07 Αυγούστου 2013

Η κρίση ως ευκαιρία και ο ρόλος των διανοουμένων

http://www.aixmi.gr/wp-content/themes/aixmi2/timthumb.php?src=http://www.aixmi.gr/wp-content/uploads/2013/08/euro_1.jpg&h=260&w=660&zc=1&q=100
Ο Τομέας Φιλοσοφίας του Τμήματος ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το CouncilforResearchinValuesandPhilosophy (Washington, D.C.) διοργάνωσαν από κοινού στα τέλη Ιουλίου διεθνές συνέδριο με προσκεκλημένους από πολλές χώρες του κόσμου και, φυσικά, από την Ελλάδα.Η έννοια της κρίσης βρέθηκε στο επίκεντρο των ανακοινώσεων και των συζητήσεων και, βεβαίως δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός το ζωντανό παράδειγμα της κρίσης που έχουμε μπροστά μας σήμερα: της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα αίτια της κρίσης, εξωτερικά και εσωτερικά, οι πολιτικές διαχείρισης του προβλήματος σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αλλά και οι πολιτικές επικοινωνίας γύρω από την κρίση αποτέλεσαν κύριες εστίες της συζήτησης. Είναι αυτονόητο ότι σε μια τέτοια εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείψει και η κριτική στο ρόλο των «διανοουμένων» για  την υπέρβαση της κρίσης: πώς τοποθετούνται οι διανοούμενοι σήμερα απέναντι στην κρίση;

Έβαλε ρήτρα μεταγραφής στους “βουλευτές” του στα Κατεχόμενα


trust
Πληρωμή ρήτρας 500.000 τουρκικών λιρών επέβαλε στους βουλευτές του ο Σερντάρ Ντενκτάς για να τους αποτρέψει να φύγουν από το κόμμα του.
Έναν πρωτότυπο τρόπο να διατηρήσει την δύναμη του κόμματος του βρήκε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στα Κατεχόμενα, Σερντάρ Ντενκτάς, γιος του πρώην προέδρου Ραούφ Ντενκτάς.
Το Δημοκρατικό Κόμμα ήρθε τρίτο στις εκλογές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα και αναδεικνύεται πλέον σε πολιτικό καταλύτη, αφού θα επηρεάσει καθοριστικά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

DIW: «Θέμα χρόνου η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»


http://www.express.gr/images/stories/NEW/xrimatistirio_lefta_xrisos/drachma/euro_greece.jpg
Ένας από τους λόγους που καθιστούν ταμπού ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ειδικά για τη γερμανική κυβέρνηση, και πέρα από το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον μία «ανάσα» από τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, είναι σαφέστατα και ο φόβος ότι ενδεχόμενη «υπαναχώρηση» έναντι της Ελλάδας θα μπορούσε να γεννήσει αξιώσεις και από πλευράς των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης που πλήττονται έντονα από την κρίση.
Τα σενάρια περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τα οποία μετ’ επιτάσεως διαψεύδει η γερμανική κυβέρνηση, επαναφέρει στο προσκήνιο με δηλώσεις του ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ.

Ο στόχος που κρίνει τις εξελίξεις

http://7imeres.gr/wp-content/uploads/2013/08/Obama-White-House.jpeg
Αntinews.grΤο βασικό στοιχείο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κου Σαμαρά στις ΗΠΑ είναι η πολιτική και οικονομική στήριξη τους με την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.Τα υπόλοιπα έχουν εδω και καιρό δρομολογηθεί , το πολύ δηλαδή θα υπάρξει μια δημοσιοποίηση των συμφωνηθέντων.Βασικές προϋποθέσεις  που πρέπει να διαθέτει  μια χώρα για να ασκεί σοβαρή εξωτερική πολιτική είναι η μέγιστη δυνατή κοινωνική συνοχή της , το βέλτιστο δυνατό οικονομικό της επίπεδο, η ισχύς της και οι πολλαπλασιαστές που διαθέτει. Με βάσει τις ανωτέρω παραμέτρους δύναται  σε επίπεδο διαπραγμάτευσης να έχεις ισότιμο ρόλο.Η Ανυπαρξία τους σε καθιστά απλά θεατή των εξελίξεων και συμμέτοχο στα σχέδια άλλων.Η Ελλάδα δεν διαθέτει τίποτα απο όλα αυτά σε επίπεδο που θα της προσέφεραν μια τέτοια διαπραγματευτική αξία.

