10 Μαρτίου 2013

ΧΑΜΝΤΙ ΑΚΙΝ Φίλος του Ταγίπ Ερντογάν θέλει να αγοράσει ελληνικά λιμάνια Φίλος του Ταγίπ Ερντογάν θέλει να αγοράσει ελληνικά λιμάνια

Φίλος του Ταγίπ Ερντογάν θέλει να αγοράσει ελληνικά λιμάνια
Ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, εκφράζει ο φιλικά προσκείμενος στην κυβέρνηση Ερντογάν, Τούρκος επιχειρηματίας Χαμντί Ακίν, διευθύνων σύμβουλος του τουρκικού ομίλου Akfen, ο οποίος δηλώνει πως ο όμιλός του «θα εξετάσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο θέμα των λιμανιών».«Σκεφτόμαστε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας», είπε ο κ.Ακίν σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και ανέφερε πως ο όμιλός του θα παρακολουθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «δεν θα πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη αν ενταχθούμε σε αυτό το πλαίσιο, αγοράζοντας κάτι μικρό ή μεγάλο».

Πολυεθνικοί κολοσσοί οσμίστηκαν ελληνικό πετρέλαιο

image
Της Μανταλένας Πίου - Νωρίτερα από όσο αναμένεται είναι πιθανόν να επιστρέψουν οι Νορβηγοί της PGS στις ελληνικές θάλασσες για συμπληρωματικές έρευνες, αφού οι αρχικές ενδείξεις από την πρώτη φάση των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και έχουν ήδη κινητοποιήσει μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.Eκτός από τη γαλλική Total, την αμερικανική Exxon και ακόμα μία πολυεθνική, που σύμφωνα με πληροφορίες είχαν παραγγείλει πρόσθετα στοιχεία και προαγόρασαν δεδομένα από την πρώτη φάση, και άλλες εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον είκοσι - είκοσι πέντε πετρελαϊκοί όμιλοι θα ενδιαφερθούν να αγοράσουν το πακέτο με τα δεδομένα, όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός.

Υπερηφάνεια

Γράφει ο Δημήτρης Μαύρος
 ΚΑΝΑΜΕ πολλά για να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας στα μάτια των δανειστών. Δεν πέρασαν από τα χέρια μας, αλλά από την πλάτη μας, την καμπούρα μας κοινώς, γιατί πονάμε πάνω από τα όρια αντοχής. Οι χώρες που βρίσκονται στα δυτικά μας τώρα μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για εμάς, γεγονός που μας δίνει το κουράγιο να πούμε μερικά «όχι» στην τρόικα, με τις επιπλέον πλάτες των λανθασμένων πολλαπλασιαστών τους.

Σχέδια συνεκμετάλλευσης υπό το βλέμμα των ΗΠΑ Το «κερδίζω - κερδίζεις» αναμένεται να αποτελέσει από εδώ και στο εξής τη βάση της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας

Σχέδια συνεκμετάλλευσης υπό το βλέμμα των ΗΠΑ
Ραβανός ΑρηςΑθανασόπουλος ΆγγελοςΤο «κερδίζω - κερδίζεις («win-win») ή στα τουρκικά «καζάν-καζάν» αναμένεται να αποτελέσει από εδώ και στο εξής τη βάση της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, μετά και την προ ημερών επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κατ’ ιδίαν συνομιλία των δύο ανδρών απέδειξε ότι είμαστε προ των πυλών της…

«Το Ευαγγέλιο της Ελλάδας είναι το Διεθνές Δίκαιο»

"Το Ευαγγέλιο της Ελλάδας είναι το Διεθνές Δίκαιο" τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως η Αθήνα, όσον αφορά την ανακήρυξη της ΑΟΖ, κινείται με βάση τον σχεδιασμό και τη στρατηγική της στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο"."Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας να τα υπερασπιστούμε" δηλώνει στην ίδια συνέντευξη ο κ. Αβραμόπουλος, στέλνοντας το μήνυμα πως κανένας δεν πρέπει να κάνει το λάθος να υποτιμήσει την Ελλάδα.

