29 Οκτωβρίου 2013

Το «μεγάλο αυτί» της NSA: Πειρασμός ή στρατηγική;

Το «μεγάλο αυτί» της NSA: Πειρασμός ή στρατηγική;
Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών σήμερα οργίζονται για τις ενέργειες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) και απαιτούν τη λήψη μέτρων. Όμως ήδη στις 11 Ιουλίου του 2001 το Ευρωκοινοβούλιο δημοσίευσε έκθεση για το δίκτυο κατασκοπίας Echelon και τις θλιβερές επιπτώσεις που έχει η λειτουργία του για τον πληθυσμό και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης.
Αφού ιδρύθηκε τη δεκαετία του ΄60 του περασμένου αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες πέντε χωρών (ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας, Καναδά και Νέας Ζηλανδίας) για την υποκλοπή πληροφοριών από τη Σοβιετική Ένωση, το κατασκοπευτικό δίκτυο Echelon μέχρι το 2000 μετατράπηκε σε παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης. Παρακολούθησης, μεταξύ άλλων και πολιτικών, και ιδιωτών και εμπορικών επιχειρήσεων των ευρωπαϊκών χωρών. Το κέντρο διεύθυνσης του συστήματος βρίσκεται στην έδρα της NSA στο Φορτ Μιντ (πολιτεία Μέριλαντ).

Η ανάπτυξη στοιχείων της ΑΑ των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία

Η ανάπτυξη στοιχείων της ΑΑ των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι απαράδεκτη για τη ΡωσίαΣτο νότιο τμήμα της Ρουμανίας έχουν αρχίσει οι εργασίες εγκατάστασης από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ του αντιπυραυλικού συστήματος της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας. Στην πρώην αεροπορική βάση Ντεβεσέλου ως το 2015 θα αναπτυχθεί το αμερικανικό πολυλειτουργικό αντιπυραυλικό σύστημα Aegis, εξοπλισμένο με πυραύλους αναχαίτισης Standard-3.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ Διευθυντής "έκοψε" τον Μπαγιαντέρα

http://2.bp.blogspot.com/_uqybC0MN_mE/TNMxDVtDC7I/AAAAAAAAS4g/CULw-vIGMxg/s320/5_antartes.jpg...Φόρεσε αντάρτη τ’ άρματα
ζώσε και το σπαθί σου
και σύρε για τον πόλεμο
κι η λευτεριά μαζί σου
Σύρε και θέλω νικητής
παιδί μου να γυρίσεις
για τη γλυκιά τη λευτεριά
το αίμα σου να χύσεις
Πολέμησε αντάρτη μου
πως πολεμάνε όλοι
και με τον Άρη αρχηγό
να `ναι γλυκό το βόλι...
Ο σάλος που προκλήθηκε από το περιστατικό λογοκρισίας για τον Κεμάλ του Μ.Χατζιδάκι δεν πτόησε τον διευθυντή γυμνασίου στον Πύργο, που μετά από προτροπή γονέα, απαγόρευσε στην καθηγήτρια μουσικής και την σχολική χορωδία να τραγουδήσουν στη γιορτή για την 28η Οκτωβρίου ένα από τα ρεμπέτικα της Κατοχής του Μπαγιαντέρα.

Μόνο το 20% των αγνοουμένων του '74 ταυτοποιήθηκαν

Του Θησέα Ιωάννου.
 Η σημερινή ημέρα καθορίστηκε, στις 22 Απριλίου του 2010, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Ημέρα Αγνοουμένων. Ημέρα απόδωσης τιμών στους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας του 1974.Γονείς φεύγουν χωρίς να μάθουν τι έγινε τελικά το σπλάχνο τους, ενώ σύζυγοι και παιδιά αναμένουν ένα νέο για τους αγαπημένους τους που χάθηκαν κατά την Τουρκική Εισβολή.Σύμφωνα με τον εκτελεστικό γραμματέα της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκο Θεοδοσίου μόλις το 20% των αγνοούμενων έχει ταυτοποιηθεί από το 2006 που άρχισαν οι ταυτοποιήσεις: "Δυστυχώς πρέπει να πούμε ότι οι ρυθμοί με τους οποίους εργάζεται το πρόγραμμα της διερευνητικής επιτροπής μέχρι στιγμής αποδεικνύονται πολύ αργοί για τις ανάγκες των οικογενειών". 
 

