24 Ιουλίου 2013

Μετάθεση της ευθύνης

http://static.in.gr/webstatic//22B4D5F4F377D6EEF9E56E48A133D372.jpg
Σε πρώτη ανάγνωση η πρόθεση του Δ.Αβραμόπουλου να εμπλέξει ακόμη περισσότερο τη Βουλή στις προμήθειες του υπουργείου Αμυνας, εμφανίζεται να αποτελεί μια κίνηση στην κατεύθυνση για περισσότερη διαφάνεια.Ο υπουργός θέλει η αρμόδια υποεπιτροπή του Κοινοβουλίου να δίνει την τελική έγκριση για την υπογραφή της οποιασδήποτε σύμβασης. Μέχρι τώρα, αυτό γίνεται μόνο σε επίπεδο ενημέρωσης των βουλευτών, όπως θεσμοθετήθηκε επί Ευ. Βενιζέλου.Τι εξυπηρετεί, όμως, αυτή η διαδικασία; Κατά πόσο οι βουλευτές έχουν τη βοήθεια τεχνικών συμβούλων, ώστε να έχουν εμπεριστατωμένη άποψη για την αναγκαιότητα μιας προμήθειας; Και με βάση ποια δεδομένα μπορούν να κρίνουν εάν και ποια επιλογή εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των Γενικών Επιτελείων;

ΣΥΡΙΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΟΥΝΙΤΩΝ, ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ «Ετοιμάζουν εθνοκάθαρση»

Σχέδιο εκκαθάρισής τους από τις περιοχές των Αλεβιτών καταγγέλλουν οι σουνίτες της Συρίας, την ώρα που στο βόρειο τμήμα της χώρας οι συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων μαχητών και τζιχαντιστών εξελίσσονται σε αντιπαραθέσεις μεταξύ των Αράβων και Κούρδων κατοίκων της περιοχής.

Το δίλημμα της Τουρκίας

Το δίλημμα της Τουρκίας - Η πτώση της λίρας και το ρίσκο στην ανάπτυξηDavid O’Byrne και Jonathan Wheatley
Σε αχαρτογράφητα νερά οι αναδυόμενες αγορές με τη στροφή πολιτικής της Fed. Η Τουρκία αυξάνει επιτόκια, ρισκάροντας την ανάπτυξη. Η απότομη πτώση της λίρας, οι διαδηλώσεις ενάντια στον Ερντογάν και το διεθνές λόμπι των επιτοκίων.
Η απόφαση της Τουρκίας να αυξήσει το overnight επιτόκιο δανεισμού για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια υπογραμμίζει το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες καθώς πλησιάζει το τέλος της αμερικανικής νομισματικής χαλάρωσης.
Μέχρι αυτήν την εβδομάδα, φαινόταν ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτιμούσε την τόνωση της ανάπτυξης εν όψει των εκλογών στη διετία, προσπαθώντας παράλληλα να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που προκλήθηκαν από την υποχώρηση της λίρας σε ιστορικό χαμηλό στις αρχές του μήνα, παρεμβαίνοντας στην αγορά συναλλάγματος.

Έναντι της αστάθειας στην περιοχή Περιφερειακή σύνοδο για «κοινό μέτωπο» σχεδιάζουν οι Κούρδοι

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/7/syriakurd821.jpg
Ερμπίλ, ΙράκΣτελέχη κουρδικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν πιθανόν τον Αύγουστο για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, με στόχο τον καθορισμό κοινής στρατηγικής, αποκαλύπτει το Bloomberg. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι κουρδικές ομάδες από το Ιράκ, την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία, καθώς και Κούρδοι από διάφορες χώρες, σχεδιάζουν να συναντηθούν σε συνδιάσκεψη που αποσκοπεί στην διαμόρφωση κοινής πολιτικής στάσης έναντι της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή, τόνισε στο πρακτορείο αξιωματούχος από το ιρακινό Κουρδιστάν.

Αλλαγή φρουράς

http://images.newsnow.gr/41/414125/Pax-Germanica-stin-evrozoni-1-315x236.jpg
....Η όποια αντιπαράθεση με την ολέθρια πολιτική του Βερολίνου καλό είναι να γίνει με ευρωπαϊκούς όρους και αναφορές και όχι με αντίστοιχα ελληνικά αντιγερμανικά στερεότυπα που δεν αντιστοιχούν στη σημερινή πραγματικότητα.....
Το γεγονός σχολιάσθηκε εξαντλητικά, κλειστό το κέντρο της Αθήνας για την ασφάλεια του Σόιμπλε, ξένοιαστος τουρίστας ο Aμερικανός ομόλογός του, Λιου, τρεις μέρες μετά...
Είναι φανερό ότι μια αλλαγή φρουράς στη συλλογική συνείδηση της κοινής γνώμης έχει ήδη συντελεσθεί με τη Γερμανία να αντικαθιστά τις ΗΠΑ, ως πηγή όλων των δεινών της χώρας, με τον ίδιο τρόπο που παλιότερα οι ΗΠΑ είχαν αντικαταστήσει τη Βρετανία.