Τα κρυμμένα μυστικά της «ευρωπαϊκής ΑΟΖ» Τι σημαίνει, πώς επηρεάζει τη στάση της Αθήνας, τι θέλει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση

Τα κρυμμένα μυστικά της «ευρωπαϊκής ΑΟΖ»
Ο Πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Αθήνα, έκανε λόγο για την έννοια της «ευρωπαϊκής ΑΟΖ»
Αθανασόπουλος Άγγελος
Ενας νέος όρος έχει εμφανιστεί εσχάτως στο λεξιλόγιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: η ευρωπαϊκή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Συνέπεσε με την απόφαση της κυβέρνησης «να ανακρούσει πρύμναν» σε μονομερείς επιλογές στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους προάσπισης των εθνικών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η έννοια μιας «ευρωπαϊκής ΑΟΖ» όμως είναι, όπως πληροφορείται «Το Βήμα» από κοινοτικές πηγές, σε πολύ εμβρυϊκό στάδιο. Μελλοντικά θα μπορούσε να αποτελέσει όπλο στην ελληνική διπλωματική φαρέτρα. Ωστόσο δεν πρέπει να θεωρηθεί πανάκεια για τα ελληνικά συμφέροντα.

Γερμανικά μοντέλα, Τούρκοι συνεταίροι, μισθοί Βουλγαρίας

Στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στη βάση της «τουριστικής» ανάπτυξης, προσβλέπουν επιχειρηματικοί και επενδυτικοί κύκλοι σε Ελλάδα και Τουρκία.
Δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», 3 Σεπτεμβρίου 2011
Δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», 3 Σεπτεμβρίου 2011 
  Πρόκειται για ένα θέμα «χαμηλής πολιτικής», που συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο ρίχνει «σκιές» για τα... υψηλότερης πολιτικής ζητήματα που, όπως προοιωνίζεται, θα ακολουθήσουν.

Επανάσταση με σημαία την παιδεία

Για το ρόλο των δημοσιων βιβλιοθηκών, που μαζί με τη δημόσια εκπαίδευση αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους και στυλοβάτες της Δημοκρατίας μιλά ο Χρίστος Στεργ. Μπελλές, πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της ιστορική βιβλιοθήκης της Χίου «Αδ. Κοραή»
Στην πατρίδα μας έχουμε μία από τις πλουσιότερες, αρχαιότερες και ιστορικές Βιβλιοθήκες της Ευρώπης. Ετος ίδρυσής της, το 1792. Είναι η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη της Χίου «Κοραής».
Ο πνευματικός πλούτος της, αμύθητος: ανεκτίμητες συλλογές βιβλίων (υπολογίζονται σε 250.000 τόμους, μεταξύ των οποίων και η δωρεά του Μεγάλου Ναπολέοντα προς τον Αδαμάντιο Κοραή «Description de l' Egypte», αποτελούμενη από 14 εικονογραφημένους τόμους, έκδοσης 1809-1822), καθώς και αναρίθμητα χειρόγραφα, περιοδικά, εφημερίδες, πίνακες, νομίσματα, κειμήλια και χάρτες, που δώρισαν ο Αδαμάντιος Κοραής και τόσοι άλλοι σύγχρονοί του, μα και μεταγενέστεροι, μεγάλοι πνευματικοί άνθρωποι, τόσο της ημεδαπής όσο και της αλλοδαπής.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ «Βουλγαρικός χειμώνας» «Εξεγείρομαι, άρα υπάρχω» ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΙ Γάλλος συγγραφέας (1913-1960)

