10 Ιανουαρίου 2014

"Λάβαμε εντολή να μην ενοχλούμε τους Τούρκους στο Αιγαίο"


http://www.briefingnews.gr/media/k2/items/cache/f2365762590b6e8a4064429cda56bc33_M.jpgΣυγκλονιστική δημόσια καταγγελία που συνιστά εσχάτη προδοσία είχαμε πριν λίγο από τον πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Θράκης Σάκη Ζησίδη: Το Λιμενικό έλαβε εντολή "άνωθεν", δηλαδή από την κυβέρνηση, να αποχωρήσει από την περιοχή της Λαδόξερας  και να μη ενοχλεί τον στόλο των τουρκικών σκαφών (Ναυτικού, Ακτοφυλακής και αλιευτικά)!

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση είναι απλά τρομοκρατημένη σε ότι αφορά την πιθανότητα κλιμάκωσης ελληνοτουρκικού επεισοδίου, αλλά αν φοβούνται να πάνε στο δάσος να παίξουν τους λαγούς.Εδώ πλέον αναδεικνύονται ζητήματα εθνικής μειοδοσίας.Και αν δίνουν τέτοιες εντολές στην Ακτοφυλακή ποιος μας λέει ότι σε μια κρίση δεν θα δώσουν τις ίδιες εντολές και στις Ένοπλες Δυνάμεις; Και το ερώτημα είναι αν θα το αποδεχθούν αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Αγονες... αντιπαραθέσεις

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/01/anergia02-24july2013-300x194.jpg
Φοβούμεθα ότι όσο έρχονται πιο κοντά οι εκλογές τόσο οι στείρες αντιπαραθέσεις, που υπόκεινται στις πολιτικές σκοπιμότητες της συγκυρίας, θα καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο χώρο στην τρέχουσα επικαιρότητα. Σ' αυτό συμβάλλει κι ένας... «σωτηριολογικός διπολισμός», που δεν διευκολύνει ούτε καν ένα ελάχιστο πεδίο μιας αναγκαίας συνεννόησης.Στην «προκρούστεια κλίνη» αυτού του προεκλογικού «διπολισμού» μπήκε η «τρομοκρατία» με αφορμή την «απόδραση» Ξηρού και η «τελετή έναρξης» της Ελληνικής Προεδρίας. Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «φλερτάρει» με την τρομοκρατία, όπως υποστηρίζει η ΝΔ. Ακόμα κι αν στους κόλπους του υπάρχουν στελέχη ή κάποιες μικρότερες ομάδες που αντιμετωπίζουν τους καταδικασθέντες τρομοκράτες της 17Ν ως «πολιτικούς κρατουμένους», ή προασπίζονται χωρίς διακρίσεις τα «δικαιώματα των φυλακισμένων».

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN Γκρούεφσκι: Η Ελλάδα αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις για το όνομα

Γκρούεφσκι: Η Ελλάδα αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις για το όνομαΤη θέση του ότι η Ελλάδα «αποφεύγει» τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας επανέλαβε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο συνέντευξής που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN, προσθέτοντας μάλιστα πως το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος των Σκοπίων.
«Τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να βρούμε μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το θέμα του ονόματος, αλλά, δυστυχώς, τον τελευταίο ένα-ενάμιση χρόνο η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί και αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκρούεφσκι.

Το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία και οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακου


Η πολιτική κρίση στην Τουρκία χτυπά το λιμάνι της Μερσίνης Νέο σκάνδαλο δωροδοκίας - Ο Ερντογάν κάνει λόγο για «πραξικόπημα»

