25 Ιανουαρίου 2013

"Δεν είναι τωρινό θέμα συζήτησης το ζήτημα έδρας του Κοσόβου στον ΟΗΕ"

http://www.dw.de/image/0,,15902384_401,00.jpg
Το ζήτημα ένταξης του Κοσόβου στον ΟΗΕ δεν είναι θέμα που πρέπει να εξεταστεί σήμερα, αλλά ενδεχόμενο αποτέλεσμα του πολιτικού διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας, ανέφερε σε νέες δηλώσεις του ο πρέσβης της Γερμανίας στο Βελιγράδι Χάιντς Βίλχελμ. Προηγουμένωςσε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βέτσερνιε Νόβοστι" του Βελιγραδίου ο Γερμανός πρέσβης είπε ότι η ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να "βρεθούν" στο "τραπέζι των διαπραγματεύσεων" Σερβίας – Κσόβου και η δήλωσή του προκάλεσε αντιδράσεις στη Σερβία.

Διπλασίασαν την τιμή των ελικοπτέρων Απάτσι σε μια νύχτα


papaks
Φλέβα χρυσού, φαίνεται, ότι χτύπησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς στη προμύθια των στρατιωτικών ελικοπτέρων Απάτσι. Διαπιστώνουν ότι με ένα μαγικό τρόπο αγοράστηκαν σε διπλάσια τιμή επί υπουργίας στο Άμυνας κου Γιάννου Παπαντωνίου.Λίγο πριν αναλάβει το υπουργείο ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ για αγορά 24 ελικοπτέρων Απάτσι. Έγιναν οι συνεννοήσεις για διακρατική προμήθεια με τις ΗΠΑ κόστος ορίστηκε στα 920 εκατ. δολάρια.

Economist:Kυπριακές εξαγωγές αερίου μέσω Τουρκίας

http://www.euro2day.gr/dm_pictures/cyprusdrill-180-1_84545_53l002.jpg
Η Κύπρος ενδέχεται να πιεστεί από τους πιστωτές της να κατασκευάσει αγωγό για εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, εκτιμά το περιοδικό Economist, σε σημερινό του δημοσίευμα για την κατάσταση στο νησί.Ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται σε σχέση με τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, αναφέρεται, είναι ο δανεισμός του πλήρους ποσού από την τρόικα και η καθυστέρηση της αποπληρωμής μέχρι να αρχίσουν να «ρέουν» τα οφέλη από τα τεράστια κοιτάσματα αερίου.

Τι σηματοδοτούν οι νέοι κανόνες ασφάλειας για τις υπεράκτες γεωτρήσεις


Του Δρα Μάριου Πατσουλέ
Οι διαμορφούμενες τάσεις στην Ευρωπαϊκή βιομηχανία του πετρελαίου και ιδιαίτερα στο πεδίο της αναζήτησης, εντοπισμού και εξόρυξης των κοιτασμάτων (Upstream), δείχνουν κλιμακωτή αύξηση των δραστηριοτήτων τα επόμενα χρόνια. Ο πιο –τεχνολογικά, θεσμικά, επιχειρηματικά– εξελιγμένος βοράς, έχει αρχίσει τη κάμψη μετά σαράντα χρόνια παραγωγής και προετοιμάζεται..., όχι ακριβώς να περάσει τη «σκυτάλη» στο νότο, αλλά να τη ‘φέρει’ ο ίδιος...

Νέα κυβέρνηση στην Τουρκία Κορυφαία στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης αποχωρούν από τον κυβερνητικό σχηματισμό

Στην νέα, ανασυγκροτημένη κυβέρνηση του ΑΚΡ εισέρχονται στενή συνεργάτες και σύμβουλοι του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν

Του Νίκου Στέλγια
Ένα χρόνο πριν τις κρίσιμες τοπικές και προεδρικές εκλογές, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν προχωρά στην μερική ανασυγκρότηση της κυβέρνησης του. Κορυφαία στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης αποχωρούν από τον κυβερνητικό σχηματισμό την στιγμή που η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος κρατά κλειστά τα χαρτιά της ενώπιον των προεδρικών εκλογών. Χθες το απόγευμα, η τουρκική πρωθυπουργία ανακοίνωσε την μερική ανασυγκρότηση της τουρκικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Τούρκου Πρωθυπουργού, τέσσερα κορυφαία στελέχη αποχώρησαν από την τουρκική κυβέρνηση.