Το φυσικό αέριο αλλάζει τα δεδομένα στην Αν. Μεσόγειο

Η συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν το συμπέρασμα συνεδρίου του Ινστιτούτου Hudson στην Ουάσιγκτον. Εξετάζοντας τις ευκαιρίες για τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και την αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου των τριών χωρών, κοινή ήταν η πεποίθηση αναλυτών αλλά και μελών του Κογκρέσου ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ «αλλάζει το παιχνίδι» στην περιοχή.

Γιατί είπε το ΟΧΙ ο (φασίστας) Μεταξάς

«Είπε το ΟΧΙ, ο μόνος Έλληνας που θα μπορούσε να πει το ΝΑΙ». Η φράση αυτή, που ανήκει στον παλιό δημοκράτη, κεντρώο πολιτικό Γεώργιο Καφαντάρη, αν και αποφθεγματική, συμπυκνώνει όλη την αντίφαση της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν στις 3 το πρωί ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς απέρριπτε το ιταλικό τελεσίγραφο λέγοντας στον ιταλό πρεσβευτή Εμανουέλε Γκράτσι που του το επέδωσε: «Alors, c' est la guerre (ώστε έχουμε πόλεμο)». Ένας φασίστας δικτάτορας, όπως ήταν ο Μεταξάς, επικεφαλής ενός φασιστικού καθεστώτος, όπως ήταν το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, αρνιόταν να δεχθεί τις απαιτήσεις ενός άλλου φασιστικού καθεστώτος, όπως ήταν το καθεστώς της Ιταλίας του Μπενίτο Μουσολίνι. Κι όσο κι αν ο πόλεμος που αναγκάζονταν να διεξαγάγουν οι Έλληνες ήταν για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, ήταν ταυτόχρονα κι ένας πόλεμος που εξ αντικειμένου λάμβανε σαφή αντιφασιστικά χαρακτηριστικά, ξεπερνώντας αν μη τι άλλο και ακυρώνοντας όλη την ουσία της μεταξικής δικτατορίας.

ΝΙΜΙΤΣ: ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ Το γνωστό, Σκοπιανό αδιέξοδο

http://static2.demotix.com/sites/default/files/imagecache/a_scale_large/700-8/photos/1308661702-statue-of-alexander-the-great-in-skopje_731628.jpg Αλλος ένας γύρος άκαρπων διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, για να ανοίξει ένας νέος, στο αόριστο όμως μέλλον. Ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, είχε την Πέμπτη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών κατ' ίδίαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, ενώ στη συνέχεια την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δύο χωρών, δίχως όμως να διαπιστωθεί πρόοδος.Ο κ. Νίμιτς σημείωσε με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Εχουμε συζητήσει και με τις δύο πλευρές για τα επόμενα βήματα, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ποια θα είναι τα βήματα αυτά».Ο κ. Βασιλάκης από την πλευρά του δήλωσε ότι «ο εκπρόσωπος των Σκοπίων επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της χώρας του».

Καθαρά χαρτιά

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTBBQle54ow-dapmCQqZj976VUeQMOhcKvQNA2UTU-hLWhN0nXaVA
Ως δούρειοι ίπποι χρησιμοποιήθηκαν οι πολιτικοί,
και μάλιστα πολύ πριν την έναρξη της πολιορκίας.
Στ. Πολύζος, Αγκαλιά τα μεσάνυχτα

Γιάννης Πανούσης,
Ποτέ στη ζωή μου δεν υιοθέτησα την τακτική του πολέμου προ-θέσεων, εν είδει ανιχνευτή ψεύδους. Ποτέ δεν χαρακτήρισα και δεν αξιολόγησα ανθρώπους, εν είδει «υπέρτατου κριτή». Ποτέ δεν πίστεψα ότι εγώ έχω πάντοτε δίκιο και οι άλλοι άδικο, εν είδει παντογνώστη.Διατηρώ όμως το δικαίωμα να εκφέρω δημόσια και ελεύθερα τη γνώμη μου για τα συμβαίνοντα γύρω μου.

