24 Απριλίου 2013

Ψήφος εμπιστοσύνης από τις ΗΠΑ

http://www.skai.gr/files/temp//49872EBFDD2AD593A599BA45313F0F92.jpg
Στα μέσα Μαΐου αναμένεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Αθήνα
Της απεσταλμένης μας στις Βρυξέλλες Δωρας Αντωνιου
Στην ανανέωση της εμπιστοσύνης της Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα, παρά τη δίνη της οικονομικής κρίσης, μπορεί να διαδραματίσει σταθεροποιητικό γεωπολιτικό ρόλο, όντας αξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής σε μια περιοχή που ευρύτερα αντιμετωπίζει απειλές αποσταθεροποίησης και βιώνει ανακατατάξεις, προσβλέπει η Αθήνα.Η προσδοκώμενη αναθέρμανση των διμερών σχέσεων σηματοδοτείται από την προγραμματισμένη για τα μέσα Μαΐου επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Kέρι, στη χώρα μας. Η πραγματοποίηση της επίσκεψης συμφωνήθηκε χθες, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Κέρι ο Δημ. Αβραμόπουλος στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών της υπουργικής διάσκεψης του ΝΑΤΟ.

Η εξίσωση ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο

Του Θανου Π. Ντοκου*
Από το 2011 οι εξελίξεις στη γεωστρατηγική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου είναι κυριολεκτικά καταιγιστικές, ακόμη και για τα δεδομένα μιας περιοχής που ήταν για πολλά χρόνια συνώνυμη με τους όρους ρευστότητα, αστάθεια και εστία ανάφλεξης. Οι αραβικές εξεγέρσεις έχουν προκαλέσει αλλαγή καθεστώτος σε Τυνησία, Αίγυπτο, Λιβύη και, εν μέρει, στην Υεμένη, εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, συγκρούσεις στο Μπαχρέιν και εντάσεις διαφόρων μορφών στην Ιορδανία, το Μαρόκο, τον Λίβανο και τη Σαουδική Αραβία.

Λύση, και μάλιστα τώρα, ζητά η Τουρκία



Νίκος Στέλγιας Την τελευταία περίοδο, η τουρκική πλευρά στέλνει σημαντικά μηνύματα, τα οποία αφορούν το μέλλον του Κυπριακού Προβλήματος. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ιστορική αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου στο ενδεχόμενο της τελικής διχοτόμησης της νήσου, ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ ισχυρίστηκε ότι η κυπριακή οικονομική κρίση ενδέχεται να αποτελέσει μια «χρυσή ευκαιρία» για την άμεση επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος.

Προς Ευρώπη μέσω Κοσόβου

16-17 ΣΕΡΒΙΑ Η κυβέρνηση υπερψήφισε τη «συμφωνία αρχών» που ομαλοποιεί τις σχέσεις με την Πρίστινα ανοίγοντας το δρόμο για την Ε.Ε., παρότι αυτός θα είναι δύσβατος και δεν εξασφαλίζει τον τελικό προορισμό
 Του Νικόλα Ζηργάνου
getFile (5) Μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, η σερβική κυβέρνηση υπερψήφισε χθες ομόφωνα την ιστορική «πρώτη συμφωνία αρχών» που υπέγραψε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάτσιτς με τον Κοσοβάρο ομόλογό του Χασίμ Θάτσι, για την ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινα. Την ίδια ώρα, μετά την κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία και το Κοινοβούλιο στην Πρίστινα με μεγάλη πλειοψηφία, 89 υπέρ, έναντι πέντε κατά και μιας αποχής.

Φήμες για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ Βουλιάζει και η Γερμανία στην ύφεση της ευρωζώνης

Πορεία ΑΕΠ και βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη
Η επιχειρηματική δραστηριότητα προσγειώνεται επίσης σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Κίνα
Η Γερμανία βυθίζεται όλο και περισσότερο στο βούρκο της ύφεσης, που λειτουργεί ως κινούμενη άμμος πλέον σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Τα στοιχεία για τη πορεία της βιομηχανικής παραγωγής ήταν απογοητευτικά, εντείνοντας τις ανησυχίες σε όλο τον πλανήτη. Προσγειώνονται επίσης ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Κίνα, με τον κινητήρα της ευρωζώνης να βγάζει ήδη ανησυχητικούς καπνούς. Έντονες πιέσεις στο ευρώ στη σκιά φημών για μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τα χρηματιστήρια να ονειρεύονται νέες φούσκες.