Κήρυξη εκεχειρίας αναμένεται να ζητήσει από το ΡΚΚ ο Οτσαλάν

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSooIR6RoJZMFXECKOGkfzy-DP-65jVdHT_4oHteg12laBwlAqPPA
Πιθανόν ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν να καλέσει επίσημα το ΡΚΚ να κηρύξει εκεχειρία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, έπειτα από την έκκληση του Οτσαλάν τα μέλη του ΡΚΚ θα αποσυρθούν στο βόρειο Ιράκ στο τέλος του χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι το ΡΚΚ θα πραγματοποιήσει το Συνέδριό του για να συζητήσει τον μόνιμο αφοπλισμό του. Εξάλλου, η Ταράφ αναφέρει ότι τα στελέχη του ΡΚΚ στο Καντίλ έλαβαν μια κρίσιμη απόφαση σε σχέση με τις συνομιλίες τουρκικού κράτους και Οτσαλάν. Όπως αναφέρεται, ο επικεφαλής του ΡΚΚ στο Καντίλ Μουράτ Καραγιλάν ανακοίνωσε ότι το ΡΚΚ εξουσιοδοτεί τον Οτσαλάν να διεξάγει διαπραγματεύσεις με το τουρκικό κράτος. Ο Καραγιλάν διέψευσε ισχυρισμούς ότι το ΡΚΚ και το KCK επιθυμούν συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε: « Εχουμε πεισθεί ότι ο ηγέτης μας (Οτσαλάν) θα εκπροσωπήσει με τον καλύτερο τρόπο την οργάνωσή μας στις διαπραγματεύσεις», σημείωσε.
http://www.sigmalive.com/news/international/27123 

«Έστησε πόδι» το Αζερμπαϊτζάν στο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

http://www.news24.com.cy/sites/default/files/imagecache/article-main-image/un.jpgΟλοκληρώθηκαν σήμερα οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η Βρετανία προώθησε το τελικό σχέδιο ψηφίσματος (blue print), το οποίο θα μπει σε «σιωπηλή διαδικασία», δηλαδή αν δεν υπάρξουν ενστάσεις στις προσεχείς 24 ώρες, θα τεθεί σε ψηφοφορία. Η επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει καθοριστεί για αύριο το πρωί (τοπική ώρα).

1500 ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ

http://news.bbcimg.co.uk/media/images/56153000/gif/_56153890_iraq_turkey_304map.gifΟ υπουργός Οικονομίας Zafer Çağlayan αφού επεσήμανε ότι το Ιράκ είναι η δεύτερη χώρα μετά τη Γερμανία στις εξαγωγές που πραγματοποιεί η Τουρκία, είπε πως ελπίζουν να εδραιωθεί το συντομότερο δυνατό η πολιτική σταθερότητα στη γειτονική χώρα. Ο κος Çağlayan σε δηλώσεις που προέβη κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Σινάν Τσελεμπί, είπε πως η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και ότι επιθυμεί την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας το συντομότερο δυνατό.

Στο Ιράκ ζητούν παραίτηση του πρωθυπουργού

Нури аль-Малики Москва Нури аль-МаликиΣτις επαρχίες των σουνιτών του Ιράκ διεξάγεται εκδήλωση διαμαρτυρίας, που συγκέντρωσε περίπου ένα εκατομμύριο διαδηλωτών, οι οποίοι απαιτούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι. Τον κατηγορούν για «πολιτική διακρίσεων ως προς τους προερχόμενους από τη σουνιτική κοινότητα και για δίωξη των πολιτικών ηγετών της». «Δεν θα αποχωρήσουμε εωσότου φύγεις!», φωνάζουν οι διαδηλωτές, απευθυνόμενοι στον επικεφαλής της κυβέρνησης. Την ένταξή τους στην εκστρατεία των διαδηλώσεων κήρυξαν οι ηγέτες των σουνιτών στην επαρχία Ντιγιάλα και την έκκλησή τους μετέδωσε η τοπική τηλεόραση.
http://greek.ruvr.ru/

«Οχι και ίσοι Τούρκοι και Κούρδοι...»

