04 Ιανουαρίου 2014

Το σύνδρομο του Ιβάν Γκρόζνι

Η επανεμφάνιση του ακραίου φονταμενταλιστικού ισλαμικού τρόμου στη Ρωσία είναι πολιτικό δώρο για τον Πούτιν, καθώς νομιμοποιεί μια αυταρχική συγκεντρωτική προσωποπαγή εξουσία με νέο πολιτικό άλλοθι, το οποίο είναι ταυτόχρονη και πραγματική απειλή.
Εδώ και καιρό η εξόντωση των ολιγαρχών της εποχής Γέλτσιν είχε ολοκληρωθεί και μαζί της η αυταρχική ανασύνταξη του κρατικού μηχανισμού και του ηγεμονικού κύρους της χώρας τουλάχιστον στην πρώην ΕΣΣΔ. Χωρίς ευρύτερα αποδεκτή απειλή και κίνδυνο η αμφισβήτηση του αυταρχισμού της εξουσίας ήταν ζήτημα χρόνου να φύγει από το στενό πλαίσιο των δυναμικών ομάδων αμφισβήτησης και να επηρεάσει ευρύτερα την κοινωνία των πολιτών.

Spiegel: Το Ιράν είναι η επενδυτική ευκαιρία του αιώνα


Spiegel: Το Ιράν είναι η επενδυτική ευκαιρία του αιώνα
Η συμφωνία της Δύσης με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα ανοίγει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Spiegel, νέους επιχειρηματικούς και επενδυτικούς ορίζοντες στη χώρα. Καθώς οι Ιρανοί προσβλέπουν σε άρση των διεθνών κυρώσεων, πολλές δυτικές εταιρείες ετοιμάζονται για «μεγάλες δουλειές» στο Ιράν, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.«Ο Ντάνιελ Μπέρνμπεκ, έχει μάθει ότι στη Τεχεράνη δεν αξίζει να εκνευρίζεται κανείς για πράγματα όπως η κίνηση μεταξύ του Γκόλακ, της γειτονιάς του στο βόρειο τμήμα της πόλης και του κέντρου, όπου βρίσκεται το γραφείο του. Εδώ είναι και πάλι, κολλημένος στην κίνηση, με τους πάντες να κορνάρουν. Η Τεχεράνη είναι μία δολοφονική πόλη, λέει ο Μπέρνμπεκ, ακόμη και χωρίς τις διεθνείς κυρώσεις και τις απειλές του Ισραήλ. Ο Μπέρνμπεκ κάθεται σε ένα ασημί SUV. Είναι ένας μυώδης, ψηλός, ξανθός άνδρας που φοράει γυαλιά δικηγόρου» γράφει το Spiegel.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ Φοβού τους ... Δαναούς και «δώρα φέροντας»

Στην αναμέτρηση με τη Συρία και το Ιράν, και με το μάτι στο μεγάλο «έπαθλο», που είναι η επικράτηση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στοχεύουν τα 3 δισ. δολάρια «βοήθεια» που ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία για τον «εκσυγχρονισμό» του λιβανέζικου στρατού με γαλλικά όπλα
Ο μποναμάς του Σαουδάραβα μονάρχη για τα γαλλικά μονοπώλια προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση στο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ
«Μήπως η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία πήραν την απόφαση να στείλουν στην πυρά την κατάσταση στο Λίβανο και να καταστρέψουν ό,τι απέμεινε από τους θεσμούς και το σύνταγμά του;» αναρωτιόταν στις αρχές της βδομάδας ο αρθρογράφος κεντρικού άρθρου γνώμης της ημερήσιας εφημερίδας του Λιβάνου «Αλ Ακμπαρ» που θεωρείται φιλικά προσκείμενη στη Χεζμπολλάχ, με αφορμή τον μποναμά των 3 δισ. δολαρίων της Σαουδικής Αραβίας στις γαλλικές πολεμικές βιομηχανίες για την προμήθεια σύγχρονων όπλων και πυρομαχικών στο στρατό του Λιβάνου.Ωστόσο, ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα του Λιβάνου ο απώτερος στόχος του σαουδαραβικού «μποναμά» και της προσφάτως ενισχυμένης γαλλο-σαουδαραβικής συμμαχίας, μετά τις διαφαινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές του Ριάντ με την Ουάσιγκτον, με σημεία αιχμής(μεταξύ άλλων) τη σύρραξη στη Συρία και τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η Αφρική καλπάζει με λογιστικές αλχημείες