Γιατί η Πολιτικοποίηση της Θρησκείας του Γιώργου Πρεβελάκη *

http://energia.gr/photos/articlefiles/google_earth--621x414.jpg
Στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, μέσα σε ένα κλίμα δυτικής ευφορίας, το άρθρο του Σάμιουελ Χάντινγκτον το 1993 για την «σύγκρουση των πολιτισμών», δηλαδή την σύγκρουση των θρησκειών, προκάλεσε βίαιες αντιδράσεις από το ακαδημαϊκό κατεστημένο στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Ακολούθησα οι πόλεμοι στα Βαλκάνια και, κυρίως, η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Η δυτική αισιοδοξία περιορίστηκε, καθώς εμφανίστηκαν ερωτήματα και αμφιβολίες.

Επιχείρηση «Μόσχα»!

Επιχείρηση «Μόσχα»! Πριν από τρεις μήνες, όταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έβγαινε από το αμερικανικό Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον, είχε προαναγγείλει ότι η επόμενη πρωτοβουλία του στον τομέα της στρατιωτικής διπλωματίας θα είχε ως στόχο τη Μόσχα.

Μάλιστα, τότε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε δηλώσει εμφατικά στους δημοσιογράφους: "Εχω έτοιμο το σχέδιο επαναδραστηριοποίησης της ελληνορωσικής αμυντικής συνεργασίας"...

Δεν περιθωριοποιείται έτσι απλά η Τουρκία…

Fidan-Erdogan01-11october2013

Του Μιχαήλ Βασιλείου
Επειδή πολλά λέγονται στην Ελλάδα και ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά μας είναι ότι όσο γρήγορα και «ακραία» ενθουσιαζόμαστε, άλλο τόσο απογοητευόμαστε, κάτι που δεν συνάδει με την απαιτούμενη «διεθνοπολιτική μας σοβαρότητα»…

Πάγκαλος: Και εμείς παρακολουθούσαμε τους πρέσβεις των ΗΠΑ σε Αθήνα και Άγκυρα!

«Απλώς μερικές φορές ήταν πολύ διασκεδαστικό να ακούω τον Αμερικανό πρέσβη να λέει στο συνάδελφό του στην Άγκυρα ή σε κάποιον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ "what is this mo****ker Pangalos doing?". Και ο άλλος να απαντά "this mo****ker called me today" κοκ.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Επίσκεψη-αστραπή του Δ. Αβραμόπουλου σε Γεωργία και Αρμενία

Επίσκεψη-αστραπή στη Γεωργία πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σήμερα βρίσκεται την Αρμενία.
Επίσκεψη-αστραπή του Δ. Αβραμόπουλου σε Γεωργία και Αρμενία Στη συνάντηση του στην Τυφλίδα με τον Γεωργιανό ομόλογό του Rakli Alasania εξετάσθηκαν θέματα που αφορούν στην προοπτική ένταξης της Γεωργίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας μας για ένταξη της Γεωργίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γεωργίας στον αμυντικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αβραμόπουλος απηύθυνε πρόσκληση προς τον Γεωργιανό ομόλογο του και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της χώρας να επισκεφθούν την Αθήνα, για να συζητήσουν σχετικά, δεδομένου ότι "η Ελλάδα διατηρεί ένα από τα καλύτερα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη" όπως είπε.

ΑΚΕΛ: Σοβαρό ζήτημα η χρηματοδότηση του ΕΛΑΜ από τη Χ.Α.