Του Νίκου Στέλγια Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201401/159177/images/det_mersini.jpgΈνα νέο σκάνδαλο, το οποίο έχει ως εστία την Μερσίνη έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις στην μεγάλη πολιτική φουρτούνα, η οποία ταλανίζει τις τελευταίες είκοσι ημέρες την γειτονική Τουρκία. Οι διωκτικές αρχές δηλώνουν ότι έχουν ανακαλύψει «κόλπο» και υπόθεση δωροδοκίας στην νοτιοδυτική πόλη της Τουρκίας.Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν από το πρωί της Παρασκευής ότι οι διωκτικές αρχές πραγματοποιούν νέα επιχείρηση στην Μερσίνη. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 35 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση. Δέκα από αυτά τα άτομα είναι τελωνειακοί υπάλληλοι στην Μερσίνη.Η έρευνα των διωκτικών αρχών ξεκίνησε πριν από έξι  μήνες, όταν ο Υπουργός Εμπορίου και  Τελωνείων Χαγιατί Γιαζιτζί, δέχτηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, σχετική καταγγελία. Η επιχείρηση διεξήχθη από τη Διεύθυνση Τελωνειακής Προστασίας κατά του Λαθρεμπορίου αφού διαπιστώθηκε ότι έξι τελωνειακοί επιθεωρητές και τέσσερις επιπλέον υπάλληλοι, είχαν δωροδοκηθεί από 25 άτομα που εργάζονται σε μεταφορικές εταιρίες.

Ομάν, Κόρδοβα και Γενεύη

http://4.bp.blogspot.com/-py57ut09plA/UXZ-XgNu-UI/AAAAAAAAHL8/KawsetEILIE/s320/IRan_Jundallah-Logo-Wikimedia.jpg
Για μήνες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στο Σουλτανάτο του Ομάν οι διμερείς συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν κατέληξαν στη διαπίστωση ότι υπάρχει κοινός παρονομαστής ζωτικών συμφερόντων αρκετά ισχυρός που να αποτελεί κίνητρο για το κλείσιμο των μέχρι στιγμής ανοικτών μετώπων.
Στην παραπάνω λογική ο διεθνής έλεγχος του Πυρηνικού Προγράμματος της Τεχεράνης είναι αλληλένδετος με τη συμμετοχή του Ιράν στη σταθεροποίηση της Συρίας. Ομως, υπάρχουν τρία διαφορετικά διεθνή φόρουμ που καλούνται να ασχοληθούν με τα πυρηνικά και με τη Συρία.
Πρώτον υπάρχουν οι Συνομιλίες της Γενεύης 5 συν 1 συν Ιράν (τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συν η Γερμανία), αλλά και οι συνομιλίες Ιράν - ΕΕ που επρόκειτο να αρχίσουν χθες στη Γενεύη.

Τα διλήμματα Οι πρωτοβουλίες, η «ανάσχεση» και ο Μπουριντάν

http://www.tovima.gr/files/1/migratedData/D1996/D0825/1gna14a.jpgΠλωρίτης, Μάριος (ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  25/08/1996)Η ΖΩΗ αποτελεί συρροή διλημμάτων ­ «να κάνω αυτό ή το άλλο;» ­ αλλά και η ίδια η σκοπιμότητα της ζωής αποτελεί δίλημμα ­ «να ζη κανείς ή να μη ζη;». Το πρόβλημα (τουλάχιστο, στο πρώτο σκέλος του) είναι καθημερινό κι οδυνηρό, αλλά γίνεται «θανάσιμο» όταν αφορά ένα κράτος, έναν λαόν ολόκληρο. Κι από τέτοια διλήμματα, η χώρα μας, προπάντων τώρα, έχει κομπολόι ολόκληρο, που καταντά θηλιά στο λαιμό μας.Τι πρέπει λ.χ. να κάνουμε με την Τουρκία, για να μας αφήσει ήσυχους και να μας αφήσουν ήσυχους οι αβανταδόροι της; Να της δίνουμε τα χέρια ή να στηλώνουμε τα πόδια; Να παρακούμε τις αλλοδαπές υποδείξεις και να μας λένε «μαύρα πρόβατα» ή να τις υπακούμε και να γινόμαστε «πρόβατα επί σφαγήν»;Η μακρόχρονη πείρα μάς έμαθε πως κάθε κίνησή μας καλής θέλησης απέναντι στην Αγκυρα, είχε μια και μόνη απάντηση: πράξεις κάκιστης θέλησης, καινούργιες προκλήσεις, καινούργιες απαιτήσεις, καινούργιες διεκδικήσεις. Ενα δίνουμε, τρία ζητάνε ­ δύο δίνουμε, δέκα αξιώνουν και, για τόκο, την κεφαλήν μας επί πίνακι. Αν το 1974 κατάφεραν ν' αρπάξουν τη μισή Κύπρο, σήμερα λείχονται να περιβουτήξουν το μισό Αιγαίο και την Κύπρο ολόκληρη. Και έπεται συνέχεια...ΚΑΙ τι δεν κάναμε, ωστόσο, για τα μπιρμπιλωτά μάτια και τις πληθωρικές καμπύλες των τούρκικων ουρί:

Τι είπε η κούρδισσα Μπεσέ Χοζάτ και πώς το αντιλήφθηκε το ΑΠΕ

Είδα χθες το τηλεγράφημα του ΑΠΕ και τις αντιδράσεις των Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης και είπα να μην ασχοληθώ.
Όμως το θέμα πήρε διαστάσεις και αναγκάστηκα να κάνω την παρούσα παρέμβαση, για να γίνουν κάποιες αποσαφηνίσεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα μελέτης των επίμαχων δηλώσεων της Χοζάτ και συζητήσεων με στελέχη του κουρδικού κινήματος στην Ευρώπη.Να δώσουμε λοιπόν ορισμένες διευκρινήσεις, για να κατανοήσουν οι αναγνώστες τον πλήρες νόημα των δηλώσεων της Χοζάτ.

Δύο άρθρα στη Χουριέτ για την κατάσταση στην Τουρκία

Του δημοσιογράφου και συγγενή του Ερντογάν, Αχμέτ Χακάν Τζοσκούν
Δύο άρθρα στη Χουριέτ για την κατάσταση στην Τουρκία
Ο τούρκος δημοσιογράφος Αχμέτ Χακάν Τζοσκούν με δύο πρόσφατα άρθρα του στη ‘Χουριέτ’, συνοψίζει  αρκετά καθαρά την κατάσταση και τα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες. Το πρώτο έχει τίτλο «Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο Γκιούλ» και δημοσιεύτηκε στις 3 Ιανουαρίου και το δεύτερο έχει τίτλο «Θα έκανα αυτές τις 10 ερωτήσεις» και δημοσιεύτηκε στις 5 Ιανουαρίου.
 «Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο Γκιούλ»
«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Η χώρα της οποίας είστε ο ανώτατος άρχων, έχει μετατραπεί σε μια χώρα όπου:

ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Economist: Διαβολικά... ελληνικές οι επιδόσεις στις αποκρατικοποιήσεις

Economist: Διαβολικά... ελληνικές οι επιδόσεις στις αποκρατικοποιήσεις
Η Ελλάδα αποτελεί δυσφήμηση για την κρατική ιδιοκτησία –αλλά και για την ιδιωτικοποίηση, σχολιάζει σε άρθρο του ο Economist. Υπάρχει κακή διαχείριση των κρατικών συμμετοχών, η οποία κυρίως υφίσταται πολιτικές παρεμβάσεις.Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που ξεκίνησε με μεγάλη απροθυμία όταν κατέρρευσε η οικονομία της χώρας, βρίσκεται τρομακτικά εκτός προγράμματος. Η κυβέρνηση κατάφερε να χάσει τον στόχο των εσόδων για το 2013 ακόμα και αφότου τους μείωσε δυο φορές, στα 1,3 δισ. ευρώ. Όλοι γνωρίζουν πως τα ξεπουλήματα δεν θα έκαναν και πολλά για να βοηθήσουν στο κλείσιμο του 12ψήφιου χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας. Όμως, θα βοηθούσαν. Και οι πιστωτές της χώρας είναι ανυπόμονοι.

Προτεραιότητα στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, στις Εσωτερικές Υποθέσεις


Η μετανάστευση με στενότερη διασύνδεση με την οικονομία της ΕΕ και τις ανάγκες των αγορών εργασίας, θα είναι στο επίκεντρο της ελληνικής Προεδρίας στον τομέα των Εσωτερικών Υποθέσεων.
Η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου στις προτάσεις δύο Οδηγιών, που αφορούν την είσοδο και διαμονή στην ΕΕ υπηκόων τρίτων χωρών, με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της ΕΕ και την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού τρίτων χωρών προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι ένας από τους πρωτεύοντες στόχους της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ στο τρέχον εξάμηνο.

