06 Ιανουαρίου 2014

Το σκληρό ισλάμ (Ερντογάν) εναντίον του …σκληρότερου, αλλά ψιμυθιωμένου (Γκιουλέν)

Gulen-Erdogan02-25december2013
Του Ιωάννη Θ. Μάζη Εις την Μέσην Ανατολήν ευρισκόμεθα εις μίαν εξαιρετικώς κρίσιμον γεωστρατηγικήν κατάστασιν όπου τα συνεχή λάθη του κ. Νταβούτογλου, υιοθετούμενα από τον κ. Ερντογάν, αυξάνουν πλέον και τα εσωτερικά μέτωπα εις “την φίλην, γείτονα και σύμμαχον” Τουρκίαν.Η ανάδυσις αυτών των ενδοϊσλαμιστικών προβλημάτων εις τους κόλπους του αντιστοίχου κομματικού και ευρυτέρου πολιτικού χώρου συνδυαζόμενα μετά της οιονεί δημιουργίας συροκουρδικού κράτους εις τα νότια και νοτιοανατολικά συροτουρκικά σύνορα και επί συριακών εδαφών, αλλά και η αναζωπύρωσις της δυσπιστίας και ενόπλου δραστηριότητος των κουρδικών πληθυσμών της Νοτιοανατολικής και Ανατολικής Ανατολίας επί των τουρκικών εδαφών, δεν επιτρέπουν εφησυχασμόν ες Αθήνας όπως και εις τας ελληνικάς ενόπλους δυνάμεις.

Στη δίνη των σκανδάλων. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

Iceland-protests-0016
Το σαθρό πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, μιας υπό ένταξη στην ΕΕ χώρας, αποκαλύφθηκε μπροστά στην τουρκική κοινή γνώμη, την ευρωπαϊκή κοινότητα και τον διεθνή παράγοντα. 
Οι συλλήψεις, τα «καρφώματα», οι μίζες και το νέο ξέσπασμα της κοινής γνώμης οδήγησαν τον Τούρκο Πρωθυπουργό σε ένα σαρωτικό ανασχηματισμό της κυβέρνησής, επιχειρώντας να αποκλιμακώσει το τεταμένο πολιτικό κλίμα. Το σκάνδαλο αποδόμησε και τον «ισχυρό» Υπουργό αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Εγκεμέν Μπαγίς. 

Παρουσιάζονται απρόθυμοι να παραλάβουν φακέλους Ασσιώτες ζητούν λείψανα, όχι σκόρπια οστά -


Ασσιώτες ζητούν λείψανα, όχι σκόρπια οστά
Λευκωσία: Συγγενείς αγνοουμένων της Άσσιας προειδοποιούν ότι δεν θα δεχθούν να παραλάβουν υπολείμματα οστών ή μικρά τεμάχια για να τα θάψουν, αποδεχόμενοι με αυτόν τον τρόπο ότι παρέλαβαν το λείψανο του νεκρού αγνοούμενού τους.Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τις τελευταίες μέρες προκλήθηκαν αντιδράσεις όταν διέρρευσαν πληροφορίες ότι παραδόθηκε μικρός αριθμός φακέλων, στον καθένα εκ των οποίων βρίσκονται μερικά οστά.Λόγω του γεγονότος ότι τα οστά που εντοπίστηκαν στον ομαδικό τάφο όπου θάφτηκαν αγνοούμενοι (52 από την Άσσια και 18 κάτοικοι των γύρω κοινοτήτων) είναι περιορισμένα, κάποιοι εισηγήθηκαν να ταφούν όλα τα οστά σε έναν ομαδικό τάφο, ενώ άλλοι εισηγήθηκαν να δημιουργηθούν τρεις τάφοι σε τρεις διαφορετικές επαρχίες όπου ζουν συγγενείς.

ΗΠΑ και ΕΕ βλέπουν πλέον πιο επιφυλακτικά τη γειτονική χώρα "Οι εξελίξεις στην Τουρκία θα πλήξουν τις ελληνοτουρικές σχέσεις"

"Οι εξελίξεις στην Τουρκία θα πλήξουν τις ελληνοτουρικές σχέσεις"

Αλλαγή κλίματος στις σχέσεις των παραδοσιακών εταίρων ΗΠΑ και Τουρκίας, αλλά και της γείτονος με την ΕΕ, έχουν προκαλέσει οι κινήσεις Ερντογάν και η ευθεία σύγκρουση του κυβερνώντος ΑΚΡ με το κίνημα Γκιουλέν, όπως αναφέρει με συνέντευξή του στην  “Καθημερινή της Κυριακής” ο εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος German Marshall Fund στην Ευρώπη, Ιαν Λέσερ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει εκνευρίσει τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και η σχέση της Αγκυρας με τους σημαντικούς εταίρους της δεν είναι πλέον η ίδια. Παράλληλα, εκτιμά πως η πολιτική αβεβαιότητα στην Τουρκία θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στο Κυπριακό,  καθώς όλη η προσοχή της τουρκικής ηγεσίας θα είναι εστιασμένη στο εσωτερικό.

Διευρύνονται οι έρευνες για τις μίζες

Μετά τις εισαγγελίες Βρέμης και Μονάχου και η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνες σε ελβετικές τράπεζες με την υποψία του ξεπλύματος χρημάτων που διοχετεύθηκαν ως μίζες.
Διευρύνεται ο κύκλος των ερευνών για την υπόθεση των μιζών στα εξοπλιστικά. Ο γενικός εισαγγελέας της Ελβετίας, Μίχαελ Λάουμπερ, επιβεβαίωσε χθες δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει ξεκινήσει έρευνες σε βάρος ελβετικών τραπεζών στο πλαίσιο του σκανδάλου των εξοπλιστικών, με την υποψία του ξεπλύματος χρημάτων.

Οι πρωθυπουργοί απλώς προήδρευαν;

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/mizes.jpg
Του Τάσου Παππά  «Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων». Ο αφορισμός του Σάμουελ Τζόνσον ήρθε στο μυαλό μου διαβάζοντας την απολογία Κάντα, από την οποία προκύπτει ότι μερικοί από κείνους που πρωταγωνιστούσαν τις προηγούμενες δεκαετίες στη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα της ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της χώρας και εμφανίζονταν άλλοτε ως τουρκοφάγοι και άλλοτε ως μακεδονομάχοι, ήταν απατεώνες ολκής. Χρησιμοποιούσαν τον πατριωτισμό ως όχημα για να πλουτίσουν εις βάρος του ελληνικού λαού. Το θράσος τους ήταν τόσο μεγάλο, που εκτόξευαν κατηγορίες για μειοδοσία, ενδοτικότητα και ύποπτο κοσμοπολίτικο διεθνισμό εναντίον όσων υποστήριζαν ότι η αλόγιστη αύξηση των αμυντικών δαπανών δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της χώρας, ότι δεν είναι δυνατόν η μικρομεσαία Ελλάδα να είναι πρώτη στον κόσμο στους εξοπλισμούς, ότι έχει στηθεί πάρτι διαφθοράς με τους εμπόρους όπλων.

Επιστροφή της Ευρώπης στο… 1914

http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2014/01/Europe-xartis-1915-280x250.jpg
Τα νεοφιλελεύθερα golden boys της Γερμανίας και της Ε.Ε. δεν φαίνεται να θέλουν να παραδειγματιστούν από τα ολέθρια για την ανθρωπότητα εγκλήματα του παρελθόντος και επιμένουν να επιβάλλουν σε όλη την Ευρώπη μια σκληρή πολιτική λιτότητας, προκαλώντας πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή

Του Μιχάλη Ψύλου
 Το Supremacy (Επικυριαρχία) 1914 είναι ένα browser game στρατηγικής που μας πηγαίνει πίσω στον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναλαμβάνεις μια τυχαία χώρα της Ευρώπης και ως ο ηγέτης της καλείσαι να την υπερασπιστείς με οποιονδήποτε τρόπο.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν για την μετά-ΝΑΤΟ εποχή στο Αφγανιστάν


http://www.zougla.gr/assets/images/400x300/1307330.jpg
Πρώην επικεφαλής του βρετανικού στρατού προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι οι περιοχές του νότιου Αφγανιστάν θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν, μετά την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων που έχει προγραμματισθεί για το τέλος του τρέχοντος έτους, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για την ομαλή μετάβαση στο Αφγανιστάν.Ο πρώην διοικητής της ελίτ μονάδας SAS, Ρίτσαρντ Ουίλιαμς μιλώντας στους Τάιμς του Λονδίνου είπε ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ των ανταρτών Ταλιμπάν και Αφγανών στρατιωτών καθώς και πολιτικών στην επαρχία Χελμάντ στα νοτιοδυτικά της χώρας .