Η CIA καταργεί τις μυστικές βάσεις της στο Αφγανιστάν

сша афганистан сша армия
Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ άρχισε να κλείνει τις μυστικές βάσεις της στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.Το συγκεκριμένο βήμα αποτελεί καίριο στοιχείο της διαδικασίας μεταφοράς πόρων σε άλλα προβληματικά σημεία και εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου για τη μείωση του αριθμού των εγκαταστάσεων της κατασκοπευτικής υπηρεσίας στο Αφγανιστάν, από 10 σε 6, και την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα μέχρι το τέλος του 2014.

Τα σχέδια αντεπίθεσης του Σαμαρά

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/07/samaras27.jpg
Antinews.gr/Δεν νομίζω ότι δύναται σώφρων Έλληνας Πολίτης να μιλήσει σήμερα για σχέδια αντεπίθεσης του Έλληνα Πρωθυπουργού ειδικά εναντίον πολιτικών αντιπάλων .Τουλάχιστον διαβάζοντας το ανωτέρω κείμενο δεν διαπίστωσα κάτι τέτοιο.
 Απο την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και απο τα όσα  δύναμαι να διαβάσω πίσω απο τις γραμμές των δημοσιευμάτων στόχος του Πρωθυπουργού και της Ηγετικής ομάδας η οποία και τον πλαισιώνει αναφορικά με το εσωτερικό είναι ανατροπή της καχεκτικότητας του πολιτικού μας συστήματος, η εξάλειψη των  παθογενείων της κοινωνίας μας και ο υπερκερασμός της διττής κρίσης χρέους- ως αποτέλεσμα του επίπλαστου μοντέλου ανάπτυξης απο το 1947 και ένθεν-  με τα όσα  έχει αυτό παράγει διαχρονικά  για την Ελλάδα

Σώζοντας τη Συρία και την Αμερική

http://www.hurriyetdailynews.com/images/news/201307/n_51283_4.jpgΤο Βήμα, The New York Times
Σώζοντας τη ΣΟι επικρίσεις ενάντια στις πολιτικές της Αμερικής στη Μέση Ανατολή θυμίζουν το σαρκαστικό σχόλιο του Γούντι Άλεν στην Άνι Χολ: «Το φαγητό σε αυτό το μέρος είναι πραγματικά απαίσιο... και τόσο μικρές οι μερίδες». Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται ως υπαίτιες πολλών δεινών της περιοχής αλλά παρ' όλα αυτά δέχονται επικρίσεις ότι δεν ασχολούνται αρκετά, ότι δεν υποστηρίζουν τη δημοκρατία, ότι εγκαταλείπουν τους φίλους τους κ.ο.κ. Δεδομένων όλων των επικρίσεων που δέχονται οι ΗΠΑ για τον ρόλο τους στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες, θα ήταν εύλογο κάποιος να πιστεύει ότι η  ανάμιξή τους εκεί δεν είναι καλοδεχούμενη.

Οι Κούρδοι έτοιμοι να χαράξουν νέα σύνορα

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/7/syriakurd820.jpg
Του Κώστα Ράπτη
O φυλακισμένος στη νήσο İmralı της Προποντίδας ιδρυτής του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) Abdullah Öcalan δέχθηκε την Κυριακή την επίσκεψη του συμπροέδρου του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Selahattin Demirtaş και της αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής του ομάδας Pervin Buldan. Ήταν η όγδοη κατά σειρά επίσκεψη αυτού του είδους αφότου ο Öcalan εγκαινίασε τον περασμένο Οκτώβριο τις επαφές με την κυβέρνηση Erdoğan, οι οποίες κατέληξαν στην διαδικασία εξομάλυνσης του Κουρδικού ζητήματος στη γείτονα.

Πώς έπεσε η χούντα της Αθήνας: μια χρεοκοπία στο μικροσκόπιο / του Στίβεν Β. Ρόμπερτς

Ήταν Κυριακή βράδυ, στις 21 Ιουλίου 1974 και ο υφυπουργός εξωτερικών Τζόζεφ Τζ. Σίσκο (Joseph J. Sisco), βρισκόταν στην Αθήνα προσπαθώντας να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα και την Τουρκία μια κατάπαυση πυρός στην Κύπρο.

http://www.ppol.gr/cm/album/albums/userpics/1974metapolitefsi.jpg
Τρεις φορές προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο· τρεις φορές απέτυχε. Μετά δοκίμασε την τύχη του με τον εκτελούντα χρέη υπουργού εξωτερικών Κωνσταντίνο Κυπραίο· και πάλι τίποτα.Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα δεν είχε πια κυβέρνηση. Τελικά ο κ. Σίσκο παράτησε τους πολιτικούς και κάλεσε απ' ευθείας το επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων. Κατόρθωσε να βρει τον ναύαρχο Πέτρο Αραπάκη, τον αρχηγό του Ναυτικού -και του ανέγνωσε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός της 'Αγκυρας. Ο ναύαρχος συμφώνησε με τους τουρκικούς όρους.