Ενα, δύο, τρία πολλά Αφγανιστάν

http://www.trackingterrorism.org/sites/default/files/image-library/Screen%20Shot%202013-08-14%20at%202.58.11%20PM_0.png
Ενα, δύο, τρία πολλά Βιετνάμ είναι η ιστορική φράση του Τσε Γκεβάρα το 1966, λίγο πριν εγκαταλείψει τα κυβερνητικά μέγαρα της Αβάνας, για να αναζητήσει την απόλυτη ένοπλη επαναστατική ρήξη στα βουνά της Βολιβίας, όπου δεν υπήρξε ποτέ δεύτερο Βιετνάμ αλλά μόνο η εκτέλεσή του μετά την αιχμαλωσία του από τις κυβερνητικές δυνάμεις.Ενα, δύο τρία πολλά Αφγανιστάν σίγουρα θα αναφωνούσε από τη βίλα του κοντά στο Ισλαμαμπάντ αν ζούσε σήμερα και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βλέποντας τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία εδώ και δύο χρόνια, αλλά κυρίως στο Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες και σε μικρότερο βαθμό στον Λίβανο.

Οι ΗΠΑ θέλουν να πλημμυρίσουν τη Ρουμανία με τρομοκράτες

Οι ΗΠΑ θέλουν να πλημμυρίσουν τη Ρουμανία με τρομοκράτεςΟι ενέργειες της Ουάσιγκτον στη Ρουμανία μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση ενός φυτώριου έντασης, που θα αποδειχθεί πονοκέφαλος, όχι μόνο για το κράτος αυτό, αλλά και για τους πλησιέστερους γείτονές του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη του ΟΗΕ προσπαθούν να εγκαταστήσουν από το Ιράκ στη Ρουμανία αρκετές χιλιάδες εκπροσώπους της οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Ιρανικού Λαού λαού («Μουτζαχεντίν ε Χαλκ» ). Η μέριμνα της θεωρούμενης πολιτισμένης κοινότητας για τους ριζοσπάστες είναι απλή: οι Μουτζαχεντίν θεωρούν ως αποστολή τους τον αγώνα κατά του Ιράν, το οποίο η Δύση είναι διατεθειμένη να αποδυναμώσει με όλα τα δυνατά μέσα.

Γεωπολιτισμική ισχύς της Ορθοδοξίας και η Ελλάδα

Η διαδρομή των ιερών κειμηλίων του Αγίου Όρους, όπως αποτυπώνεται σε σχετική ανάρτηση, δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού για ακόμα μία φορά γίνεται φανερό ο θρησκευτικός ζήλος και η πίστη όλων εκείνων των λαών οι οποίοι στερήθηκαν την θρησκεία τους τις δεκαετίες του «σοσιαλιστικού παραδείσου», ενώ η αναπόφευκτη σύνδεση της θρησκείας με σύγχρονα γεγονότα όπως αυτά που έχουν «άρωμα» τρομοκρατίας (σχετική αναφορά Ρώσου Πατριάρχη), «σύγκρουσης των πολιτισμών», δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Θα εξηγήσουμε.
Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη

Τι γνώριζαν Σημίτης και ΗΠΑ για τα εξοπλιστικά!

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/550_334_288664.jpg
Οι έρευνες της Δικαιοσύνης για τους εξοπλισμούς και τις διαδρομές του «μαύρου» χρήματος ικανοποιούν το κοινό αίσθημα, δημιουργώντας ελπίδες αποκατάστασης του δημόσιου ήθους. Αν και η κάθαρση θα έπρεπε να αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης που τώρα θα είχε δικαίωμα να καυχιέται για πλήγματα στη διαφθορά, το θετικό είναι ότι για πρώτη φορά δεν υπάρχουν παρεμβάσεις στο ανακριτικό έργο.Ωστόσο, οι έρευνες βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η παρέλευση 11 ετών από την κορύφωση του εξοπλιστικού προγράμματος περιορίζει τα περιθώρια ερευνών και επομένως η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να στερηθεί κανένα πλεονέκτημά της. Η εξέταση των πρωταγωνιστών των διακρατικών και διεταιρικών επαφών της περιόδου 1997-2003 αποτελεί βασικό όπλο εντοπισμού της αλήθειας με κύριους μάρτυρες τα επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Για πρώτη φορά: Ντοκουμέντα για την ανάμειξη της τουρκικής κυβέρνησης στην Ισλαμική τρομοκρατία!

