14 Αυγούστου 2013

Παρασκήνιο και μέλλον στο αίτημα προς Πούτιν

http://kourdistoportocali.com/UsersFiles/admin/2013/01/2samaraspoutin1.jpg
Η επιστολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά προς τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν αποδεικνύει ότι η ελληνική διπλωματία (ακόμα και κατά τη δυσάρεστη συγκυρία εποπτείας της από τον Ευ. Βενιζέλο, που αναλώνει τον πολιτικό χρόνο του στην ενασχόληση με το ΠΑΣΟΚ) έχει δυνατότητες ανάληψης σημαντικών πρωτοβουλιών.Το δημοσιοποιημένο σημείο της επιστολής, που επιδόθηκε στις 24 Ιουλίου στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας προς προώθηση στην Προεδρική Διοίκηση, αφορά τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που πωλεί η Gazprom στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, μέσω άλλων σημείων της επιστολής, η Αθήνα στέλνει μήνυμα ανανέωσης της διμερούς συνεργασίας, αλλά μέσα στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο και ο ανασχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε.

Οι Κούρδοι της Συρίας και η Τουρκία Του Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη*

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/8/syriakurd849.jpg
Οι πρόσφατες συγκρούσεις στην τουρκοσυριακή μεθόριο επανέφεραν μεταξύ άλλων στο προσκήνιο και την πολιτική της Τουρκίας στο Κουρδικό. Μπορεί η κυβέρνηση Ερντογάν να υποστηρίζει ότι η λύση του Κουρδικού εντός Τουρκίας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά της, ωστόσο, κάθε τουρκική διπλωματική κίνηση στη Συρία, στο Ιράκ και το Ιράν, όπου εγκαταβιούν εκατομμύρια Κούρδων, έχει αναπόφευκτο αντίκτυπo και εντός Τουρκίας.Η πρώιμη τακτική υποχώρηση των δυνάμεων του καθεστώτος Ασαντ από τις κατά πλειοψηφία κατοικούμενες από Κούρδους βορειοανατολικές επαρχίες της Συρίας δεν αποσκοπούσε μόνο στη συγκέντρωση δυνάμεων στον κρίσιμο για την έκβαση του εμφυλίου άξονα Χαλεπίου-Χομς-Δαμασκού. Απέβλεπε και στην αναζωπύρωση του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος στην περιοχή. Τούτο από τη μία θα έθετε σε δοκιμασία την ενότητα των συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Από την άλλη, θα προκαλούσε ανησυχία στην Αγκυρα, καθώς θα επέτρεπε τη δημιουργία μιας ζώνης ανεφοδιασμού του ΡΚΚ ή και μιας νέας αυτόνομης κουρδικής διοικήσεως στα τουρκικά σύνορα.

«Ψυχρός Πόλεμος» νέου τύπου για Ρωσία, ΕΕ και ΗΠΑ του George Friedman

«Ψυχρός Πόλεμος» νέου τύπου για Ρωσία, ΕΕ και ΗΠΑ - Ο ρόλος της Κίνας Η Ρωσία αναδύεται σε νέα δύναμη στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο. Η στρατηγική Πούτιν και το ενεργειακό χαρτί. Η πολιτική των ΗΠΑ και οι "φτωχές" επιλογές Oμπάμα. Τι κρύβει η υπόθεση Snowden. Εξασθενεί ο ρόλος της Κίνας.
Η Stratfor καταγράφει αυτό που αποκαλείται το τέλος της μεταψυχροπολεμικής περιόδου, έναν κόσμο με τρεις πυλώνες: τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα. Δύο από αυτές τις τρεις μεταβάλλουν τη συμπεριφορά τους, τα τελευταία χρόνια. Έχουμε συζητήσει το τέλος της εποχής των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της Κίνας, όπως και της μικρής αύξησης των μισθών. Έχουμε επίσης συζητήσει τη βαθιά θεσμική κρίση που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα των οικονομικών της προβλημάτων. Επίσης έχουμε ασχοληθεί με τους πιθανούς διαδόχους της Κίνας.

Αζερμπαϊτζάν: Γέφυρα ΗΠΑ-Ρωσίας… κι Ελλάδας-Τουρκίας;


Θα κατέβουν προς την ανατολική Μεσόγειο; Χωράει στο σχήμα άραγε η Τουρκία; Τεράστιας δυνητικής σημασίας εξέλιξη είναι αυτή που προέκυψε κατά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Οι δυο χώρες αποφάσισαν να συστήσουν κοινοπραξία (με ίσα μερίδια, 50-50) ανάμεσα στη Rosneft και τη SOCAR, η οποία θα ασχοληθεί με την εξόρυξη πετρελαίου είτε στη Ρωσία είτε στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και σε ξένες χώρες. Αυτό το τελευταίο τμήμα είναι και το πιο ενδιαφέρον, αφού τα ειδικά χαρακτηριστικά των εμπλεκομένων χωρών είναι τέτοια, που θα μπορούσε στο μέλλον να ασχοληθούμε πολύ με την περίπτωσή τους…

Η Υψηλή Στρατηγική της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Του Χρήστου Ιακώβου
Ο Έντουαρντ Λούτβακ (Edward N. Luttwak), του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον, θεωρείται διεθνώς ένας από τους πιο αξιόλογους ερευνητές της στρατηγικής ο οποίος κατά το παρελθόν έχει καταθέσει εξαιρετικά επιστημονικά πονήματα όπως, «The Grand Strategy of the Roman Empire», «Strategy: The Logic of War and Peace», και το κλασικό πλέον, «Coup d’ Etat: A Practical Handbook».

