14 Μαρτίου 2013

Παρίσι και Λονδίνο θα προμηθεύσουν όπλα στους σύρους αντάρτες, ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ

Το Παρίσι και το Λονδίνο θα ζητήσουν να πραγματοποιηθεί νωρίτερα η προσεχής σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άρση του εμπάργκο όπλων στη Συρία και, αν δεν υπάρξει ομοφωνία, θα αποφασίσουν να προμηθεύσουν ως μεμονωμένες χώρες πλέον όπλα στους σύρους αντάρτες, ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
Η Γαλλία και η Βρετανία ζητούν "από τους Ευρωπαίους, τώρα, την άρση του εμπάργκο όπλων προκειμένου οι αντάρτες να έχουν τη δυνατότητα της άμυνας", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Καυτά ερωτήματα για το ζεόλιθο στον Εβρο

Οσμή σκανδάλου από τον άοσμο ζεόλιθο του Εβρου. Επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ, σταμάτησε επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου από ελληνική εταιρεία στα Πετρωτά του Εβρου, ύψους 40 εκατ. ευρώ.  Το ελληνικό Δημόσιο είναι μέτοχος στη συγκεκριμένη εταιρεία με ποσοστό 8% και χάνει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από το τζίρο, άμεσους και έμμεσους φόρους.

Η κοινωνική αποδοχή της αναπτυξιακής πολιτικής

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTazc-KgUt5mdJNp0ab7wqRpe-sstMJP_F_wBMO6VJW_qBVC40g

Στη μεταπολεμική περίοδο εφαρμόστηκαν δύο διαφορετικές οικονομικές πολιτικές στο δυτικό κόσμο, οι οποίες, με μερικές προσαρμογές, αποτελούν και σήμερα τις δύο βασικές εναλλακτικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση.Η μία σχολή σκέψης προτείνει αύξηση της εγχώριας ζήτησης, η οποία θα προκαλέσει αύξηση της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, συνεπώς αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των κερδών των επιχειρήσεων. Η τόνωση της ζήτησης για κατανάλωση και επένδυση θα πρέπει να προέλθει από το κράτος, το οποίο μπορεί να δαπανά περισσότερα από όσα εισπράττει από φόρους, δηλαδή μπορεί να έχει έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, το οποίο χρηματοδοτείται από τις διεθνείς αγορές με δανεισμό, αλλά και από την Κεντρική Τράπεζα με νομισματικά μέσα, αν τα επιτόκια αυξάνονται υπέρμετρα. Το κράτος, συνεπώς, μπορεί να ασκεί μια ελαστική εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα, «παρασύροντας» και τον ιδιωτικό σε μια τέτοια πολιτική, και ταυτόχρονα να αυξάνει τις δημόσιες επενδύσεις και να διευκολύνει με διάφορα κίνητρα τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι Ελληνες Χριστιανοί «Δίκαιοι των Εθνών»


Γιατί δεν σώθηκαν οι εβραίοι στην ΕλλάδαΤου Αθανασιου Έλλις.
Θάρρος, αυτοθυσία, ανθρωπισμός, αλληλεγγύη. Εννοιες οικουμενικές, αλλά με στέρεες βάσεις στην πορεία του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες. Τις έφερε στη σκέψη η προχθεσινή βράβευση τριών Ελλήνων Χριστιανών οι οποίοι στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, με κίνδυνο της ζωής τους, διέσωσαν Εβραίους συμπολίτες τους.Στη σεμνή τελετή μνήμης όπου απονεμήθηκε ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών», για τη διαιώνιση της μνήμης των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στους αφανείς ήρωες, Λέλα Καραγιάννη και Γιώργο και Πολύμνια Θεοδωράκη, ακούστηκαν πολλά μηνύματα ευγνωμοσύνης για τη στάση των Ελλήνων.

Γεωστρατηγικά διλήμματα… Quo Vadis Αθήνα με την ΑΟΖ;

Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Έτσι, τα μέλη της επιτροπής, της οποίας θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως ηγείται η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα, βλέπουν «πηγή προστριβών με τρίτες χώρες» η οποία έχει να κάνει με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των χωρών μελών της ΕΕ σε συνδυασμό με τη «παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για γεωτρήσεις».Πιο συγκεκριμένα, η παράγραφος 76 του κειμένου αναφέρει πως η επιτροπή και κατ’ επέκταση το ίδιο το Κοινοβούλιο: «τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή αυτάρκεια της ΕΕ, που επιτυγχάνεται πρωτίστως με την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες, σε συνδυασμό με άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας, μειώνουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές, σημειώνει το αναδυόμενο ενδιαφέρον σχετικά με την έρευνα για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, πιστεύει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της θαλάσσιας γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στους περιβαλλοντικούς κινδύνους και στην οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (EEZ) των κρατών μελών της ΕΕ και των σχετικών τρίτων χωρών, σύμφωνα με τη Σύμβαση UNCLOS, την οποία έχουν προσυπογράψει όλα τα κράτη μέλη και η ΕΕ καθαυτή».