Συμφωνία για Όπλα και Αέριο Προσφέρουν οι Σαουδάραβες στη Ρωσία για να Εγκαταλείψει τον Ασάντ

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSOhKrqpujTqwvO8Oz_wGMVG3C97xPRW-srAexPpvmiywNuSL-a
Η Σαουδική Αραβία έκανε πρόταση στη Ρωσία να της προσφέρει οικονομικά ανταλλάγματα ώστε να εγκαταλείψει το καθεστώς Ασάντ στη Συρία και να πάψει να το στηρίζει πολιτικά και στρατιωτικά.
Τη συμφωνία πρότεινε ο επικεφαλής των σαουδαραβικών υπηρεσιών πληροφοριών, πρίγκιπας Μπαντάρ μπιν Σουλτάν σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Βλαδιμίρ Πούτιν, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

WSJ: Παρανοϊκή η στάση του Ερντογάν


Taxim-Gezi01-20july2013
H σύνταξη της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, σε κύριο άρθρο στην αμερικανική έντυπη έκδοση με τίτλο «The Paranoid Style in Turkish Politics» (σελ. Α12), υποστηρίζει ότι εάν τον περασμένο Ιούνιο με την καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ στην Κων/πολη, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan επέδειξε την καταπιεστική του πλευρά, τώρα η κυβέρνησή του επιδεικνύει την παρανοϊκή της πλευρά, καταδικάζοντας δεκάδες πολιτικούς αντιπάλους της σε μακροχρόνιες καθείρξεις στο πλαίσιο μιας υπόθεσης συνομωσίας που δεν αρμόζει σ΄ένα δημοκρατικό κράτος.

Το σύνδρομο του επικέντρου

http://freepen.gr/wp-content/uploads/2012/12/usa-ee.jpgΜε αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που όντως παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον σε σχέση με προηγούμενες επισκέψεις πρωθυπουργών στην Ουάσιγκτον, καλό είναι να θυμηθούμε κάποιες αυτονόητες σταθερές των διεθνών ισορροπιών της χώρας μας:
  • Οι Μεγάλες Δυνάμεις ουδέποτε χάραξαν πολιτικές με θετικές ή αρνητικές προθέσεις ειδικά για την Ελλάδα. Ανάλογα με τις περιστάσεις, οι στοχεύσεις τους άλλοτε συμπίπτουν, άλλοτε αποκλίνουν από τα ελληνικά συμφέροντα.

Σύγχυση και αμφιθυμία

http://rt.com/files/news/1f/de/a0/00/egypt-f16-usa-military.si.jpg
Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποτρέψει την κλιμάκωση στην Αίγυπτο και αναζητά τον δρόμο προς μια συμβιβαστική λύση, ή στη χειρότερη περίπτωση επιθυμεί να αρχίσει μια διαβούλευση, η οποία, αν μη τι άλλο, θα αποτρέπει περαιτέρω επιδείνωση.Ολα τα παραπάνω σε ένα κλίμα που και οι δύο πλευρές -η Μουσουλμανική Αδελφότητα και ο στρατός και οι υποστηρικτές του- κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι στήριξε ή ότι στηρίζει ακόμη την αντίπαλη πλευρά.Το σύνδρομο της σύγχυσης και αμφιθυμίας απέναντι στις εσωτερικές εξελίξεις σε μια χώρα που καταγράφεται ως σημαντικό έρεισμα των αμερικανικών περιφερειακών συμφερόντων είναι παλιό και έχει απαθανατισθεί δύο φορές σε δύο γνωστά κινηματογραφικά έργα:

Τέσσερις Ισραηλινοί τραυματίες σε επιχείρηση εντός του λιβανέζικου εδάφους

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTWgyee_tIxrl_Lt4z3BI0ljTcARDP0WMx5N1L3GbWMhzkA6LeL
Τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη στη διάρκεια μιας επιχείρησής τους 400 μέτρα εντός του εδάφους του Λιβάνου, ανακοίνωσε σήμερα στη Βηρυτό ο λιβανέζικος στρατός, ενώ νωρίτερα στην Ιερουσαλήμ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε δηλώσει πως οι τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από «έκρηξη» στη διάρκεια νυκτερινής επιχείρησης στα σύνορα με το Λίβανο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τη φύση της έκρηξης αυτής ούτε αν πραγματοποιήθηκε επί ισραηλινού εδάφους."Μια περίπολος πεζικού του ισραηλινού εχθρού διείσδυσε σήμερα στις 00:24 τοπική ώρα 400 μέτρα στο εσωτερικό του Λιβάνου στην περιφέρεια Λαμπουνέ. Μια έκρηξη σημειώθηκε και οι (ισραηλινοί) στρατιώτες τραυματίστηκαν, καθώς βρέθηκε επιτόπου αίμα. Μια στρατιωτική επιτροπή άρχισε έρευνα σε συντονισμό με την Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο», διευκρινίζει ο λιβανέζικος στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο ρεαλισμός του Δραγασάκη- Νίκος Μπίστης,

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR-apBGfUIAQ8SB0kBi5vjGCAnMbqzc7HD4m3DLqRErIXkVx-jsaw
Ο Γιάννης Δραγασάκης θεωρείται από τους σοβαρούς ανθρώπους στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπουργός στην κυβέρνηση Ζολώτα, κάτι θα έμαθε για τους συμβιβασμούς που ενίοτε είναι υποχρεωμένη να κάνει η Αριστερά όταν η ευθύνη της άσκησης εξουσίας της χτυπάει την πόρτα. Δεν μπορεί, κάτι θα κατάλαβε και από την ίδια την άσκηση εξουσίας μιας και ήταν μαζί με τον Γεννηματά και τον Σουφλιά στο Υπουργείο Οικονομικών. Και με αυτά που ακούγονται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και από πολλά στελέχη του, εδραιώνει ο ίδιος τον ρόλο του « μετριοπαθούς» που όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει στην κυβέρνηση θα προσγειώσει τους έξαλλους, θα συγκρατήσει τον Λαφαζάνη και θα εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική από αυτήν που υποψιαζόμαστε ότι έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή την έννοια η συνέντευξη του στο Κυριακάτικο Βήμα  προξένησε αυξημένο και φυσιολογικό ενδιαφέρον.

Εξ Αφορμής Έσπρωξαν τους Κούρδους στον εμφύλιο

Με τον Μάριο Δημητρίου Όπως φαίνεται από τα αυξανόμενα, τις τελευταίες εβδομάδες, επεισόδια ένοπλων, αιματηρών και ιδιαίτερα άγριων συγκρούσεων στη Συρία μεταξύ Κούρδων και των φανατικών ισλαμιστών των αντικαθεστωτικών οργανώσεων Jabhat al-Nusra και Islamic State of Iraq and Syria, οι Κούρδοι που ζουν σε αυτόνομες περιοχές στα βόρεια της χώρας, δεν θα καταφέρουν τελικά να μείνουν έξω από τον εμφύλιο πόλεμο, όπως ήταν από την αρχή η πρόθεσή τους.Η βάρβαρη σφαγή δεκάδων Κούρδων αμάχων, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά με τις μητέρες τους, από τις δύο αυτές αραβικές οργανώσεις στα κουρδικά χωριά Til Eran και Til Hasil, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Τουρκία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυτοκτονίες με... τηλεκίνηση