Το παραμύθι της επιστροφής της Αμμοχώστου...

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQuVYBcaORAbNqd8pakSIytzQlfNgpk3nqDfLlzyf6fRSKsk8fZKw
Παραθέτω απόσπασμα από την έρευνά μου για τα αποδεσμευμένα βρετανικά έγγραφα για το έτος 1980, και η οποία (έρευνα) δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 στην εφημερίδα Σημερινή στην Κύπρο.Η επιστροφή της Αμμοχώστου υπήρξε στο τραπέζι από τον καιρό των δεύτερων κατευθυντηρίων γραμμών μεταξύ προέδρου Σπύρου Κυπριανού και Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις 19 Μαΐου 1979. Συγκεκριμένα η 5η κατευθυντήρια γραμμή έλεγε (παραθέτω από το αγγλικό κείμενο που ήταν και το αρχικό):

Επανασχεδιάζεται η αμυντική συνεργασία

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τις προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων συζήτησαν Φωτίου -Αβραμόπουλος
Ελλάδα και Κύπρος επικαιροποιούν τις αμυντικές τους σχέσεις υπό το φως των νέων γεωστρατηγικών δεδομένων στην περιοχή και της ανακάλυψης αποθεμάτων υδρογονανθράκων

Το Κυπριακό, οι εξελίξεις όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και η οικονομική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Υπουργού Άμυνας Φώτη Φωτίου, με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Αθήνα, όπου ο κ. Φωτίου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ενας «φίλος» απ' τα παλιά..

http://img406.imageshack.us/img406/2360/6494844765e4c58cf4eeb.jpg
Μια πρόσκληση στον Λευκό Οίκο και μια επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου κάθε άλλο παρά άσχημα είναι για τον Σαμαρά. Δείχνουν, κατ' αρχάς, ένα αυξημένο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την Ελλάδα, αφού μας είχαν «βάλει στο ψυγείο» για κάμποσο καιρό...Πέρα από το διμερές πεδίο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, δύο «καυτά» θέματα για τον Λευκό Οίκο αναβαθμίζουν το αμερικανικό ενδιαφέρον.Το πρώτο έχει σχέση με την οικονομία. Με τη λεγόμενη πολιτική της «ποσοτικής χαλάρωσης», σε συνδυασμό με μια πολιτική περιορισμού των δημοσίων δαπανών, η οικονομία των ΗΠΑ έχει ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους από 10% του ΑΕΠ το 2009 αναμένεται φέτος να πέσει στα 4%!

Αυξημένες τουρκικές πτήσεις στα σύνορα με τη Συρία

Ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι η Αγκυρα δεν θα ανεχθεί μία αυτόνομη συριακή, κουρδική οντότητα στη νότια μεθόριό της.

Ο τουρκικός στρατός αύξησε σε συχνότητα τις αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τα συροτουρκικά σύνορα, όπου συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και ομάδων συνδεδεμένων με την Αλ Κάιντα απειλούν την ασφάλεια της γείτονος. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε ότι η Αγκυρα δεν θα ανεχθεί μία αυτόνομη συριακή κουρδική οντότητα στα νότια σύνορά της.

Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία εξέθεσαν τα μέσα ενημέρωσης

http://www.tvkosmos.gr/articleImages/134177-turkey.jpgThe New York Times
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Οι διαδηλώσεις που τον περασμένο μήνα συγκλόνισαν την Κωνσταντινούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις, μεταξύ άλλων, εξέθεσαν τον επαίσχυντο ρόλο που έπαιξαν οι όμιλοι ΜΜΕ της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου.Τη στιγμή που η κοινωνική αναταραχή κορυφωνόταν στις 31 Μαΐου, με συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών που έριχναν δακρυγόνα και διαδηλωτών στην καρδιά της πόλης, η έλλειψη έστω και στοιχειώδους κάλυψης από τα ειδησεογραφικά τηλεοπτικά κανάλια, έφερνε τους κατοίκους στις καλύτερες γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, πλησίον της πλατείας Ταξίμ, αντιμέτωπους με την αλήθεια.

DER SPIEGEL Μονόδρομος ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Μονόδρομος ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Μονόδρομος είναι το (νέο) «κούρεμα» του χρέους για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση, υποστηρίζει ο αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel Στέφαν Κάιζερ, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα, η οποία, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, αποτέλεσε καλή ευκαιρία «να δει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τα ερείπια από τις αποτυχημένες πολιτικές προς την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια...