30 Ιανουαρίου 2013

Ο ναύαρχος Γκουνέρ παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση συναδέλφων του,

Ο μέχρι πρότινος δεύτερος τη τάξη στην ιεραρχία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού φέρεται να δήλωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του από τις ένοπλες δυνάμεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση εκατοντάδων συναδέλφων του με την κατηγορία της συμμετοχής σε απόπειρα πραξικοπήματος και επειδή φοβόταν ότι θα ακολουθούσε και η δική του σειρά."Τα τελευταία χρόνια οι συνάδελφοί μου υπό τα όπλα, ορισμένους από τους οποίους τους γνωρίζω πολύ καλά και ποτέ δεν αμφέβαλα για τον πατριωτισμό τους, κρίθηκαν ένοχοι με ετυμηγορίες που εξέδωσαν τα δικαστήρια εξ ονόματος του έθνους" είπε ο ναύαρχος Νουσρέτ Γκιουνέρ στην αποχαιρετιστήρια ομιλία που έδωσε την Τρίτη."Αυτές οι συνεχιζόμενες δίκες, οι έρευνες και οι διώξεις εναντίον τους (...) έγιναν το μεγαλύτερο μάθημα της ζωής μου", πρόσθεσε.

Πέντε προτάσεις από τη ΔΗΜΑΡ για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

pente-protaseis-apo-ti-dimar-gia-allages-sto-politiko-sustima Πέντε προτάσεις για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης σε εκδήλωση του κόμματος. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι το πολιτικό σύστημα δημιούργησε το πελατειακό κράτος, ιδιοποιήθηκε τη δημόσια διοίκηση, οδήγησε τη χώρα στο τέλμα της διαφθοράς και διαμόρφωσε ένα κατακερματισμένο κράτος ανίκανο να υλοποιήσει δημόσιες πολιτικές.

Τα θέματα της Θράκης αφορούν την Ελλάδα απαντά το ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Τα θέματα που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη είναι ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το καθεστώς των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη.

«Τέτοιες δηλώσεις κάθε άλλο παρά βοηθούν το κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις» σχολιάζει η Αθήνα σχετικά με δηλώσεις Ερντογάν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του για τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά στη Ντόχα και το ζήτημα που έθεσε για ακύρωση της ρύθμισης που υιοθέτησε η ελληνική Βουλή.

Διελκυστίνδα για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου

Η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει δημοσιεύματα που τη θέλουν να συμφιλιώνεται με την ιδέα ενός πακέτου στήριξης προς την Λευκωσία. Όλα δείχνουν ότι η βοήθεια προς την Κύπρο αποκτά τα χαρακτηριστικά ενός ακόμη «ευρωθρίλερ».«Η γερμανική κυβέρνηση προφανώς εγκαταλείπει την αρνητική της στάση στο ζήτημα της διάσωσης της Κύπρου», αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους.

Η αεροπορική ισχύς ως το βασικό συστατικό της αμερικανικής κυριαρχίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Η.Π.Α. αποτελούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Ωστόσο, αυτό που κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες μοναδικές στον στρατιωτικό τομέα, είναι η ικανότητα της παράλληλης προβολής αυτής της ισχύος σε πολλά σημεία του πλανήτη την ίδια στιγμή, η δυνατότητα διεξαγωγής μειζόνων συλλογικών επιχειρήσεων και η εγγύηση της εσωτερικής ασφάλειας των συμμαχικών δυνάμεων – και όχι μόνο.

Η Αγκυρα επιχειρεί να εξομοιώσει ιμάμηδες και Πατριαρχείο

Τη Συνθήκη της Λωζάννης -κατά τη δική της ερμηνεία- επικαλείται η Τουρκία κάθε φορά που αισθάνεται πως χρειάζεται να υποστηρίξει ζητήματα που αναδεικνύει στην περιοχή της Θράκης.Η τροπολογία που προκάλεσε την αντίδραση της Αγκυρας, και η οποία αφορά τον τρόπο επιλογής και διορισμού των θρησκευτικών λειτουργών στα τεμένη της μειονότητας και τη δυνατότητα να διδάξουν ως εκπαιδευτικοί στα σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης, παραλίγο να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της τριμερούς κυβέρνησης, παρότι εντέλει εγκρίθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο

ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ετοιμοι για την έξοδο

Εντός Φεβρουαρίου θα είναι γνωστά και ανακοινώσιμα τα πρώτα πρακτικά βήματα στο διάλογο μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του ΡΚΚ.
Αντάρτες του ΡΚΚ στα βουνά. Οι πρώτοι εκατό από αυτούς θα παραδώσουν τα όπλα τους τον Ιούνιο ως «ένδειξη εμπιστοσύνης»
Αντάρτες του ΡΚΚ στα βουνά. Οι πρώτοι εκατό από αυτούς θα παραδώσουν τα όπλα τους τον Ιούνιο ως «ένδειξη εμπιστοσύνης»

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στο συνέδριο ''Ενεργειακή Ασφάλεια και Άμυνα'' της 24ης Ιανουαρίου στο Ζάππειο των Αθηνών, είχαμε μια σημαντική αποκάλυψη του Κύπριου πρέσβη στην Αθήνα Ιωσήφ Ιωσήφ: Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί αποθέματα 1,68 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου στα κυπριακά βυθοτεμάχια. Οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι ένα δεύτερο κοίτασμα στα θαλάσσια οικόπεδα 10 και 11 (εμπλοκής της γαλλικής ΤΟΤΑL) πιθανότατα κρύβει μία ποσότητα 1- 4 δισ. βαρελιών. Οι Γάλλοι είναι σίγουροι πως στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει κοίτασμα, για αυτό ζητάνε να ''τρυπήσουν'' αμέσως μόλις λάβουν την άδεια από την Κύπρο για τη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς πρώτα να προχωρήσουν σε σεισμικές τρισδιάστατες έρευνες (τα γνωστά σεισμικά 3D). Όπως τόνισε στο συνέδριο ο Κύπριος πρέσβης στην Αθήνα, ''...τεράστιας σημασίας θα είναι η δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος θα συνδέει ενεργειακά το τρίγωνο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ".

Σκληρή επίθεση Αλαβάνου κατά Τσίπρα

Alekos-Alavanos-Alexis-Tsipras
Ξεκάθαρες αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ο Αλέκος Αλαβάνος, με συνέντευξη την οποία παραχωρεί στο “real.gr”. Ο άλλοτε πρόεδρος του Συνασπισμού, ο οποίος ανέδειξε ουσιαστικά τον Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική ζωή και τον προώθησε ως διάδοχό του, κάνει μεταξύ άλλων λόγω για “μεγάλη πολιτική απουσία της Αριστεράς”, ενώ εκτοξεύει την κατηγορία ότι ο ξένος παράγοντας επιχειρεί την ανασύσταση του διπολισμού στην Ελλάδα, με νέους πρωταγωνιστές.

Μπορεί η Άγκυρα να κλείσει την πόρτα στις Βρυξέλλες;

Του Dimitar Bechev 
Η πιο πρόσφατη ρητορική βόμβα που έριξε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Tayyip Erdogan, ένας ηγέτης που είναι γνωστό ότι δε μασάει τα λόγια του, είναι ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) αντί να συνεχίσει τις μακροχρόνιες προσπάθειές της για να ενταχθεί στην ΕΕ. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Kanal 24, ο Erdogan μοιράστηκε με ένα στοργικό χαμόγελο τα λόγια του προς τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin: «Πηγαίνετε μας στους Πέντε της Σαγκάης, κάντε το κι εμείς θα πούμε αντίο στην ΕΕ, θα την εγκαταλείψουμε ολοκληρωτικά. Προς τι όλη αυτή καθυστέρηση;» 

Τα Θρησκευτικά και τα Φυλακισμένα Μνήματα

 Με τον Σάββα Ιακωβίδη
Ο κυπριακός Ελληνισμός στηρίζεται στην ελληνική και χριστιανική παιδεία του, και δεν πρόκειται να τις διαγράψει
Από αιώνων, οι Έλληνες της Κύπρου θρησκεύουν και βαθύτατα πιστεύουν. Είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Η παιδεία μας είναι ελληνική και χριστιανική, με βάση και το Σύνταγμα. Οι ελεύθερες θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη. Τα ελληνικά εκπαιδευτήρια παρέχουν και θρησκευτική αγωγή. Σε αυτήν υπόκεινται όλοι οι μαθητές, στη βάση των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια… μόδα, ιδιαίτερα από άθεους ή ξένους ή γονείς που πιστεύουν σε άλλα δόγματα. Έτσι, απαιτούν απαλλαγή των παιδιών τους από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Διεθνής Διαφάνεια: Εστία διαφθοράς παγκοσμίως οι αμυντικοί εξοπλισμοί



Οι περισσότερες χώρες, ανάμεσά τους πολλές από τις πρωταγωνίστριες στο διεθνές εμπόριο όπλων, δεν διαθέτουν επαρκείς μηχανισμούς για την πρόληψη της διαφθοράς στον τομέα της άμυνας, σύμφωνα με μια έρευνα του παραρτήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια στη Βρετανία που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΡΟΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΙΖΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Η Κροατία προετοιμάζεται να εφαρμόσει ταξιδιωτική θεώρηση στους Τούρκους υπηκόους.
Η απόφαση λήφθηκε από την διοίκηση του Ζάγκρεμπ, στα πλαίσια προσαρμογής στο σύστημα βίζας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ισχύσει για τους Τούρκους υπηκόους από τις 1 Απριλίου του 2013.
Στην ανακοίνωση που έγινε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας, υπενθυμίστηκε πως στις 1 Ιουνίου του 2013 η Κροατία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τον λόγο αυτό πρέπει να αλλάξει υποχρεωτικά και το σύστημα βίζας πριν από τρείς μήνες.

ΣΥΡΙΖΑ Η συνέντευξη έφερε γκρίνια

Η συνέντευξη έφερε γκρίνιαΜε γκρίνια, μουρμούρες και σκεπτικισμό υποδέχθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την τηλεοπτική εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην κρατική τηλεόραση.

Τόσο η λεγόμενη «αριστερή αντιπολίτευση» όσο και στελέχη από την πλειοψηφία εξέφρασαν τουλάχιστον τον προβληματισμό τους για την πρώτη συνέντευξη του κ. Τσίπρα, μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Μια σοφή ιαπωνική στρατηγική κίνηση με την Ακτοφυλακή

Σε μια έξυπνη στρατηγικά κίνηση προχώρησε η Ιαπωνία, αποδεικνύοντας ότι παίρνει πολύ στα σοβαρά το ενδεχόμενο σύγκρουσης με την Κίνα με αφορμή τις νήσους Σενκάκου (όπως τις αποκαλούν οι Ιάπωνες) / Ντιαόγιου (όπως τις αποκαλούν οι Κινέζοι).Η απόφαση, όπως μεταδίδεται από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, αφορά την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Ακτοφυλακής με τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων, οι οποίες θα εξοπλιστούν με 12 περιπολικά ανοιχτής θάλασσας και θα διαθέτουν προσωπικό 600 ατόμων μέχρι το 2015.

Ισλάμ, Κεφάλαιο και Τουρκοκύπριοι.

98798754r44345bbbyt4564Στις 25 Ιανουαρίου 2013, υπογράφτηκε το πρωτόκολλο για την ανέγερση του Θεολογικού Κολεγίου Χαλά Σουλτάν στην κατεχόμενη Λευκωσία, με χρηματοδότηση από την Ένωση Επιμελητηρίων Τουρκίας. Η είδηση μέχρι εδώ δεν περιέχει κάτι, πέραν των συνηθισμένων, που να προκαλεί το ενδιαφέρον του ελληνοκυπριακού κοινού. 
Όμως το γενικότερο ιδεολογικό πλαίσιο της πιο πάνω εξέλιξης και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε, αναδεικνύουν σημαντικά πολιτικά στοιχεία για την πορεία του τόπου και τη συνεργασία των δύο κυπριακών κοινοτήτων.