Τουρκία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυτοκτονίες με... τηλεκίνηση
Σύμφωνα με την Hurriyet, το κείμενο από το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο επισημαίνει στην εισαγγελία πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι μηχανικοί να εξωθήθηκαν σε αυτοκτονία με τηλεκίνηση, δηλαδή με ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μπορούν να «θέσουν» σε «αυτοκτονική διάθεση» τον εγκέφαλο.Οι επιτελείς του γραφείου του τούρκου πρωθυπουργού θεωρούν ανοικτό ενδεχόμενο να ευθύνεται η... τηλεκίνηση για το θάνατο τεσσάρων μηχανικών της στρατιωτικής Aselsan, όπως αναφέρει έγγραφο του γραφείου που παρουσιάστηκε στην εισαγγελία για την έρευνα γύρω από την υπόθεση. 

Οι Κούρδοι της Συρίας στο μάτι του Κυκλώνα

http://rt.com/files/news/20/03/c0/00/41.n.jpgΠληροφορίες αναφέρουν πώς στο χωριό Tal Abyad της Βόρειας Συρίας 450 Κούρδοι άμαχοι μεταξύ των οποίων 120 παιδιά σφαγιάστηκαν απο ακραία ισλαμιστικά στοιχεία της οργάνωσης Αλ Νούσρα -παρακλάδι της Αλ Κάιντα -Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τρείς αιχμάλωτοι Κούρδοι μαχητές να περιχύνονται με εύφλεκτο υγρό απο μέλη της ακραίας αυτής ισλαμικής οργάνωσης και στην συνέχεια να γινονται παρανάλωμα του πυρός .Οι ισλαμιστές μαχητές φέρεται να περικύκλωσαν το χωριό και απο σπίτι σε σπί να σκοτώνουν τους άντρες και να παίρνουν ομηρους γυναικες και παιδιά Οι Κούρδοι θεωρούν πως τα ακραία ισλαμιστικά στοιχεία αποτελούν βραχίονα της συριακής αντιπολίτευσης .

Η ΑΚΡΑΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟ «Καμπανάκι» από το ΔΝΤ στη Γερμανία

Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης έχει και αυτή τις αδυναμίες της και το Διεθνές νομισματικό Ταμείο φρόντισε να τις εκθέσει. Το Ταμείο προειδοποιεί ότι η ύφεση στην Ευρώπη πλήττει τον εξαγωγικό χαρακτήρα της γερμανικής οικονομίας και εγκυμονεί κινδύνους για το Βερολίνο.Με ήπιους τόνους αλλά επισημαίνοντας ταυτόχρονα την κρισιμότητα της κατάστασης, το ΔΝΤ απηύθυνε συστάσεις στη Γερμανία, προειδοποιώντας την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ ότι η ακραία λιτότητα στην οποία επιμένει δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

H Ωρα της Κεφαλοποίησης

-Ενα απο τα βασικά στοιχεία της Ελληνικής πολιτικής σκέψης σε όλα τα επίπεδα της είναι και η βιασύνη.-
http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2013/08/Samaras_PM.jpgAntinews.gr
Βασικές προϋποθέσεις  που πρέπει να διαθέτει  μια χώρα για να ασκεί σοβαρή εξωτερική πολιτική είναι η μέγιστη δυνατή κοινωνική συνοχή της , το βέλτιστο δυνατό οικονομικό της επίπεδο, η ισχύς της και οι πολλαπλασιαστές που διαθέτει. Με βάσει τις ανωτέρω παραμέτρους δύναται  σε επίπεδο διαπραγμάτευσης να έχεις ισότιμο ρόλο.Η Ανυπαρξία τους σε καθιστά απλά θεατή των εξελίξεων και συμμέτοχο στα σχέδια άλλων.Η Ελλάδα δεν διαθέτει τίποτα απο όλα αυτά σε επίπεδο που θα της προσέφεραν μια τέτοια διαπραγματευτική αξία. Μην βαυκαλιζόμαστε με το επιχείρημα της πολιτικής σταθερότητας, ούτε αυτό υφιστάται παρά την χαμηλών τόνων αντιπολιτευτική δράση των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης..Η σύγκρουση Γερμανίας-ΗΠΑ σε οικονομικό επίπεδο  απλά αποτελεί μετατόπιση της μεταξύς τους ισορροπίας σε νέο σημείο. Μην ξεχνάμε πως η οικονομική κρίση ξεκίνησε απο τις ΗΠΑ με την άφρονη πολιτική των τραπεζών της