Θέμα ΕΛΑΜ και Χρυσής Αυγής και των οικονομικών τους δεσμών κάνοντας λόγο για παράρτημα της οργάνωσης στην Κύπρο, θέτει το ΑΚΕΛ.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης αναφέρεται σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, και στο οποίο οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, παραδέχονται δημόσια ότι όχι μόνο η Χρυσή Αυγή αποτελεί την μητρική οργάνωση του ΕΛΑΜ στην Κύπρο, αλλά και ότι χρησιμοποιούν μέρος της κρατικής χορηγίας του Ελληνικού Δημοσίου για να χρηματοδοτούν το ΕΛΑΜ, πληρώνοντας τα ενοίκια για δύο με τρία οικήματα που διατηρεί στην Κύπρο.

Συνέντευξη με τον ιστορικό Στράτο Δορδανά Η γερμανική στολή στη ναφθαλίνη Η δράση των δωσιλόγων και η πορεία τους στη μεταπολεμική Ελλάδα

Δίπλα από το Επος του '40 και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπάρχουν και κάποιες σελίδες που παραμένουν επιμελώς σφαλιστές στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Περιπτώσεις ανθρώπων που ακολούθησαν διαδρομές υπόγειες και σκοτεινές. Ταγματασφαλίτες και λοιποί δωσίλογοι που φόρεσαν τη γερμανική στολή και στη συνέχεια την έβαλαν στη ναφθαλίνη. Δεκάδες χιλιάδες συνεργάτες των Γερμανών, που παρέμειναν στην πλειονότητά τους ατιμώρητοι, συνέχισαν τη ζωή τους ανενόχλητοι και στοίχειωσαν την πολιτικοκοινωνική ζωή της χώρας. Ο Εμφύλιος έγινε στην Ελλάδα η κολυμβήθρα του Σιλωάμ και οι προδότες βαπτίστηκαν αντικομμουνιστές και εθνικόφρονες, ενταγμένοι σε παρακρατικούς μηχανισμούς αλλά και στο επίσημο κράτος.

Τι φέρνει ο Σεργέϊ Λαβρόφ στον Α. Σαμαρά

http://nstatic.tanea.gr/16127130_Russia_Libya_JPEG_09b71.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTMlMmYxMCUyZjI5JTJmMTYxMjcxMzBfcnVzc2lhK2xpYnlhLmpwZWctMDliNzEuanBnJnc9NjYwJmg9Mzc2JnN0PXRydWUmYmc9MTY3NzcyMTUmY3I9dHJ1ZSZhdD00
Του Ηλία Γ. Μπέλλου 
Με την προσοχή στραμμένη στις εξελίξεις στα νέα ενεργειακά πεδία που αναδύονται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στα κράτη της περιφέρειας υπο την πίεση εσωτερικών πολιτικών αλλαγών, η Μόσχα στέλνει στην Αθήνα τον δεύτερο κορυφαίο αξιωματούχο της μέσα σε διάστημα μικρότερο των δυο μηνών. Δηλώνει έτσι συμμέτοχος στην διαδικασία διαμόρφωσης των συμμαχιών που σχηματίζονται όπως ο άξονας Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας που τείνει να ενταχθεί στην άμεση επιρροή της Ουάσιγκτον.

Λεπτομερείς τρισδιάστατες έρευνες Σεισμογραφικό ξεκινά σήμερα έρευνες στο «οικόπεδο 9»

Σεισμογραφικό ξεκινά σήμερα έρευνες στο «οικόπεδο 9»
Λευκωσία: Δεύτερο σεισμογραφικό σκάφος ξεκινά από σήμερα τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για το υπό νορβηγική σημαία σεισμογραφικό «PRINSESS» της GCC Veritas, το οποίο προγραμματίζεται ότι για τους επόμενους τρεις μήνες (μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου), θα διεξάγει λεπτομερείς τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στο τεμάχιο «9», των ΕΝΙ- KOGAS.Αυτό δείχνει ότι το πρόγραμμα της ΕΝΙ προχωρά ταχύτατα και οι προγραμματιζόμενες έξι γεωτρήσεις στα επόμενα δύο χρόνια προχωρούν για υλοποίηση, γεγονός που μπορεί να προσθέσει σημαντικά στον ρόλο της Κύπρου σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, να συμβάλει σε θετικές οικονομικές εξελίξεις και κυρίως να  ενισχύσει και το μέγεθος και τον ρόλο του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό.

