18 Φεβρουαρίου 2013

Ευρωπαϊκή παρέμβαση στον καθορισμό θαλασσίων ζωνών;


Μια πολύ σημαντική είδηση έδωσε η Ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μαρία Δαμανάκη, καθώς προανήγγειλε επί της ουσίας παρέμβαση της Επιτροπής στο πως θα καθορίζονται τα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα και οι ζώνες.Εάν η είδηση αυτή επαληθευτεί και υπάρξει όντως ευρωπαϊκή οδηγία σε σχέση με το θέμα αυτό, ενδεχομένως και να εξηγεί την καθυστέρηση που παρατηρείται από ελληνικής πλευράς, παρά τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το θέμα.

Ετήσια έκθεση SIPRI Πέμπτος καλύτερος αγοραστής συμβατικών όπλων η Ελλάδα Παρά τη μείωση των δαπανών στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς

Περικοπές στις δαπάνες εξοπλισμών έχει κάνει η Ελλάδα, αν και βρίσκεται στην πέμπτη θέση αγορών συμβατικών όπλων. Η κρίση και οι περικοπές έχουν επηρεάσει την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού διεθνώς, η οποία υποχώρησε. Οι πωλήσεις όπλων μειώθηκαν το 2011, για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με το SIPRI, Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη. Στον κατάλογο των χωρών που δαπανούν τα περισσότερα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση για την περίοδο 1988 – 2011. Η χώρα μας έχει επίσης κάνει περικοπές στις δαπάνες εξοπλισμών, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με το σχετικό πίνακα, το 2010 δαπανήθηκαν 7,5 δις δολάρια δαπάνες, ήτοι 2.3% του ΑΕΠ. Παραμένει βέβαια στη λίστα  των πέντε καλύτερων «πελατών» συμβατικών όπλων για το 2005 – 2009, κυρίως από Γερμανία και Γαλλία, αν κι έχει πέσει από την τρίτη θέση που ήταν από το 2000 – 2004.

Πιστό στη γραμμή Οτσαλάν για το Κουρδικό μένει το PKK

Πιστό στη γραμμή Οτσαλάν για το Κουρδικό μένει το PKK Ο επικεφαλής της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK)  και μέλος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), Murat Karayılan, μιλώντας σε τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, είπε ότι θα υποστηρίξει όποια απόφαση λάβει ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν αναφορικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που γίνονται για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος.Ο κ Karayılan δήλωσε ότι η επίλυση του κουρδικού προβλήματος είναι επιτακτική ανάγκη για την Τουρκία. «Δεν λέμε ότι το κίνημά μας (PKK και KCK) είναι πίσω από την ηγεσία μας», είπε ο Karayılan αναφερόμενος στο Οτσαλάν. «Το κίνημά μας είναι το κίνημα της ηγεσίας μας και είναι ένα με την ηγεσία μας»

Συναίνεση, διχασμός, υποκρισία

Του Αριστου Δοξιαδη*
«Αυτό που κατέστησε ισχυρή την Αγγλία είναι ότι, από την εποχή της Ελισάβετ, όλες οι πλευρές συμφωνούσαν ότι πρέπει να υποστηρίξουν το εμπόριο. Η ίδια Βουλή που αποκεφάλισε τον βασιλιά ασχολιόταν με τους υπεράκτιους εμπορικούς σταθμούς σαν να μη συνέβαινε τίποτε. Αχνιζε ακόμα το αίμα του Καρόλου Α΄ όταν η Βουλή αυτή, που αποτελείτο σχεδόν μόνο από φανατικούς, ψήφισε τον ναυτικό νόμο του 1650».Αυτά έγραφε ο Βολταίρος έναν αιώνα αργότερα, στο «Δοκίμιο περί των ηθών και του πνεύματος των εθνών», ζηλεύοντας τη συσπείρωση των Αγγλων γύρω από ένα κοινό συμφέρον.

Λουκάς Αξελός: Η επιστροφή του Γκράμσι μας διδάσκει ότι καμία ήττα δεν είναι οριστική

Συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη
Πολυδύναμη προσωπικότητα, τέτοια που προσομοιάζει με τον τύπο του αναγεννησιακού ανθρώπου, ο Λουκάς Αξελός εκτείνει τις πνευματικές του δραστηριότητες από τον νεοελληνικό διαφωτισμό έως το Κυπριακό ζήτημα και την ανάλυση της εκδοτικής δραστηριότητας και της κίνησης των ιδεών στην Ελλάδα από τη δεκαετία του '60 έως σήμερα, από τον Καρλ Μαρξ έως τον Νικολάι Γκόγκολ και τον Καρυωτάκη.Δοκιμιογράφος, ποιητής, αρθρογράφος, συγγραφέας πολλών μελετών και επιπλέον εκδότης ("Στοχαστής"), είναι από τους πρώτους που, σε καιρούς δύσκολους, εξέδωσε στη χώρα μας το γκραμσιανό έργο. Στην Ελλάδα της κρίσης ο Αντόνιο Γκράμσι επανέρχεται στο προσκήνιο και ο Λουκάς Αξελός εξακολουθεί να διαδίδει τον στοχασμό του. Με αφορμή την αυριανή παρουσίαση του βιβλίου του Γκράμσι "Για την αλήθεια ή για το να λέμε την αλήθεια στην πολιτική" του Αντόνιο Γκράμσι, και του δικού του "Ξαναδιαβάζοντας τον Γκράμσι" ο Λουκάς Αξελός μας μιλάει για τις ιδέες και το έργο του Ιταλού στοχαστή και τη συνομιλία τους με τον σημερινό κρισιακό μας κόσμο.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει Περιφερειακή Δύναμη, τουλάχιστον ως πρώτο βήμα ευρύτερων ονείρων ανόδου της στην κατηγορία της Μεγάλης Δύναμης. Περιφερειακή Δύναμη μπορεί να θεωρηθεί η χώρα που οι γείτονές της δεν κάνουν τίποτα χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τις επιθυμίες της. Αν τις αγνοήσουν, κακό της κεφαλής τους, θα υποχρεωθούν να υποκύψουν. Η Περιφερειακή Δύναμη δεν είναι κατακτητής, είναι επικυρίαρχος. Η Ελλάδα, σταδιακά, περιέρχεται σ’ αυτή τη θέση, του άτυπου υποτελούς στην Τουρκία. Το τελευταίο επεισόδιο σ’ αυτή τη διαδικασία είναι η διάθεση της κυβέρνησης να κηρύξει την ΑΟΖ. Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν σαφής και οδηγεί, ως φαίνεται, στη ματαίωση αυτής της «λαμπρής» έμπνευσης. «Οι Έλληνες το βαλαν στα πόδια», γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες. Και ετοιμάζονται τώρα να βάλουν εκείνοι πόδι στην περιοχή του Καστελλόριζου.

Φονικές μάχες στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου

Τουλάχιστον δυο μαχητές της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και πέντε Σύροι αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχες στα σύνορα της Συρίας και του Λιβάνου, δήλωσαν Λιβανέζοι πολίτες και πηγές της συριακής αντιπολίτευσης χθες.Η σύγκρουση ανάμεσα στη σιιτική Χεζμπολάχ και τους σουνίτες Σύρους αντάρτες, σε μια περιοχή όπου ζει ένας θρησκευτικά μικτός πληθυσμός νοτιοδυτικά της πόλης Χομς, δείχνει, σύμφωνα με παρατηρητές, ότι η Χεζμπολάχ εμπλέκεται πλέον στον πόλεμο στη Συρία και ότι ο θρησκευτικός διχασμός στην Μέση Ανατολή βαθαίνει.

Ανάβουν φωτιές οι συναντήσεις Ολάντ «εκτός ατζέντας»

Πριν ακόμη πατήσει το πόδι του στη χώρα μας άρχισαν τα όργανα για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αφού η πιθανολογούμενη πρόθεσή του να συναντηθεί εκτός προγράμματος με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Η υπεύθυνη του κόμματος για θέματα Διεθνών Σχέσεων Ρένα Δούρου, μιλώντας στον Real FM, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υποβάλλει αίτημα συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρο, αλλά σε περίπτωση που ο Ολάντ παρεκκλίνει του πρωτοκόλλου για τον πρωθυπουργό αλλά και τον πρόεδρο του τρίτου κόμματος, και όχι για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αυτό θα συνιστά «προσβολή» όχι στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στους θεσμούς του ελληνικού κοινοβουλίου και της χώρας. Τον εκνευρισμό της Κουμουνδούρου ενέτειναν χθες οι πληροφορίες από το Μαξίμου και την Ιπποκράτους που θεωρούσαν σίγουρη μια συνάντηση εκτός ατζέντας, του Ολάντ τόσο με τον Αντ. Σαμαρά όσο και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
http://topontiki.gr/