Φωτογραφία ντοκουμέντο με τον εισαγγελέα, τον τοπικό διοικητή της Στρατοχωροφυλακής και τους άνδρες της ΜΙΤ που πιάστηκαν στα πράσα να συνοδεύουν το φορτηγό με τα λαθραία όπλα και πυρομαχικά που προορίζονταν για τους ισλαμιστές τρομοκράτες!
Του Σάββα Καλεντερίδη

Χτυπούν τη Δικαιοσύνη, πονάει η Δημοκρατία

του Τάσου Παππά.«Εμείς τους πιάνουμε κι αυτοί τους αφήνουν». Αυτό είπε, σε ελεύθερη απόδοση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού. Οπου «εμείς» η αστυνομία, όπου «αυτοί» η Δικαιοσύνη. Και άρχισε έτσι ένα γαϊτανάκι για το ποιος ευθύνεται περισσότερο. Η αστυνομία που δεν φρόντισε να παρακολουθεί τον Ξηρό ή το συμβούλιο των φυλακών που του έδωσε άδεια;
http://www.newsit.gr/files/Image/2014/01/08/resized/parti_506_355.jpgΟπως ήταν αναμενόμενο -στην Ελλάδα ζούμε- ξεδιπλώθηκε ένα κουβάρι υπερβολών, ιερεμιάδων, υστερίας, υποψιών και δηλητηριωδών υπαινιγμών για τις προθέσεις των εμπλεκομένων. Ωστόσο αυτό που ενδιαφέρει εδώ είναι η κριτική του αρμόδιου υπουργού στη Δικαιοσύνη σχετικά με τη στάση της απέναντι στις υποθέσεις που έχουν άρωμα τρομοκρατίας.Η άποψη του κ. Δένδια, την οποία συμμερίζονται και πολλοί από τον χώρο της ενημέρωσης, στη γυμνή εκδοχή της, είναι επικίνδυνη.

ΕΕ: Αναπτυξιακό μπουμ στην Ελλάδα σε βάθος 10ετίας της Ελενας Λάσκαρη

Ερευνα της ευρωπαϊκής επιτροπής αποφαίνεται ότι, αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, η χώρα μας θα εξασφαλίσει αύξηση ΑΕΠ 15% και απασχόλησης κατά 10% σε ορίζοντα δεκαετίας. ΕΕ: Αναπτυξιακό μπουμ στην Ελλάδα σε βάθος 10ετίας–Προϋπόθεση οι μεταρρυθμίσεις
«Απογείωση» του ΑΕΠ με αύξηση έως και 15% σε βάθος δεκαετίας και αύξηση της απασχόλησης έως και κατά 10% στο ίδιο διάστημα είναι ικανές να επιφέρουν στην ελληνική οικονομία οι μεταρρυθμίσεις, όπως εκτιμά η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν.
Ειδικότερα, σε έκθεση της Επιτροπής για την οικονομία της ευρωζώνης, περιλαμβάνεται ανάλυση στην οποία αποτυπώνονται εκτιμήσεις για την επίπτωση των μεταρρυθμίσεων.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα ευρήματα μπορούν να χαρακτηριστούν εντυπωσιακά, με τη χώρα μας να εμφανίζει τις καλύτερες προοπτικές βελτίωσης μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Ισως επειδή, για πολλά χρόνια στο παρελθόν οι μεταρρυθμίσεις ήταν μόνο στα χαρτιά.

Αλλαγές στην κινεζική αμυντική πολιτική το 2013

Αλλαγές στην κινεζική αμυντική πολιτική το 2013 Το 2013 ήταν μία εποχή σημαντικών αλλαγών στην κινεζική εξωτερική και αμυντική πολιτική. Ίσως έχουμε να κάνουμε με την έναρξη μιας ριζικής αλλαγής των αρχών συμπεριφοράς της Κίνας στη διεθνή σκηνή και τη μετατροπή της χώρας σε μία ολοκληρωμένη παγκόσμια στρατιωτική δύναμη.
Το Μάρτιο η Κίνα άλλαξε τη συμπεριφορά της στην περιοχή των διαφιλονικούμενων νησιών Σενκάκου (Ντιαογού), για πρώτη φορά έστειλε σε αυτήν την περιοχή αντί των άοπλων πλοίων της υπηρεσίας θαλάσσιας παρακολούθησης, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη του Π/Ν του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (ΛΑΣΚ).