Ο Γιούνκερ μιλά για κίνδυνο πολέμου στην Ευρώπη

http://www.dw.de/image/0,,15820829_303,00.jpgΜιλώντας στο Spiegel o Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλάει για την παρούσα κατάσταση στην ευρωζώνη και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Σε συνέντευξή του προς το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και σχολιάζοντας τη συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης, ο κ. Γιούνκερ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επικίνδυνης κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη γηραιά ήπειρο. «Όποιος πιστεύει ότι δεν τίθεται πλέον το αιώνιο ερώτημα περί ειρήνης και πολέμου στην Ευρώπη, μπορεί να πλανάται οικτρά. Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλά κοιμούνται», λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προσθέτει:

Από την εξέγερση στον εμφύλιο

http://www.iranreview.org/file/cms/files/Syria-crisis-external-influence.jpgΓ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ Πριν από δύο χρόνια, στις 15.3.2011, ξεσπούσαν οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία. Δύο χρόνια μετά, ουδείς μπορεί να προβλέψει την αντοχή του πολιορκημένου μπααθικού καθεστώτος αλλά και την επόμενη μέρα στη Δαμασκό.Το καθεστώς Ασαντ έχει ερείσματα τους Μουσουλμάνους Αλαουίτες, τους Δρούζους, τους Χριστιανούς των διαφόρων δογμάτων και τους Κούρδους, που γνωρίζουν ότι οι Μουσουλμάνοι Σουνίτες δεν τους επιφυλάσσουν απλά και μόνο την έκπτωση από την εξουσία αλλά μια θρησκευτική - κοινοτική εθνοκάθαρση χωρίς προηγούμενο. Σε ό,τι αφορά τη διεθνή στήριξη, η Ρωσία είναι πλέον πιο χλιαρή και επιφυλακτική και το Ιράν σταθερό στην προσπάθεια να σώσει το μόνο σύμμαχο καθεστώς στη Μέση Ανατολή.

Διαπραγματεύσεις ξανά για Σκαραμαγκά 10 εκατ. για επαναλειτουργία των ναυπηγείων


Μέχρι τέλος Μαρτίου αναμένεται να έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένα συμπεράσματα με σκοπό την επαναλειτουργία των ναυπηγείων.
Στο τραπέζι του διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι θα καθίσει και πάλι η διοίκηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ώστε να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές με σκοπό την επαναλειτουργία των ναυπηγείων.Μετά από ένα διάστημα αρκετών μηνών όπου δεν υπήρχε καμία πρόοδος γύρω από το θέμα, χθες οι υπουργοί Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Εθνικής Αμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκαν με τον ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Ισκαντάρ Σάφα.

Ξανά η Ελλάδα στο χάρτη του «South Stream» ;

Τέσσερις μήνες μετά την απόφαση της Gazprom να ακυρώσει την κατασκευή του Νοτίου Κλάδου του αγωγού South Stream, εξαιρώντας έτσι την Ελλάδα από τους σχεδιασμούς τους, το θέμα ξαναμπαίνει στο τραπέζι.Το έβαλε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της OAO Gazprom Αλεξέι Μίλερ κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απευθύνοντας κάλεσμα στην ελληνική πλευρά ότι η συμμετοχή της χώρας στο σχέδιο του South Stream είναι ευπρόσδεκτη.
Η πρώτη «ανάγνωση» της κίνησης Μίλερ ήταν πως επρόκειτο για μια κίνηση – αντάλλαγμα. Κίνηση που εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό της για την Ελλάδα με κύριους άξονες την απόκτηση της ΔΕΠΑ, και την ανανέωση της μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου που λήγει το 2016.

Ολα για την εξουσία: Μετά τον Καραμανλή καιρός να "ερωτευτούν" και τον Παπάγο...

http://news.princeoliver.com/wp-content/uploads/2012/02/tomos.jpg
ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ Όλοι οι «παλαβοί» στο κεφάλι μας...Γιατί να χρειάζεται να έχει αποταμίευμα ένας δημόσιος υπάλληλος; Όποιος έχει μισθό και σύνταξη εγγυημένα(νομίζει πως είναι εγγυημένα), μπορεί να τα ξοδεύει όλα μέχρι δεκάρας. Κάποιος που δεν έχει δουλέψει ποτέ στον ιδιωτικό τομέα χωρίς μονιμότητες και αργομισθίες είναι λογικό να μην έχει αισθανθεί ποτέ την ανασφάλεια να έχει αποταμίευμα. Η ανάγκη για αποταμίευμα  δημιουργεί τις καταθέσεις και οι καταθέσεις αποτελούν την πρώτη ύλη των δανείων που δίνουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις. Για να λειτουργεί καλά ο κύκλος της ροής του χρήματος χρειάζεται εμπιστοσύνη και κίνητρα όπου οι προσδοκίες υπερέχουν του ρίσκου. Οι αριστεροί απεχθάνονται όπως ο διάβολος το λιβάνι το ρίσκο, αλλά στο παρόν σύμπαν μόνο οι νεκροί δεν έχουν αναλάβει κανένα ρίσκο.

Η αντιμετώπιση των ανισορροπιών στην Ευρώπη

http://www.capital.gr/images/2012-05/sinn4.jpg
Των Hans-Werner Sinn και Akos Valentinyi
Η αντιμετώπιση των μεγάλων εσωτερικών ανισορροπιών θα μας οδηγήσει εκτός της κρίσης της ευρωζώνης; Αυτό το άρθρο υποστηρίζει πως θα μπορούσε να συμβεί. Οι χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης θα πρέπει να υποτιμηθούν προκειμένου να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα και να μειώσουν τις ανισορροπίες. Για το εάν θα πρέπει να συνεχίσουν την εσωτερική ή εξωτερική υποτίμηση, η απάντηση παραμένει ασαφής. Συνολικά, δεδομένου ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής απέκλεισαν την επιλογή της εξόδου, η χάραξη οικονομικής πολιτικής πρέπει να επικεντρωθεί στις δυνατότητες των εσωτερικών υποτιμήσεων, παρά τις κάποιες δυσκολίες που μπορεί να φέρει.