13 Φεβρουαρίου 2013

Αλβανία: Συμφωνία με την τουρκική εταιρεία Kurum για την απόκτηση τεσσάρων υδροηλεκτρικών σταθμών

Συμφωνία με την τουρκική μεταλλοβιομηχανία Kurum για την απόκτηση τεσσάρων υδροηλεκτρικών σταθμών στην Αλβανία, των Ulez, Shkopet, Bistrica 1 και Bistrica2, υπέγραψε το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της βαλκανικής αυτής χώρας.Το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας ενέκρινε στις 9 Ιανουαρίου 2013 την αξιολόγηση της αρμόδιας επιτροπής του διαγωνισμού, που επέλεξε την εταιρεία Kurum International και την ανέδειξε νικήτρια της διαδικασίας για την απόκτηση του 100% των μετοχών του διαχειριστή λειτουργίας των υδροηλεκτρικών σταθμών Bistrica 1 και Bistrica 2

Τουρκικός Τύπος: Χρυσός από την Ελλάδα φυγαδεύεται στο εξωτερικό Και η Κύπρος μεταξύ των χωρών στις οποίες καταλήγει ο χρυσός

Σε Τουρκία, Κύπρο, Λίβανο, Ιταλία και Γερμανία φυγαδεύεται χρυσός από την Ελλάδα σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.Η εφημερίδα «Sabah» δημοσιεύει στις εσωτερικές σελίδες ανταπόκριση από την Αθήνα με τον τίτλο «Λαθρεμπόριο χρυσού από τα ελληνικά νησιά» όπου γράφει ότι ο πανικός που δημιούργησε  η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, κάνει τους Ελληνες να πουλούν τα κοσμήματά τους.Προσθέτει ότι διάφορα χρυσά κοσμήματα φεύγουν σε εμπόρους χρυσού που ξαφνικά εμφανίστηκαν σαν μανιτάρια, πολύ φθηνότερα από την αξία τους.

Η κοινή «μοίρα» Ελλάδας και Κύπρου

Δημήτρης Μηλάκας Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο η Μεγαλόνησος βρίσκεται υπό τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική πίεση εκ μέρους πολλών παραγόντων. Κύριο ζήτημά της αποτελεί το μνημόνιό της, το οποίο δημιουργεί πολλαπλές παρενέργειες και θέτει μετεκλογικά ζητήματα που είναι αμφίβολο αν τελικά θα αποδειχθούν διαχειρίσιμα.

Ο «κ. Καθαρός»… λερώνει τον Μόντι

ΙΤΑΛΙΑ Νέο… ιπτάμενο σκάνδαλο – Συνελήφθη για δωροδοκία και διαφθορά ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού Finmeccanica, Τζιουζέπε Ορσι
 Της Ελλης Πάνου
 Στους ρυθμούς των σκανδάλων με πολιτικές προεκτάσεις χορεύει προεκλογικά η Ιταλία, αφού μετά την υπόθεση της τράπεζας Monte dei Paschi, συνελήφθη χθες για δωροδοκία και διαφθορά ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού Finmeccanica, του δεύτερου μεγαλύτερου αμυντικού, βιομηχανικού ομίλου της χώρας όσον αφορά τις πωλήσεις, όπου το κράτος είναι ο κυρίαρχος μέτοχος με ποσοστό 32%.

Μυστικά, ψέματα και «αυτοκτονίες»

IΣΡΑΗΛ Αυτοκτόνησε ο «κρατούμενος X». Aγνωστα το έγκλημα, η δίκη, η κράτηση, ακόμη και ο θάνατός του, αφού ο Νετανιάχου ζήτησε απο τα ΜΜΕ να τον αποσιωπήσουν 
Του Νικόλα Ζηργάνου 
 Ο κρατούμενος χωρίς όνομα, ο φυλακισμένος που κανείς δεν ήξερε την ύπαρξή του, με άγνωστο το έγκλημα που διέπραξε και κρυφό το δικαστήριο που τον δίκασε, με αμφισβητούμενο ακόμη και το αν πράγματι έγινε μια κάποια δίκη, αυτοκτόνησε (;) πριν από δύο χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Ισραήλ και το μάθαμε μόλις χθες, μέσω… Αυστραλίας. Η ταυτότητα του 34χρονου Αυστραλο-ισραηλινού Μπεν Ζιγκιέρ, του μέχρι πρόσφατα αποκαλούμενου «κρατούμενου Χ», αποκαλύφθηκε από το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC μαζί με την πληροφορία ότι το θύμα ήταν πρώην πράκτορας της Μοσάντ.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ Τρεις όροι για σύσφιξη σχέσεων