Συγκρούσεις με Κούρδους στην Πόλη, ενώ υποχωρουν τα ποσοστά του κόμματος Ερντογάν

kourdoi-polh01-09january2014
Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της τουρκικής αστυνομίας και εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για την επέτειο ενός έτους από τη δολοφονία στο Παρίσι τριών Κουρδισσών ακτιβιστριών.Περίπου 500 με 600 κούρδοι διαδηλωτές, μεταξύ αυτών και πολλοί βουλευτές, συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα μπροστά από το λύκειο Γαλατασαράι στην Κωνσταντινούπολη φωνάζοντας «θέλουμε δικαιοσύνη» για τα τρία θύματα, το κίνητρο της δολοφονίας των οποίων παραμένει μυστήριο.Την ώρα που οι διαδηλωτές άρχισαν να κατευθύνονται προς το γαλλικό προξενείο, οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, αντλιών νερού και πλαστικών σφαιρών.
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα.

Κύριλλος: Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης σκλαβώνουν την βούληση

http://www.briefingnews.gr/media/k2/items/cache/e19bdc10f72152a880b0204e63e81279_M.jpg
O Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσικών Κύριλλος αποκάλεσε την υπερβολική αφοσίωση στα δίκτυα της κοινωνικής δικτύωσης φυγή στο "βασίλειο των στραβών καθρεφτών ".
"Είναι η σκλαβιά της συνείδησης και της βούλησης. Οι άνθρωποι μέρες ολόκληρες κάθονται στην οθόνη του υπολογιστή ή στο tablet και βυθίζονται στην πραγματικότητα αυτή. Αναπτύσσονται εικονικές ερωτικές σχέσεις, εικονικές τραγωδίες, εικονικές συγκρούσεις. Βυθιζόμαστε στο βασίλειο των στραβών καθρεφτών ", χαρακτήρισε μεταφορικά την κατάσταση ο Πατριάρχης στην συνέντευξη που έδωσε στον τηλεπαρουσιαστή Ντμίτρι Κισελέφ την οποία προέβαλε ο τηλεοπτικός σταθμός "Ρωσία".

  Ο Προκαθήμενος της εκκλησίας θεωρεί ότι στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για "πνευματική κρίση των ανθρώπων ".

«Επιχείρηση Καταρράκτης» από ειδικές δυνάμεις ΗΠΑ - Ελλάδας Σε εξέλιξη από τις 5/1 η διμερής άσκηση

Άσκηση με την επωνυμία «επιχείρηση Καταρράκτης» (Cascade gambit) πραγματοποιούν από τις 5 Ιανουαρίου, μέρα και νύχτα, σε Μέγαρα, όρμο Ελευσίνας και πεδίο βολής Καράβια (Μυρτώο πέλαγος) στελέχη των ειδικών δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η διμερής άσκηση διεξάγεται από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας μεταξύ τμημάτων των Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδος και τμημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Στην άσκηση συμμετέχουν:

"Σύννεφα" πάνω από τον Καύκασο

Παραφράζοντας τον Τολστόι, «όλες ο δημοκρατίες είναι όμοιες, ενώ όλα τα μη δημοκρατικά καθεστώτα είναι δυσαρεστημένα με τον δικό τους τρόπο».Αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κοιτάζοντας μπροστά στο 2014 για την περιοχή της Ευρασίας.
http://www.ellada-russia.gr/files/index(13).jpgΑυτό το έτος θα είναι «ήσυχο» σε ό,τι αφορά εκλογικές διαδικασίες, καθώς δεν υπάρχουν προγραμματισμένες σημαντικές εκλογές στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Ρωσία, το Ιράν ή την Ουκρανία. Η Τουρκία είναι η μεγάλη εξαίρεση, καθώς είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τοπικές εκλογές το Μάρτιο και προεδρικές εκλογές το καλοκαίρι. Ο πρωθυπουργός Recep TAyyip Erdogan, δεν μπορεί να υπηρετήσει νέα θητεία ως πρωθυπουργός, και αναμένεται να είναι υποψήφιος για τη λιγότερο ισχυρή θέση του προέδρου.Ο Erdogan αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Μια σειρά καταγγελιών για διαφθορά έχει πλήξει βασικά μέλη της κυβέρνησής του και έχει συγκρουστεί με έναν πρώην σημαντικό σύμμαχο και προστάτη, τον Ισλαμιστή στοχαστή Fetullah Gulen. Η ιστορίά της χρονιάς στην Τουρκία θα είναι το εάν και πώς, ένας άνθρωπος που κυνηγούσε την χωρίς έλεγχο εξουσία, θα μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την κρίση.