Κορυφώνεται το αμερικανικό «πρέσινγκ» για ΔΕΠΑ και ΑΟΖ

Το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης ότι δε θα επιθυμούσε επ’ ουδενί την πώληση της ΔΕΠΑ στους Ρώσους, μετέφερε εκ μέρους της Ουάσιγκτον το υψηλόβαθμο στέλεχος του State Department Έρικ Ρούμπιν ο οποίος επισκέφθηκε ατύπως την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κεφάλαιο» η επίσκεψη του αμερικανού διπλωμάτη, αν και κρατήθηκε επιμελώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είχε εξέχουσα σημασία και σηματοδοτεί την κορύφωση των αμερικανικών πιέσεων ενόψει της 12ης Απριλίου, ημερομηνίας κατά την οποία κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ και μπαίνει στην τελική ευθεία η πώληση της εταιρείας αερίου.
Το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά, σε αντίθεση με το Βερολίνο, δε θα έβλεπε με καλό μάτι την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας από το ρωσικό γίγαντα του αερίου, δεν αποτελεί είδηση. Ωστόσο κατά τις επαφές το υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, ανέλυσε μια σειρά από λόγους ευρύτερου γεωπολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, που καθιστούν ανεπιθύμητη μια τέτοια εξέλιξη.

Το Ισραήλ σχεδιάζει εναλλακτική εμπορική διαδρομή με αφορμή την αστάθεια στην Αίγυπτο Σιδηροδρομική παράκαμψη της Διώρυγας του Σουέζ


Σιδηροδρομική παράκαμψη της  Διώρυγας του Σουέζ
Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση έγκρισης μιας εναλλακτικής προς το κανάλι του Σουέζ σιδηροδρομικής γραμμής βρίσκεται το Ισραήλ, καθώς η αστάθεια στην Αίγυπτο κάνει άμεση την ανάγκη σύνδεσης της Μεσογείου με την Ερυθρά Θάλασσα.Τον περασμένο μήνα 40 άτομα σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις σε τρεις μεγάλες αιγυπτιακές πόλεις κατά μήκος του καναλιού και ναυτιλιακές εταιρείες αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις εργασίες τους για αρκετές ημέρες. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι προειδοποίησε για την «κατάρρευση του κράτους» εάν συνεχισθούν οι διαδηλώσεις. Οι αμοιβές για τη χρήση της Διώρυγας του Σουέζ είναι η μοναδική αξιόπιστη πηγή ξένου συναλλάγματος για την Αίγυπτο καθώς δίνουν έσοδα ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Ο Νετανιάχου υπερασπίζεται τις μυστικές υπηρεσίες

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/320_182_159513.jpg πηγή: www.real.grΟ ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπεραμύνθηκε των ενεργειών των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ και τόνισε πως η ασφάλεια της χώρας αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για το σάλο που έχει ξεσπάσει σχετικά με την υπόθεση του «Κρατούμενου Χ».Στις υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να «επιτραπεί να εργάζονται ήσυχα ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε με ασφάλεια και ηρεμία», είπε ο Νετανιάχου απευθυνόμενος στους υπουργούς της κυβέρνησής του κατά την διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ, όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τουρκικά Παιχνίδια

Του Ζήνωνα Τζιάρρα *
 Μετά τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Λιβύη κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι η Τουρκία ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της Αραβικής Άνοιξης. Όταν η συριακή κρίση ξέσπασε και εντάθηκε, άλλαξαν γνώμη. Ήτανε τώρα κάποιων άλλων η σειρά να πούνε ότι η Τουρκία διαλύεται. Σε μια νύχτα θυμηθήκαμε τους Κούρδους και την πονεμένη ιστορία τους.Ταυτιστήκαμε. Άλλωστε κάποιοι φαντασιώνονται το διαμελισμό της Τουρκίας εδώ και χρόνια.

Κοσσυφοπέδιο: Η αποτυχία της ευρωπαϊκής στρατηγικής

Piotr SmolarΤΟ ΒΗΜΑ - Le Monde
Η Ευρώπη ανέπτυξε στα εδάφη του Κοσσυφοπεδίου την μεγαλύτερη πολιτική αποστολή στην ιστορία της. Αλλά για να δημιουργηθεί ένα κράτος Δικαίου χρειάζεται την στήριξη των τοπικών ελίτ. Μόνο που αυτές πρωταγωνιστούν συχνά σε υποθέσεις διαφθοράς.Ο απερχόμενος Γάλλος στρατηγός Ζαβιέ Μπουτ ήταν ο αρχηγός της ευρωπαϊκής αποστολής αστυνομίας και δικαιοσύνης (Eulex) στην πρώην σερβική επαρχία, όπου σχεδόν 2.000 Ευρωπαίοι αστυνομικοί και τελωνειακοί προσφέρουν τεχνική βοήθεια στις τοπικές αρχές. Μια βιτρίνα ουδετερότητας που δεν ξεγελάει κανέναν.Ο στρατηγός Μπουτ έχει εκτελεστικές εξουσίες. Οι υφιστάμενοί του έχουν ασυλία από ποινικές διώξεις. Οι έρευνές τους είναι ευαίσθητες και αφορούν την ελίτ του Κοσσυφοπεδίου.