Η προχθεσινή ανακοίνωση μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος δεν ήταν αρκετή για να γυρίσει το ποτάμι της λαϊκής οργής πίσω, ούτε για να φρενάρει τον ερχομό ενός νέου αντικαπιταλιστικού μετώπου (φωτ. Reuters)
Η προχθεσινή ανακοίνωση μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος δεν ήταν αρκετή για να γυρίσει το ποτάμι της λαϊκής οργής πίσω, ούτε για να φρενάρει τον ερχομό ενός νέου αντικαπιταλιστικού μετώπου (φωτ. Reuters)
Κάπου 23 χρόνια κράτησε το φλερτ της βουλγαρικής κοινωνίας με την καπιταλιστική ευδαιμονία, καθώς σήμερα η λαϊκή οργή ξεχειλίζει στους δρόμους της επικράτειας. Από το '89 που αποκαθηλώθηκε το κομμουνιστικό απαράτσικ -η κομματική γραφειοκρατία με τα δεινά της, ας πούμε- τα όνειρα για μια ευζωία της ελεύθερης αγοράς διαψεύστηκαν με τον άκομψο τρόπο της οικονομικής κρίσης και, τώρα, ήρθε η ώρα των πανό και της χάρης των εκρήξεων - κοινωνικών και κυριολεκτικών.
  Με λίγα λόγια: η Βουλγαρία ζει τη δική της κοινωνική αναταραχή, παρόμοια με εκείνες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ήτοι το ίδιο εκρηκτική αλλά και προβληματική στην αποτελεσματικότητά της.

Δίαυλοι συνεννόησης μετά το ραντεβού στην Πόλη «Χαμηλές πτήσεις» από Αθήνα και Αγκυρα

«Χαμηλές πτήσεις» από Αθήνα και Αγκυρα
Επιστρέφει η Αθήνα στην πολιτική των μελετημένων και προσεκτικών βημάτων στα ελληνοτουρκικά, καθώς, μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ταγίπ Ερντογάν, στόχος, έλεγαν διπλωματικές πηγές, είναι να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και να γεφυρωθεί το χάσμα που δημιούργησαν οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και η περιρρέουσα φημολογία περί μονομερούς κίνησης της Αθήνας για ανακήρυξη ΑΟΖ.

Αγώνας διπλωματίας ή μετ’ εμποδίων;

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT217rgNVkMm38o5DOruDf0puBUvFMCZpzkLmhIXOZzsSTnw8rfmg

Με τον Άντη Βαρωσιώτη

Να δημιουργηθεί ταχεία δύναμη αποτροπής για επεισόδια μικρής κλίμακος ή προβοκάτσιας στην ΑΟΖ της Κύπρου
Η αντίστροφη μέτρηση ολοκληρώθηκε. Ο χρόνος τέλειωσε, η νέα Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται επί ποδός, με τα περισσότερα οργανωτικά κενά εξουσίας να έχουν καλυφθεί.
Άραγε τώρα αρχίζει το πρώτο αγώνισμα, αυτό του δρόμου μετ’ εμποδίων;Η υπουργική ενδεκάδα, υπό το γενικό πρόσταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, συστάθηκε, το ίδιο και οι κομματικοί παράγοντες που συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Λάβετε θέσεις - έτοιμοι - μπρος.

Κλείνουν το μάτι στη Ναυτική βάση «Ε. Φλωράκης»

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

Οι Ισραηλινοί ρίχνουν γέφυρες και κτυπούν την πόρτα της Λευκωσίας - Στο πλαίσιο ζητημάτων ασφαλείας σχετικών με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και των στρατηγικών παιχνιδιών μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων
Γιατί το φυσικό αέριο συνιστά κόκκινη γραμμή στο μνημόνιο



Το ζήτημα του φυσικού αερίου δεν είναι συναφές μόνο με την οικονομία, αλλά και με την ασφάλεια, καθώς και με την κρατική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκ των πραγμάτων, τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κυπρίων επί του φυσικού τους πλούτου είναι κόκκινη γραμμή και δεν μπορούν να υποθηκευτούν εν μέσω των όρων του μνημονίου.

Ελλάς-Τουρκία… συνεκμετάλλευση

Του Σάββα Ιακωβίδη

Η Άγκυρα παγώνει την ελληνική ΑΟΖ - απειλεί για την κυπριακή - Τι σημαίνει η δήλωση Ερντογάν για «αμοιβαίο όφελος» - Προς ενεργειακό «σχέδιο Ανάν» με παρεμβολή των ΗΠΑ; Οι άλλοι παίκτες στην Αν. Μεσόγειο και το Κυπριακό
Το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί την Τουρκία συμμέτοχο στην επίλυση του Κυπριακού και συνέταιρο στα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου που εφάπτονται των ισραηλινών