Διαφάνεια στην προμήθεια στρατιωτικών εξοπλισμών ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας - αρχείο
Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της προμήθειας στρατιωτικών εξοπλισμών, με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας.Οι ερωτώντες βουλευτές επικαλούνται σχετικές αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια ομιλίας του (17/1/2013) στην Ολομέλεια της Βουλής, που όπως αναφέρουν συνιστούν «δημόσια ομολογία» της εμπλοκής γερμανικών εταιρειών προμήθειας αμυντικού υλικού σε σκάνδαλα.Παραθέτουν μάλιστα συγκεκριμένο σημείο της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ξέρετε πόσες φορές έχω πει εγώ στον κ. Σόιμπλε ότι κάθε γερμανική εταιρεία που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα ως προμηθεύτρια συνδέεται με ένα σκάνδαλο; Όλες οι γερμανικές εταιρείες. Δυστυχώς. Διαχρονικά στην πορεία του τόπου μας συνδέονται ως προμηθεύτριες του ελληνικού δημοσίου μόνο με σκάνδαλα. Η Siemens από το 1926, η M&A, η Daimler Chrysler, η HDW, η Ferrostaal, όλες».

Μοιραία λάθη τακτικής

Η Μόσχα παίρνει αποστάσεις από τον Aσαντ, καταλογίζοντάς του σοβαρά λάθη τακτικής που μπορεί να αποδειχθούν μοιραία και εκτιμά ότι κάθε ημέρα που περνά γίνονται μικρότερες οι ελπίδες να διατηρηθεί το καθεστώς στην εξουσία
 Του Νικόλα Ζηργάνου
 Το χρονικό των χαμένων ευκαιριών που δεν εκμεταλλεύτηκε στο πρόσφατο παρελθόν ο Μπασάρ αλ Ασαντ και ιδίως η αδυναμία του να αποφασίσει διάλογο και μεταρρυθμίσεις όταν υπήρχε η βούληση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, είναι σοβαρά λάθη που μπορεί να αποδειχθούν μοιραία για τον Σύρο πρόεδρο, δήλωσε χθες βράδυ στο CNN ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.Η Μόσχα δείχνει όλο και περισσότερο να παίρνει αποστάσεις από τη Δαμασκό, ενώ για πρώτη φορά εκφράστηκε τόσο καθαρά η εκτίμηση από τον Μεντβιέντεφ πως «κάθε ημέρα που περνάει, κάθε μήνας, γίνονται όλο και μικρότερες οι ελπίδες για να διατηρηθεί στην εξουσία το καθεστώς (Ασαντ)».

Προς αναθεώρηση ο 3883 περί ιεραρχίας και προαγωγών των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Σε απάντηση των ερωτήσεων (Αρ. Πρωτ. 2946/15-10-12, 3167/19-10-12, 3232/22.10.12 και 4786/05.12.12) που κατατέθηκαν από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με τις αδικίες και τα προβλήματα που προκάλεσε ο Ν. 3883/2010 για την ιεραρχία και την εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μας ενημέρωσε ότι ετοιμάζεται σχέδιο τροποποίησης του Νόμου 3883/2010 προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να θεραπευτούν οι αδικίες που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του.

Η Τουρκική Βουλή εξετάζει αίτημα για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τεμένους

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Έκπληξη αποτέλεσε η είδηση πως η τουρκική βουλή (η μεγάλη εθνοσυνέλευση), έκανε δεκτή την υποβολή αιτήματος και το μελετά, να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί. Το αίτημα προς την Βουλή της Άγκυρας κατέθεσε ένας Τούρκος πολίτης, ονόματι Ταλιπ Μποζκούρτ, από την πόλη Καχραμανμάρας της Ανατολίας, και ζητά να λειτουργήσει και πάλι η Αγία Σοφία ως χώρος προσευχής. Ο Ναός της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε σε Τζαμί αμέσως μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Υπενθυμίζεται ότι από 1935 ο Ναός-σύμβολο της Χριστιανοσύνης λειτουργεί ως μουσείο. 
Η επιτροπή της Βουλής που έκανε δεκτή την υποβολή του αιτήματος θα λάβει υπόψη της τη γνώμη διαφόρων φορέων και ιδρυμάτων.