Πιο βλαβερά από το τσιγάρο Με τον Σενέρ Λεβέντ

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSh8iPcxTJh27aWU2s7fnSXUoLmO0KYChSvT_J9pBWfiOD0SNn4
Καπνίζεις;», ρώτησε ο Άγγλος γιατρός τον φίλο μου ο οποίος νοσηλευόταν με έλκος στη Βρετανία. «Καπνίζω», του είπε. «Τότε μην τυχόν και το σταματήσεις, συνέχισε να καπνίζεις», του είπε ο γιατρός. Γιατί; Αν σταματήσει το κάπνισμα, λέει, το έλκος του θα επιδεινωθεί. Εξεπλάγη πολύ ο φίλος μου. Πρώτη φορά κάποιος γιατρός τού έλεγε να μην σταματήσει το κάπνισμα. «Μπορείς να το πεις αυτό και στη σύζυγό μου που περιμένει έξω;», τον ρώτησε. «Φυσικά και μπορώ», του απάντησε. Αφού πήρε έγκριση από τον γιατρό, ο φίλος μου άρχισε να ρουφάει το τσιγάρο με περισσότερο κέφι. Όμως, μια μέρα έπεσε ξανά στα χέρια των γιατρών. Αυτή τη φορά το πρόβλημά του ήταν ιγμορίτιδα. Και θα υποβαλλόταν σε εγχείρηση. Υποβλήθηκε. Γι’ αυτό χρειαζόταν να σταματήσει το κάπνισμα για κάποιο χρονικό διάστημα. Τρεις μέρες μετά που το σταμάτησε, έγινε αυτό που είχε πει ο γιατρός στο Λονδίνο. Επιδεινώθηκε το έλκος του. Έγινε ανυπόφορο. Ξανάρχισε αμέσως το κάπνισμα. Και του έκανε καλό σαν φάρμακο. Κόπηκε σαν σχοινί ο πόνος και το τσούξιμο του έλκους.

Ο Νέος Ρόλος μας στην Μεσόγειο

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/550_334_142274.jpgτου Ευθ. Π. Πέτρου.Τα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι θετικά, αλλά είναι και πολύ συγκεκριμένα. Και είναι κατά βάσιν μηνύματα πολιτικά. Κάτι που δυστυχώς, μάς είναι πλέον πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε, αφού στην ευρωπαϊκή παράκρουση την οποία βιώνουμε έχουμε βάλει στην πρωτοκαθεδρία μια πολύ στενή θεώρηση της οικονομίας και πιστεύουμε ότι αυτή καθορίζει και την πολιτική. Παραβλέπουμε το γεγονός ότι ο προηγούμενος που το επίστευε αυτό -και μάλιστα ιδεολογικώς επενδεδυμένο με μία δόση μαρξισμού- ήταν η Σοβιετική Ένωσις την οποία είδαμε πώς κατέληξε!


ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Μετανάστες-θύματα των δημοτικών εκλογών

Αυτή η προεκλογική εκστρατεία δεν μοιάζει με τις άλλες. Στερείται πολλών γνωρισμάτων που χαρακτηρίζουν τις κλασικές εκστρατείες, ενώ ο νικητής είναι προκαθορισμένος. Έχει όμως τα πρώτα της θύματα: εκατοντάδες μετανάστες χωρίς επίσημα έγγραφα, οι περισσότεροι από τους οποίους κατάγονται από το Βιετνάμ, που οδηγούνται σε έναν καταυλισμό στο Γκολιάνοβο, μια ανατολική συνοικία της πρωτεύουσας...Η εκστρατεία αυτή αφορά την εκλογή του δημάρχου της Μόσχας. Η προηγούμενη έγινε πριν από δέκα χρόνια. Ένα χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος Πούτιν ακύρωσε -στο όνομα της μάχης κατά της τρομοκρατίας!- την εκλογή κυβερνητών και δημάρχων στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Πέρυσι, η κυβέρνηση επανέφερε το σύστημα των περιφερειακών εκλογών, εν είδει παραχώρησης προς το κίνημα διαμαρτυρίας, γράφουν οι New York Times.