Στην πυρά η σημαία του Ισραήλ πριν από τρία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Η Αγκυρα περιμένει ακόμη μια συγγνώμη...
Στην πυρά η σημαία του Ισραήλ πριν από τρία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Η Αγκυρα περιμένει ακόμη μια συγγνώμη... 
Σχόλια περί προοπτικής ομαλοποίησης των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, υπό προϋποθέσεις, προκαλεί η πληροφορία σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ έδωσε άδεια για τη μετάβαση στη Γάζα τουρκικών φορτηγών που θα μεταφέρουν υλικό για τις ανάγκες του εκεί νοσοκομείου «Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας».
  Σημειώνεται ότι έχει γραφτεί πως, για τα εγκαίνια του νοσοκομείου, αναμένεται να πάει φέτος στη Γάζα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την πληροφορία περί έγκρισης δημοσίευσαν η ισραηλινή εφημερίδα «Israel Hayom» και η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Hurriyet Daily News».

Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά

Με ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, Κυπριακό και τον αγωγό ΤΑΡ στην ατζέντα του, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ερικ Ρούμπιν συναντήθηκε υπό πέπλο μυστικότητας χθες στην Αθήνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Βασίλη Κασκαρέλη.
Πληροφορίες από αμερικανικές πηγές κάνουν λόγο ότι επίκειται συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχε συνομιλήσει κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο.

Δυνατότητα ενοικίασης και όχι πώλησης ορίζει η αναθεωρημένη τροπολογία Τα «μαζεύει» η κυβέρνηση για τις βραχονησίδες

Σε αναθεώρηση της τροπολογίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία προέβλεπε τη δυνατότητα πώλησης νησίδων του Δημοσίου προχώρησε σήμερα η ηγεσία του Πενταγώνου μετά το κύμα αντιδράσεων τόσο από την αντιπολίτευση όσο και στους κόλπους της συγκυβέρνησης. Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, διευκρίνισε από το βήμα της Βουλής ότι οι νησίδες δεν πωλούνται αλλά θα παρέχεται μόνο η δυνατότητα μίσθωσης τους με τη σύμφωνη όμως γνώμη των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων.Επίσης διευκρινίζεται ότι απαιτείται η έγκριση του υπουργού Προστασίας του ΠολίτηΣημειώνεται ότι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία η οποία θα τεθεί αύριο στην Ολομέλεια, υπήρξαν ενστάσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ. http://www.enet.gr/

Φούλε: Αν μπει στην ΕΕ η Τουρκία, θα μπει και στο ευρώ

Φούλε: Αν μπει στην ΕΕ η Τουρκία, θα μπει και στο ευρώΗ Τουρκία θα υιοθετήσει και το ευρώ ως εθνικό της νόμισμα, εάν γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, δήλωσε τη Δευτέρα ο Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε.

Το μέλλον της Βρεττανίας στην ΕΕ ισως επηρεάσει την Τουρκία


Με τις ευλογίες των ΗΠΑ το ταξίδι Σαμαρά στην Τουρκία

Με τις ευλογίες των ΗΠΑ το ταξίδι Σαμαρά στην Τουρκία
Την ατζέντα της συνάντησης των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και της δεύτερης συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, οι οποίες θα γίνουν στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα στις 4 και 5 Μαρτίου, αναμένεται να συμφωνήσουν την Παρασκευή κατά τη συνάντησή τους στην τουρκική πρωτεύουσα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τουρκία: Συμφωνία 350 εκατ. δολαρίων θα υπογραφεί με τη Shell


Νέα έργα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας

Συμφωνία 350 εκ δολαρίων για έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου θα υπογράψει την Πέμπτη η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) και ο κολοσσός Shell.Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Άγκυρα Ανατόλια, μιλώντας στο ιδιωτικό κανάλι 24 TV ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως θα υπάρξουν νέα έργα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ανακοινώνοντας την επικείμενη συμφωνία.Στην Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε, ανακάλυψαν φυσικό αέριο και θα εργαστούν σε εκείνη την περιοχή. Δεν είμαστε σαν τη Σαουδική Αραβία, πρόσθεσε λέγοντας ότι όλες οι χώρες πρέπει να μετρήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και να πράξουν ανάλογα.
http://www.kathimerini.com.cy/

Στον Έβρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος

Ως τον ισχυρότερο βραχίονα της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, χαρακτήρισε τα στελέχη και το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος από το πρωί πραγματοποιεί επίσκεψη στις έδρες της 12ης και της 16ης Μεραρχίας Πεζικού στον Έβρο.Όπως τόνισε, στόχος της περιοδείας είναι να ενημερωθεί και να ανταλλάξει απόψεις με αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατεύσιμους που υπηρετούν στην περιοχή. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ευχαριστώντας όλους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, υπογράμμισε πως "το να μπορεί σήμερα η Ελλάδα να προχωρεί στη δύσκολη προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας, αυτό οφείλεται σε αυτά τα παιδιά που είναι εδώ και στα νησιά μας και φροντίζουν για να έχουμε ειρήνη και ασφάλεια".