Η Μεσοποταμία και το «Νέο Στάλιγκραντ» Δρ. Ευάγγελος Βενέτης

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140103/engine/newego_LARGE_t_1101_54293377_type12713.jpg
Ακριβώς εννέα χρόνια πέρασαν από την Μάχη της Φαλούτζα που έδωσαν τα αμερικανικά στρατεύματα το 2004 για να αποκτήσουν τον έλεγχο αυτής της κομβικής πόλης της προβληματικής για αυτούς σουνιτικής επαρχίας Ανμπάρ. Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τότε πήρε δύο μήνες στα αμερικανικά στρατεύματα να εκκαθαρίσουν την πόλη από τις ανταρτικές ομάδες σουνιτών της Αλ-Κάιντα και εν γένει. Η μάχη ήταν σκληρή και πολύνεκρη, καθώς χαρακτηριζόταν από σύγκρουση σώμα με σώμα και πόρτα με πόρτα εντός αστικού χωροταξικού πεδίου. Για αυτό και ονομάστηκε «Νέο Στάλιγκραντ». Οι ευρύτερες εξελίξεις στην Μ. Ανατολής έδειξαν ότι ήταν θέμα χρόνου η ιστορία να επαναληφθεί, ίσως ταχύτερα του αναμενομένου.

ΥΠΕΞ Ρωσίας: η έξαρση της βίας στο Ιράκ συνδέεται με τα γεγονότα στη Συρία

ΥΠΕΞ Ρωσίας: η έξαρση της βίας στο Ιράκ συνδέεται με τα γεγονότα στη ΣυρίαΗ όξυνση της βίας στο Ιράκ, όπου συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στις πόλεις Φαλούτζα και Ραμάντι, συνδέεται με τα γεγονότα στη Συρία - δήλωσε το ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Θεωρούμε ανεπίτρεπτη την υποδαύλιση του διαθρησκευτικού διχασμού. Παραμένουμε πεπεισμένοι, ότι η τωρινή όξυνση της βίας στο Ιράκ έχει περιφερειακή διάσταση, που συνδέεται κυρίως με τα γεγονότα στη γειτονική Συρία» - αναφέρεται σε σχόλιο του Υπουργείου Εξωτερικών. 'Οπως σημειώνει το υπουργείο, το τελευταίο διάστημα στο Ιράκ, σε καθημερινή βάση, σημειώνονται τρομοκρατικές επιθέσεις με πλήθος θυμάτων.

Σενάρια εξαγωγής της τουρκικής κρίσης στο Αιγαίο


Το σενάριο περί «εξαγωγής της κρίσης» συζητείται στην Αθήνα κάθε φορά που υπάρχει ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Του Αθανάσιου Έλλις
Παρά την εμφανή πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αρκετά ακανθώδη ζητήματα είναι ανοιχτά και οι σχέσεις παραμένουν δύσκολες. Δεν είναι μόνο η εισβολή στην Κύπρο και η επί σαράντα χρόνια κατοχή του ενός τρίτου της χώρας, αλλά υπήρξαν επανειλημμένες περιπτώσεις τις τελευταίες δεκαετίες όπου οι δύο χώρες έφθασαν στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης.Προς το παρόν, δεν υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις για δημιουργία σκηνικού έντασης με την Ελλάδα. Ομως, η συγκυρία κρύβει «παγίδες» και απαιτεί προσεκτικές κινήσεις από την Αθήνα.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ Το φυτώριο των τρομοκρατών τρομάζει τη «ρωσική αρκούδα»