Η δίκη του αιώνα στην Τουρκία

http://www.dw.de/image/0,,16997961_303,00.jpgΣε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην Γενικός Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούκ στην πολύκροτη υπόθεση Εργκένεκον. 21 από τους 275 κατηγορούμενους αθωώθηκαν.Η δίκη Εργκένεκον χαρακτηρίστηκε η δίκη του αιώνα στην Τουρκία. 275 άνθρωποι, ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, δικηγόροι, επιχειρηματίες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο τρομοκρατικό δίκτυο με την επωνυμία «Εργκένεκον».

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ Συμφωνία - σταθμός για την ενέργεια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας Γ. Μανιάτης
Της Μανταλένας ΠίουΝέο κεφάλαιο στις ενεργειακές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου ανοίγει το Μνημόνιο Κατανόησης για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ που αναμένεται να υπογραφεί στη Λευκωσία αύριο, την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.Το Μνημόνιο θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Λευκωσία, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κϋπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ Silvan Shalom. Θα συνοδευτεί με κοινή διακήρυξη των τριών υπουργών για το υποβρύχιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Οι «γκουρού του νεοφιλελευθερισμού»

http://www.efsyn.gr/new-images/Photo.jpg
Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου
 Δεν υπάρχει ισχυρότερο ψυχολογικό όπλο από την αυθυποβολή. Πείθοντας τον εαυτό σου απόλυτα για κάτι, είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις κάθε αντιξοότητα που σε εξαιρεί από τα αίτια και τις συνέπειες. Αν πεισθείς πως είσαι ο εντιμότερος άνθρωπος στην κοινωνία δεν δυσκολεύεσαι να κηρύξεις τον πόλεμο στη διαφθορά. Ανεξάρτητα από το αν ο πλουτισμός σου έχει σκοτεινές πηγές και περίεργες διακλαδώσεις. Εξίσου κι αν πιστέψεις πως είσαι ο Μεγαλέξανδρος κανένα φυσικό εμπόδιο δεν θεωρείς ικανό να εκτρέψει τους στόχους και τις επιδιώξεις σου. Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβαίνει και στην πολιτική. Τίποτα δεν θίγει τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις σου αν αποκτήσεις τη βεβαιότητα πως για κάθε αποτυχία υπεύθυνη είναι μια άλλη, αντίπαλη, πολιτική επιλογή. Ο νεοφιλελευθερισμός, λόγου χάριν. Του φορτώνεις όλα τα δεινά και δεν αμφιβάλλεις ούτε λεπτό για τις δικές σου, καταστρεπτικές στην ουσία, πολιτικές.

Ο αργός θάνατος της ελληνικής οικονομίας του Ν.Γ. Δρόσου


Η οικονομική θεωρία λέει ότι η μείωση της ζήτησης, εξαρτώμενης της ελαστικότητάς της, οφείλει να αντικατοπτρίζεται στο επίπεδο των τιμών. Στην Ελλάδα την έχουμε καταρρίψει, για τους δικούς μας λόγους…!
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTeZmnqQ_XxZTu_QQuWMtjTcqDs-KKiwoJesn62NK8JrZs3K46YXQΑπό την Κυριακή 2 Μαΐου 2010, που εξαγγέλθηκαν τα πρώτα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου, έως σήμερα, η χώρα έχει βιώσει μια σειρά δραματικών αλλαγών.Ο παραγόμενος πλούτος της συρρικνώθηκε, σε αθροιστική βάση, κατά περίπου 25%, ήτοι κατά ένα ποσοστό το οποίο θεωρείται ρεκόρ σε καιρό ειρήνης.Η «επίσημη» ανεργία εκτινάχθηκε σε επίπεδα άνω του 27,4% και ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τα 1,34 εκατομμύρια.