Στην Ελλάδα μόλις το 0,43% των γερμανικών εξαγωγών

Αύξηση των γερμανικών εξαγωγών στην Ελλάδα και μείωση των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία καταγράφουν τα στατιστικά στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Βάση νεώτερων στοιχείων της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας το σύνολο των γερμανικών εξαγωγών μειώθηκε τους πρώτους 11 μήνες του 2013 κατά 0,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Αιτίες ήταν η οικονομική κρίση σε χώρες της ευρωζώνης, η μείωση της ζήτησης από χώρες με αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, και η περιορισμένη επενδυτική δραστηριότητα στο εσωτερικό εκτιμά ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Εξωτερικού Εμπορίου BGA. Παρόλα αυτά, αν εστιάσει κανείς την προσοχή στους τελευταίους τέσσερις μήνες διαπιστώνει μια συνεχή άνοδο των εξαγωγών, φαινόμενο που προέκυψε για τελευταία φορά πριν 6 χρόνια. Αυτή η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και το 2014. Βάση των εκτιμήσεων του BGA οι γερμανικές εξαγωγές θα αυξηθούν φέτος κατά 3% και θα φτάσουν το ποσό ρεκόρ του 1,12 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Και πιθανώς να ξεπεραστεί και το θετικό εμπορικό ισοζύγιο του 2013 που ανήλθε στους πρώτους 11 μήνες στο 17,9%.

Σε πολιτικό ναρκοπέδιο οι Αιγύπτιοι σαλαφιστές

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/686713/638/399/0x0000000000703e8e/2/diadilosi-uper-tou-morsi-stin-konstantinoupoli.jpg
Του Andrew Hammond Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες τροπές στην πολιτική σκηνή της Αιγύπτου όπως έχει διαμορφωθεί μετά από τις ταραχές, είναι η εμφάνιση του κινήματος των Σαλαφιστών, ως πολιτικής δύναμης και ως αντιπάλου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και πιο πρόσφατα ως συμμάχου του στρατιωτικού καθεστώτος της 3ης Ιουλίου. Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Salafi Nour, ο Galal Murra, εμφανίστηκε στην τηλεόραση ως ένας από τους λίγους ευέλικτους πολιτικούς που πλαισιώνουν τον στρατηγό Abdulfattah al-Sisi, όταν εκείνεος ανακοίνωσε την απομάκρυνση του εκλεγμένου Προέδρου, Mohammed Morsi, το περασμένο έτος μετά από μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης της Αδελφότητας. Από τότε η ηγεσία του κόμματος έχει παραμείνει πιστή στο νέο καθεστώς, καθώς η σύγκρουσή της με την Αδελφότητα εντάθηκε και ακολούθησε μια υστερική αντιϊσλαμική ατμόσφαιρα.

Το αδιέξοδο για την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας του Κώστα Μελά*

Γιατί η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τη λίρα με πωλήσεις συναλλάγματος και θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων. Η λίρα, οι εκροές και το κόστος του χρήματος. Γράφει ο Κ. Μελάς.
Το αδιέξοδο για την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας -Η λίρα και το κόστος χρήματος Η συνεχιζόμενη εκροή βραχυπρόθεσμων πόρων από την τουρκική οικονομία θέτει εν αμφιβόλω τη νομισματική πολιτική της ΚΤ της Τουρκίας.Η παρατηρούμενη εκροή βραχυπρόθεσμων πόρων από την τουρκική οικονομία, σύμφωνα και με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, αναμένεται να συνεχισθεί και την προσεχή περίοδο.Οι μη κάτοικοι έχουν μειώσει σημαντικά τη διακράτηση κρατικών χρεογράφων: στο τέλος του Δεκεμβρίου 2013 το ύψος τους ανερχόταν σε 52,7 δισ. δολάρια έναντι 72 δισ. δολάρια τον Μάιο του ιδίου έτους.
Επίσης η διακράτηση μετοχικών τίτλων έπεσε στα 55 δισ. δολάρια από 82 δισ. δολάρια εντός της ίδιας περιόδου αναφοράς.
Προκειμένου να περιορίσει τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2013 η ΚΤ της χώρας έχει πωλήσει περίπου 15 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, και προτίθεται να πωλήσει ακόμη 6 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014.