Το ΑΕΠ των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής φαίνεται να εκτοξεύεται, εν μέσω διεθνούς κρίσης, καθώς οι κυβερνήσεις επικαιροποιούν με μεγάλη καθυστέρηση τις στατιστικές μεθόδους για τον υπολογισμό των οικονομικών μεγεθών
Αναλυτές, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι των επιχειρήσεων ερμηνεύουν διαφορετικά τα στοιχεία έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2012, που δείχνουν ότι -παρά τη διεθνή οικονομική κρίση- πολλές οικονομίες της υποσαχάριας Αφρικής εμφανίζουν ραγδαία αύξηση του ΑΕΠ τους, η οποία μάλιστα αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια.
Η αισιόδοξη ερμηνεία εξηγεί ότι πολλές χώρες, και όχι μόνο εκείνες που διαθέτουν πλουτοπαραγωγικές πηγές, μετέχουν σ' αυτή την έκρηξη και -κατ' επέκτασιν- η Αφρική δεν είναι πια «η απελπισμένη ήπειρος» που περιέγραφε σε αφιέρωμά του ο «Economist» τον Μάιο του 2000. Η πιο μετριοπαθής άποψη υπογραμμίζει την ατέλεια των στατιστικών πρακτικών σε πολλές αφρικανικές χώρες και διατηρεί επιφυλάξεις για το τι μπορεί να κρύβει η αλματώδης ανάπτυξη στην Αφρική.

Γνώμη: Καθοριστικό το πρώτο εξάμηνο


Η κατάσταση θα παραμένει εύθραυστη για όσο διάστημα θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα το ελληνικό ζήτημα, που θεωρείται και η εστία της κρίσης δημοσίου χρέους, η οποία ταλαιπωρεί την Ευρωζώνη από το φθινόπωρο του 2009.Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Καθοριστικό για το μέλλον της χώρας μας στην Ευρωζώνη, αλλά και γενικότερα για την ελληνική οικονομία θεωρείται το πρώτο εξάμηνο του 2014, στη διάρκεια του οποίου θα ξεκαθαρίσει το ζωτικής σημασίας ζήτημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.Ολα δείχνουν ότι το 2014 η Ευρωζώνη θα αφήσει οριστικά πίσω της την ύφεση και θα περάσει σε φάση ανάκαμψης, που θα ενισχύεται σταδιακά.Οπως ανέφερε στο άρθρο του στη «Ν» με την ευκαιρία της έκδοσης για την ελληνική προεδρία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι κυριότερες προκλήσεις «που αντιμετωπίζουμε είναι να υπάρξει στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και να φέρουμε σε πέρας τους κοινούς μας στόχους σχετικά με τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.

Λίβανος: Πυρπόλησαν βιβλιοθήκη ελληνορθόδοξου ιερέα

Μια βιβλιοθήκη ηλικίας αρκετών δεκαετιών που ανήκει σε ελληνορθόδοξο ιερέα και η οποία στεγάζεται σε σουνιτική περιοχή στην Τρίπολη του Λιβάνου καταστράφηκε από πυρκαγιά την Παρασκευή, ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.«Άγνωστοι δράστες πυρπόλησαν τη βιβλιοθήκη Σαέχ στην Τρίπολη, καταστρέφοντας τα δύο τρίτα από τα περίπου 80.000 βιβλία και χειρόγραφα που φυλάσσονταν εκεί», ανέφερε η πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ομάδες πολιτικής άμυνας και πυροσβέστες αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να σβήσουν τη φωτιά, αλλά «υπάρχουν φόβοι ότι τα περισσότερα βιβλία έχουν καταστραφεί είτε από τις φλόγες είτε από το νερό που χρησιμοποιήθηκε για να σβήσει η πυρκαγιά», πρόσθεσε.