Η εθνικιστική βάση, που παραμένει το βασικό ιδεολογικό συστατικό όλων των τουρκικών κομμάτων, είχε χθες αποτέλεσμα να πυροβολήσει για άλλη μια φορά τα πόδια του το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ - αξιωματική αντιπολίτευση).Βουλευτής του κόμματος δήλωσε πως «δεν μπορείτε να θεωρείτε ίση την κουρδική εθνότητα με το τουρκικό έθνος», με αποτέλεσμα να παραιτηθεί από το κόμμα άλλος, κουρδικής καταγωγής, βουλευτής του κόμματος.

Μυστικές φυλακές της CIA σε ευρωπαϊκά εδάφη

775555544433332246476478kj0
Από το 2001 που η  κυβέρνηση Bush εξαπόλυσε τον «πόλεμο κατά της  τρομοκρατίας»,  ο οποίος συνεχίζεται μέχρι και σήμερα,  βρίθουν οι καταγγελίες για  παράνομες κρατήσεις ανθρώπων τους οποίους η CIA απαγάγει, μεταφέρει σε μυστικούς τόπους κράτησης, βασανίζει και εξαφανίζει.

Αγώνας για την επιβίωση: επιχειρείν και ενεργειακό κόστος

http://www.energypress.gr/resource-api/energypress/contentObject/Hartopoiia-Komothnhs:-Brabeysh-gia-ton-biomhhaniko-lebhtas-biomazas/image?width=220 Της Σοφίας Χριστοφορίδου 
Όσο κι αν οι ελληνικές επιχειρήσεις επιδιώκουν να είναι καινοτόμες και εξωστρεφείς, να μειώνουν τα κόστη τους και να γίνονται πιο ανταγωνιστικές, η στρεβλή δομή της ελληνικής αγοράς ενέργειας ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό αυτήν την προσπάθειά τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Χαρτοποιίας Κομοτηνής.Πρόκειται για μια μικρομεσαία, αλλά εξωστρεφή βιομηχανία, που είναι εγκατεστημένη στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής εδώ και 32 χρόνια. Ήταν πάντα εξωστρεφής, καθώς οι εξαγωγές προς τη Βαλκανική απέφεραν έως και το 30% του τζίρου της.

Ρωσικό Υποβρύχιο Προκαλεί Ανησυχία στις ΗΠΑ

АПЛ Юрий Долгорукий Атомная подводная лодка Юрий Долгорукий Поднятие флага Северодвинск
Ανησυχίες προκαλεί στο αμερικανικό επιτελείο ναυτικού η καθέλκυση του νέου ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κλάσης Μπορέι, του «Γιούρι Ντολγκορούκι», που εντάχθηκε επίσημα στον ρωσικό στόλο του Βορρά στις 10 Ιανουαρίου.Σύμφωνα με τον καθηγητή Ευρω-ρωσικών Σπουδών της Σχολής Πολέμου του αμερικανικού ναυτικού, Τόμας Φέντιτσιν, η ανάπτυξη του νέου επίφοβου στρατηγικού οπλικού συστήματος αποτελεί το πρώτο βήμα στην πολιτική εκσυγχρονισμού του γερασμένου ρωσικού οπλοστασίου.

Αντίστροφη μέτρηση για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ

Οι δύο ρωσικοί όμιλοι προσφέρουν υψηλότερο τίμημα - Ποια προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση
Αγωγός - ΠετρέλαιοΣε τεντωμένο σκοινί καλείται να κινηθεί το επόμενο διάστημα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αλλά και η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, ώστε να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατό τίμημα, χωρίς όμως να δυσαρεστήσει τους εταίρους και δανειστές μας.