νόμο για να εμποδίσει την παροχή ιατρικής βοήθειας σε τραυματίες διαδηλωτές.

Με το σκούφο του δολοφόνου οι Τούρκοι αστυνομικοί

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2007/02/02/OgunSamast372.jpg
Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων έζησε η Τουρκία, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση βίας, αλλά και ενός σκούφου που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Πέρα διαδήλωση εναντίον των περιορισμών που θα επιβληθούν στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο με την πρόταση νόμου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Και η Ελλάδα στη Σύνοδο Γενεύη ΙΙ για ειρήνευση στη Συρία

Στην Ελβετία ο Βαγγέλης Βενιζέλος: Εκπροσωπεί την Ελλάδα στη διάσκεψη «Γενεύη 2» για τη Συρία
Στο Μοντρέ της Ελβετίας μεταβαίνει την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, προκειμένου να συμμετάσχει στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου, με την οποία θα εκκινήσει η Διάσκεψη της Γενεύης για τη Συρία (Γενεύη 2). Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Βαγγέλης Βενιζέλος μεταβαίνει στο Μοντρέ κατόπιν προσκλήσεως του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Mπαν Κι-Μουν και η συμμετοχή του στη Διάσκεψη της Γενεύης υπογραμμίζει το ενδιαφέρον και την υποστήριξη της Ελλάδας για την εξεύρεση, μέσω της πολιτικής και διπλωματικής οδού, μιας οριστικής και βιώσιμης λύσης, η οποία θα τερματίσει το δράμα του συριακού λαού.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΡΑΚΑ Συρία: Οι ακραίοι ισλαμιστές απαγόρευσαν την μουσική και τα τσιγάρα

Συρία: Οι ακραίοι ισλαμιστές απαγόρευσαν την μουσική και τα τσιγάρα
Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), που συνδέεται με την αλ Κάιντα και μάχεται κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, απαγόρευσε στους κατοίκους της Ράκα, στη βόρεια Συρία, να ακούνε μουσική και να καπνίζουν, λίγες ημέρες αφού έθεσε υπό τον έλεγχό του την πόλη.Το ΙΚΙΛ αποφάσισε «να απαγορεύσει την πώληση CD και ηχοσυστημάτων, αλλά και την αναπαραγωγή μουσικής στα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία, τα μαγαζιά και οπουδήποτε αλλού», αναφέρει μια ανακοίνωση που ανέβηκε σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους και φέρει την υπογραφή του «κυβερνήτη της Ράκα».

ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΚΟΚΤΕΪΛ Φύσα φύσα, φουντώνουν πάλι τη φωτιά στην Ουκρανία

Σε συγκρούσεις με δεκάδες τραυματίες κατέληξε η χθεσινή νέα μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Κίεβο, μετά την πρόσφατη ψήφιση σειράς μέτρων καταστολής των διαφωνούντων. Διακόσιες χιλιάδες Ουκρανοί κατέκλυσαν την πλατεία Ανεξαρτησίας, πολλοί φορώντας στο κεφάλι τους μαντίλες, κουκούλες, κατσαρόλες ή αποκριάτικες μάσκες και δείχνοντας ευθαρσώς ότι αψηφούν τη νομοθεσία που, μεταξύ άλλων, τιμωρεί όσους διαδηλώνουν φορώντας μάσκα προσώπου ή κράνος.