Καθ' οδόν προς μία θεοκρατική δημοκρατία

Η Βραζιλία δεν είναι μόνο τα ανέμελα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο στην Ιπανέμα ούτε οι καλλίγραμμες χορεύτριες της σάμπας στο φεστιβάλ του Ρίο ντε Ζανέιρο.
Παρά τα μιντιακά πρότυπα της ελευθεριότητας, η κοινωνία της Βραζιλίας πραγματοποιεί συντηρητική στροφή
Παρά τα μιντιακά πρότυπα της ελευθεριότητας, η κοινωνία της Βραζιλίας πραγματοποιεί συντηρητική στροφή

Τουρκία: Το δικαστικό σώμα πρέπει να μείνει αμερόληπτο προτρέπει ο Γκιούλ


Το δικαστικό σώμα πρέπει να μείνει αμερόληπτο δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ με αφορμή τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που ταρακούνησε την κυβέρνηση.Ο Γκιούλ προειδοποίησε επίσης για τις πολύ σοβαρές οικονομικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν εάν η εμπιστοσύνη στους θεσμούς της χώρας διαβρωθεί.«Η ύπαρξη ενός κράτους εν κράτει δεν θα γίνει ανεκτή» είπε ο ίδιος, κάνοντας μια προφανή αναφορά στην αδελφότητα του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο πρόσφατα το κυβερνών AKP κατηγόρησε ότι έχει μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

Εκτός ελέγχου το νέο «βαθύ κράτος»

Το τάγμα του Γκιουλέν υπήρξε τα τελευταία χρόνια η δύναμη κρούσης του κυβερνητικού χώρου. Αυτή η δύναμη κρούσης είχε εξελιχθεί στο νέο παρακράτος της Τουρκίας. Τώρα στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης
Σκάνδαλα διαφθοράς που αρχίζουν να αγγίζουν ακανθώδη ζητήματα, όπως η Αλ Κάιντα και οι σχέσεις της Αγκυρας με τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας, ανασύνταξη της κυβέρνησης με το σχηματισμό «πολεμικού» -όπως αναφέρεται- υπουργικού συμβουλίου και δύο εκλογικές αναμετρήσεις στον ορίζοντα. Υπό αυτές τις συνθήκες άρχισε το 2014 στην Τουρκία, όπου ο κοινός παρονομαστής είναι η αοριστία.
Η υπόθεση διαφθοράς εκτός από τη δικαστική έχει διπλή πολιτική διάσταση. Το γεγονός ότι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση πρώην υπουργοί και συγγενείς τους και συγγενικά πρόσωπα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσδίδει στο όλο θέμα έτσι κι αλλιώς πολιτική χροιά. Ταυτόχρονα όμως το κυβερνών κόμμα έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση «σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης» και με δεδομένο το χαρακτηρισμό αυτό επιχειρεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του.

Ξεπέρασε και την ΕΚΤ σε αποθέματα χρυσού

Εσπασε το ιστορικό ρεκόρ των 269,5 τόνων του 2005.
ΤΟ 2013 η Τουρκία συνέχισε να αγοράζει χρυσό πυρετωδώς, όπως έκανε το 2012. Οι εισαγωγές χρυσού στη γειτονική χώρα σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση, φθάνοντας στο αποκορύφωμά τους τον περασμένο Απρίλιο.
Μπαράκ Ομπάμα (ΗΠΑ), Χασάν Ρουχανί (Ιράν), Ταγίπ§Ερντογάν (Τουρκία). Στους δύο, τρίτος δεν χωρεί
Μπαράκ Ομπάμα (ΗΠΑ), Χασάν Ρουχανί (Ιράν), Ταγίπ§Ερντογάν (Τουρκία). Στους δύο, τρίτος δεν χωρεί