Ακριβώς 33 ημέρες απομένουν μέχρι την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών του Σότσι, και στη Ρωσία το κλίμα μόνο προεόρτιο δεν είναι.Ο 49χρονος Τσετσένος Ντοκού Ουμάροφ βρίσκεται πίσω από όλα τα μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα των τελευταίων ετών στη Ρωσία
Ο 49χρονος Τσετσένος Ντοκού Ουμάροφ βρίσκεται πίσω από όλα τα μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα των τελευταίων ετών στη ΡωσίαΟ εφιάλτης της ισλαμικής τρομοκρατίας ήρθε «απρόσκλητος» από τα αφιλόξενα βουνά του Βορείου Καυκάσου, να επισκιάσει το Ολυμπιακό όνειρο, υπονομεύοντας τα σχέδια του Πούτιν (περί διαφήμισης της ρωσικής ισχύος παγκοσμίως) και θέτοντας εν αμφιβόλω την ασφάλεια των Αγώνων.
Οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ) φρόντισαν να μας υπενθυμίσουν με τον χειρότερο τρόπο πως η ισλαμική τρομοκρατική απειλή δεν «απεβίωσε» με τη στρατιωτική νίκη των Ρώσων επί των Τσετσένων, αλλά ούτε και με τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αντιθέτως, εξακολουθεί να χτυπά με ορμητήριο μια μικρή και πάμφτωχη περιφέρεια ονόματι Νταγκεστάν στο νοτιοδυτικό άκρο της Ρωσίας.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ» Οι Τούρκοι «Ντι Πιέτρο» αψηφούν τον Σουλτάνο

Αν υπάρχει ένα τουρκικό σίριαλ που «σαρώνει» τελευταία στις... τηλεθεάσεις είναι αυτό που «γράφει» η ίδια η ζωή. Θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «Ο Σουλτάνος εναντίον όλων», αφού στα πρώτα επεισόδια του 2014 η πλοκή περιστρέφεται γύρω από τον βασικό πρωταγωνιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την ανελέητη και αδιάκοπη πάλη για την εξουσία, που εξελίσσεται πλέον σε δικαστικό δράμα.

Ζεκερίγια Οζ και Μουαμέρ Ακάς έχουν επιδείξει υψηλό αίσθημα καθήκοντος με όσες υποθέσεις έχουν ασχοληθεί («Εργκένεκον», δολοφονία Χραντ Ντινκ κ.ά.), γι' αυτό και είχαν κερδίσει επαίνους από τους ίδιουΖεκερίγια Οζ και Μουαμέρ Ακάς έχουν επιδείξει υψηλό αίσθημα καθήκοντος με όσες υποθέσεις έχουν ασχοληθεί («Εργκένεκον», δολοφονία Χραντ Ντινκ κ.ά.), γι' αυτό και είχαν κερδίσει επαίνους από τους ίδιους που σήμερα τους καταγγέλλουνΟ αρχομανής Τούρκος πρωθυπουργός βρίσκει απέναντί του μια χούφτα δικαστικών με περίσσευμα θάρρους, οι οποίοι χειρίζονται την κολοσσιαία υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκονται κορυφαία στελέχη του κόμματός του (ΑΚΡ), υπουργοί, ακόμα και ο γιος του. Πρόκειται για τον Ζεκερίγια Οζ και για τον Μουαμέρ Ακάς - ο τελευταίος παραιτήθηκε καταγγέλλοντας άνωθεν παρεμβάσεις στο έργο του.

Ισλαμιστές μαχητές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία

Ισλαμιστές μαχητές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στα σύνορα με την ΤουρκίαΤακτική υποχώρηση προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Σύρους και ξενοκίνητους αντιπάλους του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ Σύροι αντάρτες πιστοί στην Αλ Κάιντα παραχώρησαν έδαφος κοντά στα σύνορα με την Τουρκία σε αντίπαλους ισλαμιστές την Κυριακή, δήλωσαν ακτιβιστές, σε αυτό που φαίνεται να είναι μια τακτική υποχώρηση προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Σύρους και ξενοκίνητους αντιπάλους του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Κυπριακό όμηρος των πασάδων Η κρίση στην Τουρκία ανατρέπει όλους τους σχεδιασμούς

Η κρίση στην Τουρκία ανατρέπει όλους τους σχεδιασμούς Λευκωσία: Κρίσιμο θα είναι το επόμενο δεκαπενθήμερο για το Κυπριακό ενόψει και των διεργασιών που αρχίζουν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Οι εξελίξεις, ωστόσο, στην Τουρκία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ανατροπές σε όσους κινούνται παρασκηνιακά καθώς στην Άγκυρα δεν ασχολούνται τώρα σε υψηλό επίπεδο με το Κυπριακό.

Μετά την επίσημη απόρριψη από τουρκικής πλευράς της πρότασης που υπέβαλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στα μέσα Δεκεμβρίου, είναι σαφές πως η πρόθεση των Τούρκων είναι να τερματίσουν τις συζητήσεις. Γι’ αυτό και δεν υπέβαλαν νέα πρόταση, αφήνοντας ως τελευταία πράξη την απόρριψη και όχι τον διάλογο.