Ρωσία-ΕΕ: Γεωπολιτικοί ανταγωνιστές ή στρατηγικοί εταίροι;

Νικολάι Καβέσνικοφ, Πολιτολόγος  Οι εξελίξεις στην Ουκρανία επιβεβαίωσαν τα σκαμπανεβάσματα που υπάρχουν στις ρωσο-ευρωπαϊκές σχέσεις. Η ΕΕ, είναι ώρα πλέον να κάνει την ιστορική επιλογή της: Θέλει τη Ρωσία σαν «συνεταίρο» στη δημιουργία της μεγάλης «Ζώνης της Ευρασίας» ή θέλει να την περιθωριοποιήσει;
Ρωσία-ΕΕ: Γεωπολιτικοί ανταγωνιστές ή στρατηγικοί εταίροι;Οι σημερινές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σίγουρα δεν χαρακτηρίζονται από τη μονοτονία. Έχουν να επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα, αλλά και πολλά σημεία τριβής. Ωστόσο, οποιαδήποτε αντιπαλότητα ή αρνητικό γεγονός, εύκολα επισκιάζει το σύνολο των συσσωρευμένων θετικών εξελίξεων. Ο λόγος; Η έλλειψη μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης των σχέσεων. Και αυτό, διότι δεν έχει ακόμα επιλυθεί το «υπαρξιακό» ερώτημα: «Τι είμαστε ο ένας για τον άλλο;»: Γείτονες χωρίς να το θέλουμε, γεωπολιτικοί ανταγωνιστές ή στρατηγικοί εταίροι;

Ευρασιατική Ενωση: Ανασύσταση αυτοκρατορίας ή ζήτημα ευθύνης;

Στανισλάβ Πρίτσιν, πολιτικός επιστήμων
Βήμα προς βήμα προωθείται σταθερά και επίμονα η ιδέα της ολοκλήρωσης στον μετα-σοβιετικό χώρο. Πρώτο στάδιο, η οικονομική ένωση. Αραγε, πρόκειται για την ανασύσταση της ΕΣΣΔ, σύμφωνα με τους Δυτικούς μύθους, ή τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και ουσιαστικά;
Ευρασιατική Ενωση: Ανασύσταση αυτοκρατορίας ή ζήτημα ευθύνης; Η διάλυση της ΕΣΣΔ σήμανε την κατάρρευση ενός ενιαίου πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού συστήματος, που υπήρχε, και την εμφάνιση 15 νέων ανεξάρτητων κρατών. Όλα ανεξαιρέτως τα νέα κράτη, αφότου απόκτησαν την ανεξαρτησία τους, πέρασαν σοβαρή κρίση.Μια από τις αιτίες της κρίσης, ήταν η κατάρρευση του ενιαίου συστήματος παραγωγής που είχε οικοδομηθεί επί Σοβιετικής Ένωσης. Ως γνωστόν, καθεμιά από τις σοβιετικές Δημοκρατίες είχε τη δική της θέση μέσα στο ενιαίο οικονομικό σύστημα της υπερδύναμης, και ήταν συνδεδεμένη με πλήθος παραγωγικών σχέσεων με τις άλλες χώρες-Δημοκρατίες.

Υπέρπτηση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τη Σάμο


Τουρκικό ελικόπτερο AS-532 Cougar, το οποίο εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 14:33,  πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από το βορειοανατολικό άκρο της Σάμου στις 14:35, σε ύψος 10.000 ποδών.Το ελικόπτερο βγήκε από το FIR Αθηνών στις 14:37. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, αναγνωρίστηκε σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.Η πρόκληση δεν σχετίζεται με καμία εκπαιδευτική δραστηριότητα των Τούρκων. Όχι ότι αυτό θα την δικαιολογούσε. Ωστόσο το γεγονός ότι δεν υπήρχε άσκηση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πτήση πάνω από τη Σάμο ήταν ένα από τα πολλά “τεστ” αντανακλαστικών που επιχειρούν το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι.-ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ-ONALERT.GR