Θεμελιώδεις διαφορές Του Κώστα Ιορδανίδη

Μείζων η κρίση που συγκλονίζει την Τουρκία. Ενας πανίσχυρος ηγέτης που επί μία δεκαετία συγκρούσθηκε με το «βαθύ κράτος» των Κεμαλιστών, και παρά πάσα προσδοκία το συνέτριψε, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με το «βαθύ ισλαμικό κράτος» του ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν. Πρόκειται για μία εμφύλια, ενδοϊσλαμική διαμάχη, μία σύγκρουση που αφορά ωστόσο το πλέον δυναμικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας. Εχει ως εκ τούτου αυτή η διαπάλη στοιχεία δραματικότητος και γοητείας. Η Τουρκία μπορεί να σπαράσσεται, αλλά είναι ένας ζωντανός, δυναμικός οργανισμός.Στην άλλη ακτή του Αιγαίου βιώνουμε, ως πολίτες, μία αντιηρωική αποσύνθεση του συστήματος της μεταπολιτεύσεως. Τα παραδοσιακά κόμματα φυλλορροούν, παρά τη στήριξη που τους παρέχεται από όλες τις πλευρές. Η ελίτ των τελευταίων δεκαετιών -πολιτική, οικονομική και ακαδημαϊκή- παρακολουθεί περιδεής τις εξελίξεις και διακατέχεται από πανικό, φοβούμενη τη συντριβή της.

Eχασε τον έλεγχο της Φαλούτζα η ιρακική κυβέρνηση

Φλεγόμενο περιπολικό στη Φαλούτζα την 1/1/2014 Η ιρακική κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της Φαλούτζα που πλέον βρίσκεται στα χέρια μαχητών που συνδέονται με την αλ Κάιντα, όπως ανακοίνωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας της επαρχίας αλ Άνμπαρ.
Η Φαλούτζα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ)», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός. Παρόλα αυτά διευκρίνισε ότι «οι τομείς γύρω από τη Φαλούτζα (που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης) παραμένουν στα χέρια της τοπικής αστυνομίας».

Κόντρα Αργεντινής-Ισραήλ πυροδοτούν οι αποκαλύψεις διπλωμάτη

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/550_334_34766.jpg
Η Αργεντινή κατηγόρησε χθες Παρασκευή το Ισραήλ ότι αποκρύπτει πληροφορίες μετά τις αποκαλύψεις ενός ισραηλινού διπλωμάτη, ο οποίος δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες το 1992 και το 1994 εναντίον εβραϊκών στόχων έχουν εξουδετερωθεί από το Ισραήλ. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικό διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ιτζάκ Αβιράν, πρεσβευτή της χώρας στην Αργεντινή από το 1993 ως το 2000, χαρακτηρίζοντας τους «χωρίς κανένα νόημα». «Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν υπάρχει καμία αλήθεια στα λεγόμενά του», σημείωσε μια ισραηλινή διπλωματική πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Δυναμώνει η φωτιά στο τουρκικό φυτίλι του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε πήλινα πόδια εξακολουθεί να στηρίζεται το οικονομικό θαύμα στην Τουρκία. Η χειρότερη επίδοση στον κόσμο για το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης το 2013.
Δυναμώνει η φωτιά στο τουρκικό φυτίλι - Τι σημαίνει ο νέος γύρος έντασης Tο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταγράφει για το 2013 τη χειρότερη επίδοση στον κόσμο, καθώς για την Τουρκία κλείνει μια χρονιά με έντονες πολιτικές αναταραχές και με την κυβέρνηση Ερντογάν εν μέσω ενός πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς. Ενδεικτικά όσα αποτυπώνονται στον «χρηματιστηριακό καθρέφτη», κυρίως όμως αυτά που προοιωνίζονται για τη συνέχεια, εξελίξεις που αφορούν βεβαίως και στη χώρα μας.«Η κρίση απειλεί να ανατρέψει πλήρως όσα πέτυχε ο Ερντογάν ενορχηστρώνοντας στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας τη μακροβιότερη περίοδο ανάπτυξης στην Τουρκία, κατά την οποία η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας αναβαθμίστηκε κατά πέντε βαθμίδες», σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg. Μαζική ήταν η φυγή των επενδυτών και από τα τουρκικά ομόλογα, με τις αποδόσεις των διετών τίτλων να ενισχύονται σε υψηλό 2 μηνών, στο 10,17%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ξένοι επενδυτές ρευστοποίησαν τουρκικά ομόλογα συνολικής αξίας 1,9 δισ. δολαρίων στις δύο εβδομάδες μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Bήμα προόδου στο Κουρδικό Απελευθερώσεις Κούρδων στην Τουρκία Θετική εξέλιξη για πεδίο διαλόγου