Επετειακό Αφιέρωμα για την κατάληψη της Μόρφου. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

Iceland-protests-0016“‘Ακούγαμε σάν παραμύθι πώς έπεφταν καί φιλούσαν τό χώμα
καί νά πού σ’ αυτό προσβλέπουμε πιά κ’ εμείς,
καί νά πού αυτό αγωνιούμε πιά κ’ εμείς,
και νά πού απ’ αυτό κρεμαστήκαμε πιά κ’ εμείς”
. (Κώστα Μόντη) 
 Στίχοι περιεκτικοί, γεμάτοι μεστά νοήματα. Φέρνουν στο μυαλό μνήμες πατρίδας, που μπορεί να τη λένε Μόρφου, Ακανθού, Αμμόχωστο, Κυθρέα, Κερύνεια, Λύση, Ζώδεια. Στίχοι του αείμνηστου Κώστα Μόντη,  που θυμίζουν  προσφυγιά, ξεριζωμό,  μια νέα μικρασιατική καταστροφή, καραβάνια προσφύγων, προδοσία, καταλήψεις χωριών και πόλεων που έκτοτε βιώνουν κατοχή, κάτω από την μπότα του Τούρκου κατακτητή.

Η Γερμανία είναι ισχυρή, όχι όμως πανίσχυρη του Tony Barber

Πιστεύετε ότι η Γερμανία είναι πανίσχυρη; Ξανασκεφτείτε το! Η επιτυχία της Γερμανίας αποτελεί την απόλυτη εγγύηση για την ευρωστία της ευρωζώνης. Όμως, εάν η χώρα δεν λύσει τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της, δεν θα είναι σε θέση να δώσει κατεύθυνση στην Ευρώπη.
Αν η Γερμανία έπαιρνε 1 ευρώ για κάθε συμβουλή που λαμβάνει ως προς το πώς να ενεργήσει για το θέμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών της θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που παρουσιάζει σήμερα.
Από όλα τα μήκη και τα πλάτη έρχονται οι συστάσεις προς το Βερολίνο: εκδώστε ομόλογα ευρωζώνης, ελαφρύνετε το χρέος της Ελλάδας, δημιουργείστε ένα σχέδιο Μάρσαλ για τη Μεσόγειο, φτιάξτε μια τραπεζική ένωση, αφήστε τους εγχώριους μισθούς να αυξηθούν, προωθείστε τη δημοσιονομική τόνωση αντί να φωνάζετε για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Κάποιες από αυτές τις προτάσεις είναι στον σωστό δρόμο και ορισμένες άλλες είναι λανθασμένες. Όμως, όλοι παραβλέπουν ότι μία από τις πιο χρήσιμες συνεισφορές της Γερμανίας θα ήταν να μεταρρυθμίσει και να εκσυγχρονίσει την ίδια της την οικονομία.

"Κάθε Τούρκος στη Βηρυτό θα είναι στόχος"

http://graphics8.nytimes.com/images/2013/08/09/world/middleeast/09turkey/09turkey-articleLarge.jpg
Του Κώστα Ράπτη
Η ραγδαία υποχώρηση της τουρκικής επιρροής στις χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, μετά την παραίτηση του Εμίρη του Κατάρ και την ανατροπή του Morsi στην Αίγυπτο, παίρνει εκδηλώσεις άλλοτε σχεδόν διασκεδαστικές και άλλοτε ολότελα τραγικές. Λ.χ. οι τουρκικές “σαπουνόπερες”, των οποίων η διείσδυση στη μεσανατολική (και όχι μόνο) τηλεοπτική αγορά αναφερόταν ως αψευδής μάρτυρας της τουρκικής soft power αποτελούν το πρώτη θύμα της “διπλωματίας αρχών και όχι συμφερόντων” που επιμένει να ακολουθεί η κυβέρνηση Erdogan, υπερασπιζόμενη τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Έτσι, Αιγύπτιοι ηθοποιοί και κινηματογραφιστές κυκλοφόρησαν έκκληση για μποϊκοτάζ των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών, σε καταγγελία της πολιτικής στάσης της Άγκυρας, ενώ η αιγυπτιακή δημόσια ραδιοτηλεόραση η οποία είχε αποκτήσει τα δικαιώματα αρκετών σίριαλ από την Τουρκία, πάγωσε τον προγραμματισμό εκπομπής τους.

Το πνεύμα της "μεγάλης" Δεξιάς

http://7imeres.gr/wp-content/uploads/2013/08/LOUKETA.jpg
Αntinews.grΕιλικρινά χαίρομαι την εξ απαλών ονύχων ιστορική προσέγγιση. Για όσους λοιπόν ξέχασαν δεν υπήρξε αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα αλλά αντικατάσταση του δικατατορικού καθεστωτος απο δεξιές κυβερνήσεις. Ούτε το πνεύμα της Χούντας απομακρύνθηκε αλλά ούτε και το κύριο σώμα της απλά έλαβε χαρακτήρα δεξιό, όχι και ιδιαίτερη σοβαρή δηλαδή μετατόπιση.