Υπάρχει μια θετική αλλαγή από πλευράς ΗΠΑ για το Κυπριακό Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος: Η σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας πρόβλημα για την Κύπρο


Με τον Πρόεδρο Ομπάμα τον συνδέει μια στενή φιλία και κάθε φορά του θίγει το θέμα της Κύπρου, αλλά όπως εξηγεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, εκεί που υπάρχει δυσκολία είναι η σχέση Αμερικής με την Τουρκία. Ελπίζει ότι η διαφαινόμενη αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής, το μέγεθος και το ποσοστό της εξαρτάται πώς θα το δει κανείς, θα προχωρήσει και θα έχει αποτέλεσμα. Αλλά το πότε και πόσο, δηλώνει ότι είναι αδύνατο να το προσδιορίσει. Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχίζει την προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού στο κυβερνητικό και πολιτικό μέρος και από πλευράς βοηθείας, οικονομικά με το Ταμείο της Αρχιεπισκοπής για την Κύπρο και με την προσπάθεια επενδύσεων στην Κύπρο και εξαγωγές από Κύπρο προς ΗΠΑ.

Spiegel: Κέντρο παρακολούθησης επικοινωνιών η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα

Στο κτήριο της Β. Σοφίας είχε στηθεί υπερσύγχρονη μονάδα παρακολούθησης - Ο εξοπλισμός τοποθετούνταν σε ταράτσες και τον κάλυπταν με πάνελ - Αναφέρονται όλα σε εγγραφα που διέρρευσε ο Σνόουντεν Ένα από τα κέντρα υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών που χρησιμοποιούσαν οι υπηρεσίες των ΗΠΑ ήταν και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, σύμφωνα με έγγραφο της αμερικανικής υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Η ανεργία σκοτώνει το ευρωπαϊκό όνειρο;

Του Jose Ignacio Torreblanca
  Ενόψει των ευρωεκλογών, φαίνεται ότι το ευρώ μπορεί να σώθηκε, αλλά το τίμημα της διάσωσης αυτής ήταν η απώλεια των πολιτών. Εξ ου και η απειλητική αύξηση του λαϊκισμού σε όλη την Ευρώπη και ο κίνδυνος πραγματοποίησης μιας μαζικής λιποταξίας τον επόμενο Μάιο από τους πολίτες, όταν, δηλαδή, θα κληθούν στις κάλπες. Όπως έχουμε δείξει στο παρελθόν, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα οποία πιστεύουν πως δεν αντιλαμβάνονται τις κύριες ανησυχίες τους

Χαμένοι και κερδισμένοι από το Αφγανιστάν

Του Alexey Malashenko
Το ζήτημα του πώς θα επηρεάσει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, τους γείτονες της χώρας, συζητείται γενικώς «με φόβο και τρόμο». Κάτι τρομερό αναμένεται να συμβεί –συνήθως- κάτι που πρόκειται να φέρει ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στη χώρα, την περιοχή, τη μουσουλμανική κοινότητα, καθώς και τον κόσμο γενικότερα.Αλλά τι μπορεί να συμβεί στα αλήθεια που θα είναι τόσο απρόσμενο και τρομερό;

Ο νέος υποθαλάσσιος Δρόμος του Μεταξιού



0b064409bc8133374f639de99049e80c_XL

Το σιδηροδρομικό δίκτυο μήκους 76 χλμ (που περιλαμβάνει τούνελ μήκους 13.6 χλμ  από τα οποία 1.4 χλμ υποθαλάσσια με μέγιστο υποθαλάσσιο βάθος 62 μέτρων) θα μεταφέρει 1.5 εκατομμύρια επιβάτες ημερησίως, θα συνδέει τις δύο ηπείρους σε 4 λεπτά, συμβάλλοντας στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της Κωνσταντινούπολης των 14 εκατομμυρίων κατοίκων, κόστισε 4.5 δισεκατομμύρια δολάρια και συνδέει Ευρώπη και Ασία με ασφάλεια και ταχύτητα.