Την απελευθέρωση δύο στελεχών κουρδικού κόμματος που έχουν εκλεγεί στη βουλή κι ενός ανεξάρτητου Κούρδου βουλευτή αποφάσισε το Σάββατο τουρκικό δικαστήριο. 
Οι Κούρδοι γιορτάζουν το Νεβρόζ. Φωτογραφία: AFP
 Οι Κούρδοι γιορτάζουν το Νεβρόζ. Φωτογραφία: AFP Είχε  προηγηθεί την Παρασκευή η απελευθέρωση ακόμη δύο Κούρδων βουλευτών οι οποίοι δικάζονται ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με ενόπλους αυτονομιστές.Πιο ειδικά δικαστήριο της πόλης Ντιγιάρμπακιρ αποφάνθηκε υπέρ της αποφυλάκισης της Σέρλμα Ιρμακάντ και του Φαϊζάλ Σαριγιλντίζ--βουλευτές του κουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP)-- και του ανεξάρτητου βουλευτή Κεμάλ Ακτάς καθώς το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι η φυλάκισή τους παραβιάζει τα δικαιώματά τους.

ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ Ανισορροπία τρόμου στο Αιγαίο

Ενώ η Ελλάδα απαξιώνει την αμυντική της βιομηχανία, η Τουρκία καταλαμβάνει θέση στη λίστα με τις 20 μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες πολεμικού υλικού στον πλανήτη
Την ώρα που η καθ' υποτροπήν Ψωροκώσταινα απαξιώνει -αντί να εξυγιαίνει και να αναπτύσσει- φιλέτα της πολύπαθης ΕΑΒ, ο εξοπλιστικός κλάδος του εξ Ανατολών άσπονδου συμμάχου προελαύνει στο πεδίο της διεθνούς αγοράς.Οι εξαγωγές της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας δεν αφορούν πλέον μόνο ελαφρύ οπλισμό, αλλά και τεθωρακισμένα οχήματα, πολεμικά σκάφη και ελικόπτερα Πρόσφατα μόλις, οι «Financial Times» σημείωναν ότι «η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι άφθαστη μεταξύ των αναπτυσσομένων χωρών». Οι επαΐοντες εξακολουθούν να αμφιβάλλουν βέβαια για την οικονομική της ευρωστία, καθώς και για το πόσο ρεαλιστική είναι η φιλοδοξία της Αγκυρας να γίνει αυτάρκης αναφορικά με την κάλυψη των εξοπλιστικών της αναγκών.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1943-ΓΕΝΑΡΗΣ 1944 Η πρώτη μεγάλη διπλωματική μάχη Βρετανίας - Σοβιετικής Ενωσης για την Ελλάδα

Οι Σοβιετικοί έπειτα από δύο αρνητικές απαντήσεις προς το Βρετανό υπουργό των Εξωτερικών Α. Ιντεν, συγκατατέθηκαν τελικά στη βρετανική πρόταση για «την ενότητα των Ελλήνων ανταρτών»
Οι σύντροφοι Αρης Βελουχιώτης και ο Στέφανος Σαράφης Τον Αύγουστο του 1943 -λίγο μετά τη συμφωνία του ΕΛΑΣ με το Αρχηγείο της Μέσης Ανατολής για την υπαγωγή του σ' αυτό- διάφορες αντιπροσωπείες αντιστασιακών οργανώσεων (ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ, ΕΚΚΑ) έφτασαν στο Κάιρο έπειτα από πρόσκληση των Βρετανών. Στο Κάιρο, στις 17 Αυγούστου εκδηλώθηκε μια ενωτική κίνηση των τριών αντιστασιακών οργανώσεων που φαίνεται ότι ενόχλησε τους Βρετανούς.Οι αντιπρόσωποι των τριών αντιστασιακών οργανώσεων συνυπέγραψαν κοινή δήλωση μαζί με τον αντιπρόσωπο των κομμάτων του «Δημοκρατικού Συνασπισμού» Γ. Εξηντάρη και τον αρχηγό του «Ενωτικού Κόμματος» Π. Κανελλόπουλο, σύμφωνα με την οποία χάριν «της εθνικής ενότητος» «παρίσταται η ανάγκη να δηλωθή υπευθύνως ότι ο Βασιλεύς δεν θέλει επανέλθει εις την Ελλάδα πριν ή ο λαός αποφανθεί επί της μορφής του πολιτεύματος».